Zapušen Nos, Kijavica u Trudnoći

0

Jedan od čestih problema u trudnoći je pojačana sekrecija iz nosa, zapušen nos i pojačana salivacija  može biti udružena i sa kijanjem.

Takodje zbog slivanja sekreta u ždrelo može se javiti i nadražajni kašalj, a može  biti i prehlada koja ide sa upalom sluznice nosa i ždrela. Nema perioda trudnoće kada se češće javlja. Bitno utiče na način disanja, što se odražava na celouknu aktivnost trudnice. Usled zapušenosti nosa pojačanom sekrecijom trudnica pretežno diše na usta i dolazi do pojave sušenja usana, koje ako potraje može naraviti ispucalost usana, kao i osečaj suvoće u usnoj duplji.

Zapušen nos, kijavica u trudnoći (2)

Trudnice, obratite pažnju – Disanje kroz nos je važno!

Disanje kroz nos ima nekoliko važnih funkcija: priprema kvalitet vazduha koji dopire u donje disajne puteve (pluća), i to temperaturu, vlažnost i pročišćenost. Prolaskom vazduha kroz nozdrve on se ili zagreva, ili rashladjuje, a isparavanjem sekreta koji se luči, vazduh dobija potrebnu vlažnost, dok se pročišćavanje vrši na nekoliko načina: najkrupnije čestice se izbacuju refleksom kijanja, manje krupe se zadržavaju na dlačicama u nosu a kasnije izbacuju iz organizma, a postoji i enzim koji ima dejstvo da uništava bakterije. Takodje u nosnoj sluznici se nalaze i antitela koja štite od infekcije.

Kada sve uzmemo u obzir, shvatamo koliko je značajna funkcija nosa u prolasku vazduha sa kiseonikom do pluća, gde se vrši razmena potrebnih gasova.

Zašto nastaje pojačana salivacija iz nosa?

Pojačana nosna sekrecija može nastati iz više različitih razloga: infekcije (zapaljenska priroda), alergije, pojave polipa i drugih obolenja. Potrebno je znati da u trudnoći dolazi do „bubrenja“ sluznica, što se ispoljava i u nosu, i često lakše dolazi do pojave krvarenja iz nosa. Vrlo blizu otvora nozdrva se nalazi Kiselbahov splet krvnih sudova, i najčešće krvarenje nastaje njegov povredom (bilo da se jače kine, izduva ili čačka nos).

Kada su u pitanju infekcije obično postoji i loše opšte stanje sa pojavom drugih sipmtoma: kašlja, bola u grlu, jeze, drhtavice, bolova u kostima i drugog, i tada je potrebno lečenje  na osnovu pregleda lekara.

Kod alergijske pojačane sekrecije iz nosa ostali simptomi izostaju, već je glavni problem disanja, vrlo često ako potraje i govora koji dobija nazalni prizvuk, a ako dugo traje javlja se i glavobolja. Trudnice koje imaju alergije znaju da prepoznaju, problem su trudnice koje do tada nisu imale alergijske reakcije već im se prvi put javlji problem u trudnoći. Potrebno je obratiti pažnju da li mogu da povežu da su negde otputovale i promenile okruženje, ili je došlo do cvetanja nekih biljaka i drveća, ili su konzumirale nešto što do tada nisu, i slično.

zapušen nos i kijavica u trudnoći

Šta činiti?

– Važno je da se jave lekaru kako bi dobile adekvatnu terapiju i što pre rešile problem. Ako nisu u mogućnosti da brzo dodju do lekara ono što same mogu da koriste je fiziološki rastvor koji  ne šteti odbrambenoj funkciji nosa, i utiče da se smanji otok sluznice nosa, čime će olakšati disanje. Kada je infekcija u pitanju fiziološki rastvor ih neće izlečiti  ali će smanjiti sekreciju i olakšati disanje dok se ne jave lekaru.

Samo u slučaju kada lekar proceni da je korist primene leka ( Nazalni dekongestivi ) od rizika za plod, preporučuje se kratkotrajna primena (ne duže od tri dana). Može pomoći ili uštrcavanje sterilne morske vode u spreju, bez ikakvih štetnih posledica. Korisne su i povremene inhalacije vodenom parom, eventualno uz dodatak nekoliko kapi eteričnih ulja.

Share.

About Author

Comments are closed.