Lekovi za alergije u trudnoći

Lekovi za alergije u trudnoći

Lekovi za alergije u trudnoći, da li su dozvoljeni i koji?  U trudnoći može doći i do pojave alergije, kako na hranu tako i na sredstva za pranje i tuširanje ili druge preparate koji se koriste.

Lekovi za alergije u trudnoći

Alergije su u porastu Procena je da  svaka treća osoba na svetu  trnutno  pati  od nekog oblika alergija. Najzastupljenije su  alergijski  rinitis, astma i  alergije na hranu. Prema podacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume, u Srbiji od različitih oblika alergije pati čak 35 odsto stanovništva.

Lekovi za alergije u trudnoći

Da li su dozvoljeni antihistaminici u periodu trudnoće i dojenja?

Većina antihistaminika prema FDA kategoriji su B i C, upotreba je ograničena, naročito u prva tri meseca trudnoće. Relativno sigurnima se smatraju loratadin i cetirizin.

Kod dojilja nisu sprovođene kontrolisane studije, ali je poznato da se značajna količina nekih antihistaminika izlučuje putem mleka (cetirizin, feksofenadin, loratadin), pa iako nisu poznata njihova dejstva na odojčad, upotreba antihistaminika se ne preporučuje kod dojilja.

Šta pokušati kod alergija?

Od lokalnih preparata tipa krema i masti prvo treba probati sa hidrantnim mlekom za telo, a ako ne pomogne otići kod kožnog lekara. Najčešće su alergije na hranu, naročito u proleće kada stiže sveže povrće i voće, i to na preparate sa čime se prskaju. Zato je veoma važno dobro oprati voće i povrće, preporučuje se da se drže u vodi sa zeolitom ili sodom bikarbonom ili rastvorom soli i posle  dobro operu.

Lekovi za alergije u trudnoći

Hemijski preparati i pesticidi u hrani  mogu biti uzrok alergija trudnica?

Pojedini autori su ispitivali uticaj ispiranja i pranja čistom vodom i vodom sa različitim dodacima  za uklanjanje pesticida iz hrane. Kao dodaci su korišćeni deterdžent, kuhinjska so, natrijum-karbonat, vodonik-peroksid (hidrogen), kao i različite kiseline: limunska, sirćetna ili askorbinska (vitamin C).

Utvrđeno je da efikasnost pranja zavisi od različitih faktora kao što su: vrsta pesticida, njihova rastvorljivost u vodi, temperatura vode, vrsta i količina dodataka, kao i vrsta voća i povrća.

Lekovi za alergije u trudnoći

Šta je najefikasnije kod uklanjanja hemikalija sa voća i povrća?

Tako je pokazano da je efikasnije pranje toplom nego hladnom vodom, da dodatak deterdženta značajno povećava količinu pesticida koja se pranjem odstranjuje, da se sistemski pesticidi, tj. oni koji se kreću kroz biljke teže uklanjaju od onih koji deluju na površini.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...