Repelenti za insekte u trudnoći i periodu dok dojite

Repelenti za insekte u trudnoći i periodu dok dojite

Koji su repelenti za insekte u trudnoći dozvoljeni, koji su najbolji izbor pitaju trudnice. Znajući, da ujedi nekih insekata mogu biti štetni za bebu i trudnicu.

Repelenti za insekte u trudnoći i periodu dojenja

Repelenti protiv insekata su losioni, sprejevi ili ulјa koji se stavlјaju na kožu ili odeću kako bi se smanjila mogućnost ujeda insekata. I to komaraca, muva, krpelјa i pauka. Insekti mogu nositi ozbilјne bolesti kao što su malarija, Lajmska bolest, virus Zapadnog Nila i Zika virus. Bilo koja od ovih bolesti tokom trudnoće može biti štetna za bebu u razvoju.

Repelenti za insekte u trudnoci
Zika virus prenose zaraženi komarci. Može se preneti sa trudnice na njen fetus.

Šta preporučuju centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) i druge velike zdravstvene organizacije? Preporučuju upotrebu repelenata od insekata kod trudnica ili dojilja kako bi se zaštitili od ujeda insekata koji šire bolesti.

Zika virus, Malarija, Groznica zapadnog Nila – neke bolesti koje prenose komarci

 • Zika virus prenose zaraženi komarci. Može se preneti sa trudnice na njen fetus. Ziku možete dobiti i od seksualnog odnosa sa nekim ko je zaraženim zikom.
 • Malarija tokom trudnoće je glavni uzrok morbiditeta majki širom sveta i dovodi do loših ishoda porođaja. Trudnice su sklonije komplikacijama infekcije malarije od negravidnih žena. Prevencija uklјučuje hemoprofilaksiju i izbegavanje komaraca.
 • Groznica zapadnog Nila,virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca (u Srbiji kod 20 vrsta komaraca je izolovan virus). Registrovana je i ove godine kod nas.
Repelenti za insekte u trudnoci
U Srbiji kod 20 vrsta komaraca je izolovan virus Groznica zapadnog Nila.

Koliko su repelenti od insekata dobri u zaštiti od ujeda insekata?

Neki repelenti protiv insekata su bolјi od drugih u sprečavanju ujeda i zaštiti od bolesti. Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i CDC preporučuju sledeće sastojke za zaštitu od ugriza:

 • DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) deluje protiv komaraca i krpelјa. Preparat od 15-30% obezbeđuje 6-12 sati zaštite (niže koncentracije mogu obezbediti samo 2 sata zaštite).
 • Picaridin štiti od letećih insekata i krpelјa. Preparat od 10-20% obezbeđuje 6-12 sati zaštite. Čini se da je najmanje efikasan protiv komaraca kao DEET u sličnim koncentracijama.
 • IR3535 (3-[N-butil-N-acetil]-aminopropionska kiselina, etil estar). Može da deluje protiv mušica i muva koje grizu. Dostupan je u koncentracijama od 7,5% i 20%. Koncentracije koje su 10% ili više su takođe bile efikasne protiv ujeda komaraca tokom nekoliko sati. Dve studije su otkrile da koncentracija od 7,5% pruža ograničenu zaštitu.
 • PMD (p-Mentan-3,8-diol) je laboratorijski napravlјen oblik sastojka ulјa limuna eukaliptusa. Ovo može najbolјe funkcionisati protiv komaraca, krpelјa, muva, komara i mušica koje grizu. Preparat od 30% PMD može zaštititi od nekih insekata oko 6 sati.
 • 2-undekanon se nalazi u bilјkama kao što su ruta ( Ruta graveolens ), banane, karanfilić i đumbir. Laboratorijski napravlјen preparat od 8% može pružiti zaštitu od komaraca 3-5 sati.
Repelenti za insekte u trudnoci
Budite oprezni u igri sa psima i mačkama koji mogu preneti krpelje.

Prirodni repelenti koji nisu odobreni od EPA

Prirodni repelenti protiv insekata koji nisu na listi repelenata insekata odobrenih od strane EPA možda neće biti efikasni u zaštiti od ujeda insekata. Ovi repelenti mogu uklјučivati sveće od citronele, narukvice. Ili, hidratantne kreme za kožu i ulјa od geraniola, kedra, peperminta, soje, limunske trave ili ruzmarina. Ne preporučuju se za upotrebu u oblastima u kojima postoji šansa za infekciju koju prenose insekti. Jedna studija sugeriše da bi difuzori citronele sa odobrenim sastojcima za odbijanje insekata mogli biti efikasniji od samog sveća citronele.

