Škole za sportiće za decu od 3. do 7. godine

Škole za sportiće za decu

Sadržaj

Škole za sportiće za decu su dobrodošle! Kako izabrati  pravu  sportsku  aktivnost za dete, kada je pravo vreme za početak ovih aktivnosti i kako prepoznati da li je dete talentovano i za koji sport?

Škole za sportiće za decu uzrast od 3 do 7 godina

Sve ove škole treba da vode kvalifikovani treneri, a poželjno je da imaju iskustvo u radu sa decom I obuku za rad sa decom ovog uzrasta. Programi rada sa decom ovog uzrasta  prilagodjeni su i medicinskim saznanjima kao i saznanjima nauke o sportu.

Važi li pravilo što pre –  to bolje? 

Preporuka je da deca, koja se pravilno  razvijaju počnu sa sportskim aktivnostima sa četri čodine. Tada je dete u stanju da samostalno prati čas. Dete mladje od četri godine (sa 3 godine), treba da  dolazi na časove zajedno sa roditeljem ili da  bude samostalno – ukoliko je program tako osmišljen a sturčno ga vodi trener obučen za rad sa tako malom decom.

Sport treba da nauči decu zdravim odnosima i zdravom životu, pa je idealno vreme za ovo učenje,  rano detinjstvo. Ne treba vršiti pritisak na decu da se bave sportom, već ih treba ohrabrivati i objasniti im, a oni će već sami odlučiti da li žele i šta žele.

Škole za sportiće za decu

Dobar izbor trenera, koji ume da motiviše decu, da ih usmeri, da bude autoritet ali i da bude zabavan – je veoma važan.

Koje su posledice za decu koja se slabo kreću?

Gojaznost, deformiteti stopala, kriva kičma, nedostatak kondicije, malaksalost, slabiji imunitet, lošija komunikacija sa vršnjacima, češće su uz  telefone i tablete pa imaju smanjene verbalne sposobnosti, deca su puna stresa, anksiozna, asocijalna…

Šta raditi pre upisa u Školicu sporta? 

Idealno je ukoliko Školica sporta ima i medicinski deo – ambulantu sa fizijatrom, fizioterapeutom ili sportskim lekarom. Ukoliko nema, preporučujem, da pre nego što upišete dete u Školicu sporta obavite pregled deteta u Domu zdravlja. Ukoliko su  potrebne vežbe korekcije zbog lose prosture tela deteta,  problema u motoričkom razvoju, ili drugih razloga,  to treba da predočite treneru, koji bi trebalo da uključi u rad sa tim detetom i preporučene vežbe.

Škole za sportiće za decu

Kako treba da izgleda rad u školicama sporta?

Vežbe u školicama sporta, se prilagođavaju potrebama deteta, a ne dete vežbama!
Svakom detetu treba da se individualno pristupa. Zato je dobro, da se prvo radi pregled deteta: prostura tela, motoričke sposobnosti, merenja, određivanje funkcionalnog statusa, i drugo, a potom se dete raspoređuje u određenu grupu u okviru koje se radi unapred osmišljen program.

Ako Školica sporta  nema ambulantu, donesite rezultat pregleda fizijatra a trener će u prvim časovima sa detetom proceniti i kako sa tim detetom treba raditi.

U školicama sporta, prati se zalaganje, motivacija, napredovanje i poželjno je da se vrše  kontrolni pregledi na pola godine. Program je osmišljen da se dete kroz igru, zabavu i smeh pravilno razvija. Klasične vežbe su monotone, nezanimljive i da deca vrlo brzo gube motivaciju i želju za daljim radom. Zato postoje brojni rekviziti prilagodjeni deci kao i brojne vežbice koje se sprovode kroz igru.

Šta program časa u školama sporta za decu obuhvata?

Program časa obuhvata celine sa različitim zadacima i preprekama koje dete mora da obavi  i savlada na zabavan način, ne razmišljajući da pri tom vežba i angažuje muskulaturu za pravilan razvoj  i oblikovanje svog  tela. Aktivnosti samog programa se najvećom merom baziraju na prirodnim oblicima kretanja u koje spadaju: trčanje, hodanje, preskakanje, puzanje, bacanje i hvatanje rekvizita, penjanje, guranje….
Takmičarske igre su prava motivacija da dete nekada pruži i više od svojih mogućnosti kako bi ispunilo date ciljeve. A tu su i različite motoričke igre ne samo za fizičko već i za psihičko sazrevanje Vašeg deteta.

Škole za sportiće za decu

Stručno  usmeravanje za dalje bavljenje sportom 

U okviru rada u školicama sporta, rade se i elementi pojedinačnih sportova (gimnastike, atletike, košarke, odbojke…) tako da će svaki roditelj može imati evidenciju ali i preporuku stručnih lica o svom detetu, o njegovim afinitetima, sposobnostima i veštinama  za dalje bavljenje sportom.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...