Škole za Sportiće od 3. do 7. Godine

Školice za sport, sportići za decu od 3 do 7 godina

Kako izabrati  pravu  sportsku  aktivnost za dete, kada je pravo vreme za početak ovih aktivnosti i kako prepoznati da li je dete talentovano i za koji sport? 

Postoje brojne školice – “Sportići za decu” uzrasta od 3 do 6 godina.

Sve ove škole treba da vode kvalifikovani treneri, a poželjno je da imaju iskustvo u radu sa decom I obuku za rad sa decom ovog uzrasta. Programi rada sa decom ovog uzrasta  prilagodjeni su i medicinskim saznanjima kao i saznanjima nauke o sportu.

Skolice za sport za malu decu 2

Važi li pravilo što pre –  to bolje? 

Preporuka je da deca, koja se pravilno  razvijaju počnu sa sportskim aktivnostima sa četri čodine. Tada je dete u stanju da samostalno prati čas. Dete mladje od četri godine (sa 3 godine), treba da  dolazi na časove zajedno sa roditeljem ili da  bude samostalno – ukoliko je program tako osmišljen a sturčno ga vodi trener obučen za rad sa tako malom decom.

Sport treba da nauči decu zdravim odnosima i zdravom životu, pa je idealno vreme za ovo učenje,  rano detinjstvo. Ne treba vršiti pritisak na decu da se bave sportom, već ih treba ohrabrivati i objasniti im, a oni će već sami odlučiti da li žele i šta žele.

Dobar izbor trenera, koji ume da motiviše decu, da ih usmeri, da bude autoritet ali i da bude zabavan – je veoma važan.

Koje su posledice za decu koja se slabo kreću?

Gojaznost, deformiteti stopala, kriva kičma, nedostatak kondicije, malaksalost, slabiji imunitet, lošija komunikacija sa vršnjacima, češće su uz  telefone i tablete pa imaju smanjene verbalne sposobnosti, deca su puna stresa, anksiozna, asocijalna…

Šta raditi pre upisa u Školicu sporta? 

Idealno je ukoliko Školica sporta ima i medicinski deo – ambulantu sa fizijatrom, fizioterapeutom ili sportskim lekarom. Ukoliko nema, preporučujem, da pre nego što upišete dete u Školicu sporta obavite pregled deteta u Domu zdravlja. Ukoliko su  potrebne vežbe korekcije zbog lose prosture tela detetaproblema u motoričkom razvoju, ili drugih razloga,  to treba da predočite treneru, koji bi trebalo da uključi u rad sa tim detetom i preporučene vežbe.

Skolice za sport za malu decu 1

Kako treba da izgleda rad u školicama sporta?

Vežbe u školicama sporta, se prilagođavaju potrebama deteta, a ne dete vežbama!
Svakom detetu treba da se individualno pristupa. Zato je dobro, da se prvo radi pregled deteta: prostura tela, motoričke sposobnosti, merenja, određivanje funkcionalnog statusa, i drugo, a potom se dete raspoređuje u određenu grupu u okviru koje se radi unapred osmišljen program.

Ako Školica sporta  nema ambulantu, donesite rezultat pregleda fizijatra a trener će u prvim časovima sa detetom proceniti i kako sa tim detetom treba raditi.

U školicama sporta, prati se zalaganje, motivacija, napredovanje i poželjno je da se vrše  kontrolni pregledi na pola godine. Program je osmišljen da se dete kroz igru, zabavu i smeh pravilno razvija. Klasične vežbe su monotone, nezanimljive i da deca vrlo brzo gube motivaciju i želju za daljim radom. Zato postoje brojni rekviziti prilagodjeni deci kao i brojne vežbice koje se sprovode kroz igru.

Skolice za sport za malu decu 3

Šta program časa u školicama sporta obuhvata?

Program časa obuhvata celine sa različitim zadacima i preprekama koje dete mora da obavi  i savlada na zabavan način, ne razmišljajući da pri tom vežba i angažuje muskulaturu za pravilan razvoj  i oblikovanje svog  tela. Aktivnosti samog programa se najvećom merom baziraju na prirodnim oblicima kretanja u koje spadaju: trčanje, hodanje, preskakanje, puzanje, bacanje i hvatanje rekvizita, penjanje, guranje….
Takmičarske igre su prava motivacija da dete nekada pruži i više od svojih mogućnosti kako bi ispunilo date ciljeve. A tu su i različite motoričke igre ne samo za fizičko već i za psihičko sazrevanje Vašeg deteta.

Stručno  usmeravanje za dalje bavljenje sportom 

U okviru rada u školicama sporta, rade se i elementi pojedinačnih sportova (gimnastike, atletike, košarke, odbojke…) tako da će svaki roditelj može imati evidenciju ali i preporuku stručnih lica o svom detetu, o njegovim afinitetima, sposobnostima i veštinama  za dalje bavljenje sportom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master profesor fizičkog vaspitanja i sporta. Svoje znanje posvetila je radu sa decom.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…