Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom

Rota virus

Sadržaj

Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.

Rota virus  kod beba i dece

Zimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod male dece, ali takođe i češća pojava virusnih gastroenteritisa (crevnih viroza).

Ko oboleva od rotavirusnog gastroenteritisa

Rota virus je veoma zarazan, pa ne treba da čudi podatak da je do uzrasta od 5 godina većina dece bar jednom bila zaražena ovim virusom. Infekcija ne štiti dete od nove infekcije. Više puta tokom detinjstva mogu oboleti od rotavirusnog gastroenteritisa. Najčešće obolevaju odojčad i mala deca uzrasta do 3 godine.

Rota virus

Za odojčad mlađu od 6 nedelja može se reći da su prirodno zaštićena od Rota virusa. Izgleda da ćelije creva u tom dobu još nemaju receptore na koje se virus može pričvrstiti i ući u ćeliju. Najviše od svega novorođenče je zaštićeno antitelima koje je dobilo od majke još preko posteljice. Dojenjem se ta odbrana stalno povećava. Sa svakim obrokom odojče prima antitela koja deluju na nivou crevne sluznice i najbolja su prevencija infekcije. Tako možemo objasniti da odojčad mlađa od 6 meseci retko obolevaju od rotavirusne infekcije.

Kako se prenosi rota virus

Rota virus (kao i drugi virusi koji izazivaju crevne infekcije) se prenose direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Ili preko hrane, vode ili predmeta sa kojima dete dolazi u dodir. Feko-oralni način prenosa je najčešći, kada dete unese virus rukama ili predmetima zaraženim stolicom obolelog. Virus je otporan u spoljnoj sredini, pa dugo preživljava na predmetima i igračkama koji nisu oprani i dezinfikovani. Infekcija je česta u dečjim kolektivima i bolnicama. Zato što se virus prenosi i kapljičnim putem. Preko sitnih kapljica pljuvačke koju zaražena osoba prilikom govora, kijanja i kašljanja širi po okolnom vazuhu.

Zaraženo dete je izvor infekcije neposredno pre pojave simptoma, za vreme trajanja bolesti i još 7 dana nakon prestanka simptoma. Roditelji i drugi ukućani često se zaraze od obolelog deteta, u vidu malih porodičnih epidemija.

Rota virus

Rota virus simptomi

Kada jednom uđe u organizam virus se nastani u tankom crevu gde počinje njegov rast. Počinje umnožavanje virusnih čestica u ćelijama crevnog epitela. Prvi simptomi obično počinju posle dva dana od izlaganja virusu.  Pojavom mučnine i povraćanja, praćenim povišenom temperaturom i groznicom. Nakon toga sledi vodeni proliv u trajanju od 3 do 7 dana. Često je praćen bolovima u trbuhu i gubitkom apetita. Kod zdravih odraslih osoba simptomi mogu biti veoma blagi ili potpuno izostati. Najozbiljniji simptom, zapravo komplikacija, kod dece je gubitak tečnosti i dehidratacija.

Potvrda infekcije Rota virusom dobija se izolacijom virusa iz stolice. Mada, negativan nalaz ne može da isključi infekciju. Izolacija virusa se u praksi retko sprovodi, zato što nema specifične terapije. Primenjuju se mere kao i kod drugih crevnih viroza. Na Rota virus se opravdano sumnja kada se pojavi u kasnu jesen i tokom zime. Pogotovu ako je u vidu malih epidemija u dečjim kolektivima.

Rota virus

Rota virus lečenje

Iako su simptomi neprijatni, infekcija se obično leči kod kuće, naročito kod starije dece. Najvažniji je dodatni unos tečnosti, da bi se sprečila dehidracija. Tegobe najčešće spontano prolaze za tri do sedam dana.

Infekcija izazvana Rota virusom često zahteva bolničko lečenje kod odojčeta. Zato što težak proliv i povraćanje, praćeni povišenom temperaturom, brzo dovode do gubitka tečnosti i minerala i dehidracije.

Odvedite dete kod lekara ako:

  • Proliv traje duže od 24 sata.
  • Dete često povraća.
  • Ima crnu stolicu ili primese krvi u stolici.
  • Deluje umorno, razdražljivo ili kao da ga nešto boli.
  • Ima znake dehidracije. Suva usta, plač bez suza, oskudno mokrenje, upalu fontanelu, pospano je.

Ne postoji specifični lekovi kada je infekcija već nastala. Antibiotici ne samo da ne leče infekciju, već mogu imati i negativan efekat. Jer uništavaju korisne crevne bakterije (fiziološka flora) koje takođe imaju pozitivan učinak na odbranu organizma. Tako da ih kod virusnih infekcija ne treba davati.

Probiotici u lečenju rota virusa

Probiotici su uveliko odomaćeni u lečenju proliva kod dece. Zvanične preporuke su da deci treba dati probiotik kod akutnih proliva. Očekivani efekat je kraće trajanje simptoma i dužine bolničkog lečenja (za jedan dan). Probiotici se koriste kao dodatak rehidratacije i treba ih primeniti rano u toku lečenja. Efekat probiotika vezan je za specifičan soj i dozu. Preporučena dužina lečenja je 5 do 7 dana. Visok nivo preporuke imaju preparati koji sadrže Lactobacillus rhamnosus i Saccharomyces boulardi.

