Škole za sportiće za decu od 3. do 7. godine

Škole za sportiće za decu

Škole za sportiće za decu su dobrodošle! Kako izabrati  pravu  sportsku  aktivnost za dete, kada je pravo vreme za početak ovih aktivnosti i kako prepoznati da li je dete talentovano i za koji sport?

Škole za sportiće za decu uzrast od 3 do 7 godina

Sve ove škole treba da vode kvalifikovani treneri, a poželjno je da imaju iskustvo u radu sa decom I obuku za rad sa decom ovog uzrasta. Programi rada sa decom ovog uzrasta  prilagodjeni su i medicinskim saznanjima kao i saznanjima nauke o sportu.

Važi li pravilo što pre –  to bolje? 

Preporuka je da deca, koja se pravilno  razvijaju počnu sa sportskim aktivnostima sa četri čodine. Tada je dete u stanju da samostalno prati čas. Dete mladje od četri godine (sa 3 godine), treba da  dolazi na časove zajedno sa roditeljem ili da  bude samostalno – ukoliko je program tako osmišljen a sturčno ga vodi trener obučen za rad sa tako malom decom.

Sport treba da nauči decu zdravim odnosima i zdravom životu, pa je idealno vreme za ovo učenje,  rano detinjstvo. Ne treba vršiti pritisak na decu da se bave sportom, već ih treba ohrabrivati i objasniti im, a oni će već sami odlučiti da li žele i šta žele.

Škole za sportiće za decu

Dobar izbor trenera, koji ume da motiviše decu, da ih usmeri, da bude autoritet ali i da bude zabavan – je veoma važan.

Koje su posledice za decu koja se slabo kreću?

Gojaznost, deformiteti stopala, kriva kičma, nedostatak kondicije, malaksalost, slabiji imunitet, lošija komunikacija sa vršnjacima, češće su uz  telefone i tablete pa imaju smanjene verbalne sposobnosti, deca su puna stresa, anksiozna, asocijalna…

Šta raditi pre upisa u Školicu sporta? 

Idealno je ukoliko Školica sporta ima i medicinski deo – ambulantu sa fizijatrom, fizioterapeutom ili sportskim lekarom. Ukoliko nema, preporučujem, da pre nego što upišete dete u Školicu sporta obavite pregled deteta u Domu zdravlja. Ukoliko su  potrebne vežbe korekcije zbog lose prosture tela deteta,  problema u motoričkom razvoju, ili drugih razloga,  to treba da predočite treneru, koji bi trebalo da uključi u rad sa tim detetom i preporučene vežbe.

Škole za sportiće za decu

Kako treba da izgleda rad u školicama sporta?

Vežbe u školicama sporta, se prilagođavaju potrebama deteta, a ne dete vežbama!
Svakom detetu treba da se individualno pristupa. Zato je dobro, da se prvo radi pregled deteta: prostura tela, motoričke sposobnosti, merenja, određivanje funkcionalnog statusa, i drugo, a potom se dete raspoređuje u određenu grupu u okviru koje se radi unapred osmišljen program.

Ako Školica sporta  nema ambulantu, donesite rezultat pregleda fizijatra a trener će u prvim časovima sa detetom proceniti i kako sa tim detetom treba raditi.

U školicama sporta, prati se zalaganje, motivacija, napredovanje i poželjno je da se vrše  kontrolni pregledi na pola godine. Program je osmišljen da se dete kroz igru, zabavu i smeh pravilno razvija. Klasične vežbe su monotone, nezanimljive i da deca vrlo brzo gube motivaciju i želju za daljim radom. Zato postoje brojni rekviziti prilagodjeni deci kao i brojne vežbice koje se sprovode kroz igru.

Šta program časa u školama sporta za decu obuhvata?

Program časa obuhvata celine sa različitim zadacima i preprekama koje dete mora da obavi  i savlada na zabavan način, ne razmišljajući da pri tom vežba i angažuje muskulaturu za pravilan razvoj  i oblikovanje svog  tela. Aktivnosti samog programa se najvećom merom baziraju na prirodnim oblicima kretanja u koje spadaju: trčanje, hodanje, preskakanje, puzanje, bacanje i hvatanje rekvizita, penjanje, guranje….
Takmičarske igre su prava motivacija da dete nekada pruži i više od svojih mogućnosti kako bi ispunilo date ciljeve. A tu su i različite motoričke igre ne samo za fizičko već i za psihičko sazrevanje Vašeg deteta.

Škole za sportiće za decu

Stručno  usmeravanje za dalje bavljenje sportom 

U okviru rada u školicama sporta, rade se i elementi pojedinačnih sportova (gimnastike, atletike, košarke, odbojke…) tako da će svaki roditelj može imati evidenciju ali i preporuku stručnih lica o svom detetu, o njegovim afinitetima, sposobnostima i veštinama  za dalje bavljenje sportom.

Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…