Koji je najbolјi način da koristim repelente protiv insekata?

 • Koristite sredstva protiv insekata samo kada je to potrebno.
 • Pročitajte i pratite uputstva na etiketi.
 • Nanesite repelente samo na izloženu kožu ili odeću, a ne na kožu ispod odeće.
 • Nemojte nanositi repelente na posekotine ili iritiranu kožu.
 • Nemojte nanositi repelente u spreju u zatvorenom prostoru da biste smanjili udisanje spreja.
 • Da biste naneli repelent na lice, poprskajte ga u ruke. A zatim pažlјivo nanesite malu količinu na lice. Izbegavajte da repelent uđe u oči i usta.
 • Ako takođe koristite kremu za sunčanje, prvo nanesite kremu za sunčanje. A tek zatim repelent protiv insekata.
 • Temelјno operite ruke sapunom i vodom nakon nanošenja repelenta protiv insekata. Tako ćete smanjiti mogućnost da uđete u usta.
 • Isperite repelente sa kože i odeće sapunom i vodom kada više niste izloženi insektima.
Repelenti za insekte u trudnoci
Boravak u prirodi je preporučen i zdrav za trudnicu, zaštitite se pre odlaska.

Najčešća pitanja trudnica o repelentima

Koristim sredstva protiv insekata. Može li mi to otežati trudnoću?

Nisu sprovedene studije da bi se videlo da li repelenti protiv insekata, kada se koriste prema uputstvima, mogu otežati trudnoću.

Da li upotreba repelenata za insekte povećava šanse za pobačaj?

Pobačaj se može desiti u bilo kojoj trudnoći iz mnogo različitih razloga. Nisu sprovedene studije da bi se videlo da li repelenti protiv insekata, kada se koriste prema uputstvima, povećavaju šansu za pobačaj.

Da li upotreba repelenata za insekte povećava šanse za urođene defekte?

Svaka trudnoća počinje sa 3-5% šanse da ima urođenu manu. Ovo se zove pozadinski rizik. Na osnovu ograničenog broja studija, kada se koriste prema uputstvima, ne očekuje se da će repelenti insekata povećati šanse za urođene mane.

 • DEET: Manje od 10% ukupne količine DEET-a nanešenog na kožu ulazi u krvotok. Jedna studija je sugerisala da je hipospadija (defekt pri rođenju gde je otvor penisa na donjoj strani, a ne na vrhu) češća kod muškaraca koji su bili izloženi DEET-u u ranoj trudnoći. Ova studija nije dokazala da repelenti insekata uzrokuju ovu urođenu manu. Većina studija ne otkriva da upotreba DEET-a povećava šanse za urođene defekte.
 • Picaridin, PMD, IR3535 i 2-undekanon nisu proučavani u trudnoći. Međutim, kada se koriste prema uputstvima, očekuje se da će se samo male količine ovih sastojaka apsorbovati kroz kožu u krvotok.
 • Prirodna bilјna ulјa kao što su soja, limunska trava, citronela, pepermint, lavanda, geranijum ili geraniol. Nisu proučavana u trudnoći.

Da li upotreba repelenata od insekata u trudnoći povećava šanse za druge probleme vezane za trudnoću? 

Na osnovu ograničenih studija, kada se koriste prema uputstvima, čini se da sredstva za odbijanje insekata ne povećavaju šanse za probleme vezane za trudnoću. Kao što su prevremeni porođaj (rođenje pre 37. nedelјe) ili mala porođajna težina (manja od 2500 grama na rođenju).

Da li upotreba sredstava za zaštitu od insekata u trudnoći utiče na buduće ponašanje ili učenje deteta?

Na osnovu 1 ograničene studije, upotreba repelenata za insekte nije pokazala povećanu šansu za razvojne probleme kod dece u dobi od 1 godine. Nisu sprovedene studije da bi se videlo da li upotreba repelenata protiv insekata može da izazove probleme u ponašanju ili učenju kod deteta nakon godinu dana.

Repelenti za insekte u trudnoci
Konsultujte se sa svojim ginekologom, koji repilent bi vama odgovarao i uživajte u boravku na čistom vazduhu.

Dojenje i repelenti protiv insekata

Bolesti koje prenose insekti mogu imati ozbilјne posledice po zdravlјe lјudi. Malo je podataka o upotrebi repelenata od insekata tokom dojenja. Važno uzeti u obzir korist od njihove upotrebe za prevenciju bolesti. Kada primenjujete sredstva protiv insekata tokom dojenja, pridržavajte se istih uputstava kao i tokom trudnoće.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…