Rota virus

Oporavak od rota virusa

Organizam se oslobađa Rota virusa na relativno jednostavan način. Ćelije creva koje su napadnute već su uglavnom pri kraju svog životnog ciklusa i predodređene da se zamene. Koža i sluznica se stalno obnavljaju. Tokom 3 dana zaražene ćelije se odstrane stolicom iz organizma. Lekovi za sprečavanje proliva se ne preporučuju.

Ishrana deteta sa prolivom

  • Ako vaša beba sisa, nastavite sa dojenjem.
  • Ako se vaša beba hrani mlečnom formulom, nudite joj češće male količine tečnosti za rehidraciju. I mlečnu formulu koju inače dobija. Nemojte razblaživati mlečnu formulu.
  • Starijem detetu nudite blagu hranu koja ne sadrži dodatni šećer. Šećer u hrani može pogoršati simptome proliva. Nudite integralni hleb i krekere, posno meso, jogurt, voće i povrće. Ako se dete  ne oseća dobro ohrabrite ga da se odmara.
  • Vodite računa o unosu tečnosti. Izbegavajte sok od jabuke, mlečne proizvode osim jogurta i zaslađene napitke.

Mere prevencije za rota virus

Opšte preventivne mere teško je sprovesti na dečjim odeljenjima i jaslicama.  Zato što se virus širi i kapljičnom infekcijom. Tako da su manje epidemije među decom mlađeg doba neminovne. Najvažnija mera u sprečavanju širenja infekcije je dobra higijena ruku. Pranje ruku vodom i sapunom, naročito nakon korišćenja toaleta ili menjanja pelena detetu. Pranje ruku je neophodno i pre hranjenja deteta i pripreme hrane. Kao i pažljivo pranje voća i povrća.

Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola, koja su najčešće u primeni, imaju mali efekat na Rota virus. Tokom bolesti, kao i nakon bolesti, potrebno je temeljno čišćenje i dezinfekcija predmeta i površina hlornim preparatima. Odeću i posteljinu koji mogu biti kontaminirani virusom oprati u vrućoj vodi sa deterdžentom.

Rota virus

Vakcinacija

Najbolja mera prevencije je vakcinacija. Prirodna infekcija ne pruža detetu potpuno zaštitu od ponovne infekcije. Deca koja nisu vakcinisana imaju teže simptome tokom prve infekcije Rota virusom. Takođe i veću verovatnoću da će im biti potrebno bolničko lečenje. Vakcinacija takođe ne pruža detetu potpuno zaštitu.  Ali će 9-oro od 10-oro  vakcinisane dece biti zaštićeno od teže forme bolesti. A 7-oro od 10-oro biće potpuno zaštićeno od infekcije.

Vakcina protiv Rota virusa nije obavezna. Za sada nije u kalendaru obavezne imunizacije. Odluka o vakcinaciji zavisi od roditelja i saveta izabranog pedijatra koji poznaje zdravstveno stanje deteta.

Aktivna imunizacija sprovodi se kod odojčadi od navršena dva meseca života primenom oralnih živih rotavirusnih vakcina. Da bi se postigao što raniji efekat vakcine, važno je da se vakcinacija započne u preporučenom uzrastu. Prvu dozu dete treba da primi pre 15.nedelje života a sve doze do navršenog 8.meseca. Na tržištu postoje dve vakcine. Rotarix – dve doze u uzrastu od 2 i 4 meseca i RotaTeq – tri doze u uzrastu 2, 4 i 6 meseci. Razmak između dve doze treba da bude minimalno 4 nedelje. Vakcinacija se daje oralno (kapi). Nema uticaja da li je dete prethodno jelo, pilo ili sisalo. Rotavirusna vakcina može se bezbedno dati istovremeno sa drugim vakcinama.

Aktivna imunizacija protiv rotavirusne infekcije posebno se preporučuje kod novorođenčadi i odojčadi kod kojih su zbog njihovog zdravstvenog stanja neminovne učestale i dugotrajne hospitalizacije. I to kod: prevremeno rođene dece pre 33 nedelje gestacije, novorođenčadi sa urođenim srčanim manama. Takođe, novorođenčadi sa urođenim bolestima metabolizma. I kod odojčadi sa hroničnim bolestima jetre i bubrega i odojčadi sa teškim oštećenjima CNS-a.

Kako se podnosi vakcina – neželjene reakcije

Većina odojčadi nema nikakvu reakciju nakon primene vakcine. Neke bebe, međutim, mogu da imaju reakcije koje su uglavnom blage i spontano prolaze. Ozbiljne rekcije su veoma retke.

Odojče može da ima blag, prolazan proliv, povraćanje ili uznemirenost. Najozbiljnija komplikacija, veoma retka, je crevna intususcepcija. Vrsta opstrukcije creva koja zahteva bolničko lečenje, a nekada i hiruršku intervenciju. Obično se javlja u prvoj nedelji nakon primene vakcine. Učestalost se procenjuje na 1: 20000 do 1:100000 primenjenih doza vakcine. Roditelji prilikom vakcinacije treba da dobiju upozorenje da se odmah jave lekaru ako primete da dete ima bol u trbuhu, povraćanje, proliv, prisustvo krvi u stolici. Intususcepcija se može javiti kod odojčadi i male dece i spontano, bez poznatih faktora rizika. Kod dece koja su imala intususcepciju rotavirusna vakcina se ne preporučuje.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...