Pravilno Držanje Tela od Prvih Meseci do Polaska u Školu

Posturu možemo da posmatramo kada dete stoji ili sedi ili kada se kreće.

Obrazac pravilnog držanja tela, važno je stvarati u ranom uzrastu , do 6. – 7. godine života,  kako bi dete  imalo pravilan rast i razvoj.

Pravilno Držanje Tela od Prvih Meseci do Polaska u Školu

Kako da znamo da li dete ima pravilno držanje tela?

Posturu možemo da posmatramo kada dete stoji ili sediili kada se kreće Pravilno držanja tela pored niza drugih faktora, zavisi  od angažovanja roditelja i vaspitača.  Posebnu pažnju treba usmeriti na pojavu lošeg držanja tela i određenih deformiteta na lokomotornom aparatu.  Ukoliko na vreme ne registrujemo loše držanje tela, vremenom može doći do razvoja strukturnih ili statičkih deformiteta, koje je teže korigovati određenim vežbama.

Zato su sistematski pregledi dece do školskog uzrasta u službi ranog otkrivanja urođenih i stečebih anomalija u razvoju, dragoceni, jer ono što roditeljskom oku, ili oku vaspitača možda promakne, stručnjaku neće.

Koji deformiteti se mogu javiti zbog lošeg držanja tela?

Roditelji su ti koji svako i diskretno odstupanje u razvojnoj fazi na vreme treba da rešavaju, kako bi njihovo dete u funkcionalnom smislu moglo da odgovori novim zahtevima a da se izbegne razvoj deformiteta kičmenog stuba kao što su: kifoza (krivljenje kičme prema napred), skolioza (bočno krivljenje kičme), ravna leđa kada ne postoje fiziološke krivine kičmenog stuba, ravna stopala…

Šta bi trebalo da obuhvati sistematski pregled :

 • ocenu stava držanja tela-antroposkopski;
 • merenje vratne i lumbalne lordoze (pomoću viska i lenjira);
 • merenje skolioze (udaljenost vratnih nastavaka od unutrašnje ivice lopatica);
 • test pretklona-Bending test;
 • pregled grudnog koša – antroposkopski (izdubljene i kokošije grudi);
 • pregled nogu X i O noge -merenjem udaljenosti stopala pri spojenim butinama i kolenima (X-noge) i merenjem udaljenosti kolena pri spojenim stopalaima (O-noge);
 • pregled stopala na podoskopu.

Moguće greške roditelja u najranijem uzrastu

Ako želimo da dete sa osam, devet, deset godina ima dobru posturu onda moramo o tome da vodimo računa od njegovih najranijih dana. Mišići koji obezbeđuju dobro držanje su oni koji moraju da savladaju silu zemljine teže koja vuče na dole. Sa razvojem motorike, razvija se i sposobnost održavanja dobre ravnoteže. Prva i druga godina života su periodi kada zbog intenzivnog rasta i razvoja telesne težine može nastati loše držanje tela. Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati, i nikako ne treba stavljati bebe  u prinudne položaje (da sedi ili stoji kad mu za to još nije vreme, kada beba još uvek nije spremna). Nema potrebe za žurbom! Jer je efekat najčešće suprotni: detetu se usporava razvoj, ne razvija ravnotežne reakcije, oslonac je nepravilan, na vrhovima prstiju, što kasnije dovodi do deformiteta stopala. U ovom uzrastu ne bismo preporučili dubak, hodalice i sl. Dajte detetu dovoljno prostora i vremena koje može provesti na čvrstoj podlozi – podu i adekvatne igračke!

Pravilno Držanje Tela od Prvih Meseci do Polaska u Školu

Šta je dobro držanje tela (postura)?

Postura je položaj u kojem dete drži svoje telo i udove kada stoji, sedi ili leži.

 • kosti i zglobovi su u liniji tako da se mišići mogu pravilno koristiti
 • kičma ima svoje tri normalne krivine
 • ligamenti koji drže kičmu zajedno, se ne naglašavaju
 • dete se ne umara brzo i ne žali u bol u ledjima ili drugim mišićima.

Šta je potrebno da bi dete imalo dobro držanje tela?

jaki, fleksibilni mišići, posebno svaka strana kičme, znači adekvatna fizička aktivnost (preporučićemo plivanje, igru u parku sa trčanjem, igre sa loptom i sl.)

– da dete usvoji kako treba pravilno da sedi na stolici, čvrstoj podlozi (podu), i kako pravilno da stoji

Loše držanje tela deteta

 • Veliki procenat dece do 6. i 7. godine je sa spuštenim svodom stopala, koji uzrokuju i druge probleme… Ovo je posledica najčešće  slabosti tonusa mišića, kratkih tabanskih i mišića potkolenice. Dete se rađa sa ravnim stopalima koja se sa prohodavanjem i spontanim fizičkim aktivnostima dovode u normalno stanje sa formiranjem uzdužinog i poprečnog svoda stopala. Smanjena fizička aktivnost u ovoj razvojnoj fazi dovodi do nedovoljnog formiranja, pre svega, uzdužnog svoda stopala.
 • Slabost tonusa i snage mišića leđa, uslovljen nedovoljnom fizikom aktivnošću uz neprvilno držanje tela pri sedenju i hodu dovodi do pojave statičkih deformiteta kičmenog stuba ili lošeg držanja tela.
 • Loše držanje tela pri sedenju (savijena glava licem prema grudnom košu), pri igricama na telefonu ili tabletu i pri hodu uz smanjen tonus mišića fizički manje aktivne dece, dovode do kifoze (kifotički loše držanje tela se karateriše povećanjem fiziološke krivine grudnog dela kičme prema napred).
 • Skoliotički loše držanje tela se manifestuje u vidu podignutosti jednog ramena više u odnosu na drugo rame. Ovo je posledica lošeg sedenja i oslanjanja na jednu ruku pri crtanju ili gledanju televizije i drugim slučajevima, lošeg držanja tela.
 • Loše držanje tela u predelu kičmonog stuba – lordotički loše držanje tela (uglavnom lumbalna lordoza) se u ovom uzrastu do 6. – 7. godine, redje javlja.
 • Procenat deformiteta lokalizovanih u predelu grudnog koša u smislu izdubljenih grudi i pectus carinatus (kokošijih grudi) je vrlo mali kod dece predškolskog uzrasta.

Pod roditeljskim okom!

Zato dragi roditelji, opominjite uvek dete kada nepravilno stoji ili sedi, neka mu pravilno držanje tela postane životna rutina! Dete treba da se kreće, da bude fizički aktivno i dovoljno u prirodi, podržite ga u tome! Kada uočite problem obratite se stručnjacima, dečijem fizijatru i fizioterapeutu, što pre, jer, što je dete mladje, to se lakše adekvatnim vežbama ispravljaju defomiteti…

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…