Pravilno držanje tela dece – Deformiteti koji se mogu javiti zbog loše posture

Pravilno držanje tela dece

Sadržaj

Pravilno držanje tela dece je važno, kako bi deca  imala pravilan rast i razvoj. Obrazac pravilnog držanja tela, treba stvarati u ranom uzrastu. Važne su 1. i 2. godina pa do 6. – 7. godine života.

Pravilno držanje tela dece – Kako da znamo da li dete ima pravilno držanje tela?

Posturu možemo da posmatramo kada dete stoji ili sedi ili kada se kreće. Pravilno držanja tela pored niza drugih faktora, zavisi  od angažovanja roditelja i vaspitača.  Posebnu pažnju treba usmeriti na pojavu lošeg držanja tela i određenih deformiteta na lokomotornom aparatu.  Ukoliko na vreme ne registrujemo loše držanje tela, vremenom može doći do razvoja strukturnih ili statičkih deformiteta. One će se  korigovati određenim vežbama, ali uz više napora.

Pravilno držanje tela dece

Zato su sistematski pregledi dece do školskog uzrasta u službi ranog otkrivanja urođenih i stečebih anomalija u razvoju, dragoceni. Jer ono što roditeljskom oku, ili oku vaspitača možda promakne, stručnjaku neće.

Koji deformiteti se mogu javiti zbog lošeg držanja tela?

Roditelji su ti koji svako i diskretno odstupanje u razvojnoj fazi na vreme treba da rešavaju. Kako bi njihovo dete u funkcionalnom smislu moglo da odgovori novim zahtevima a da se izbegne razvoj deformiteta kičmenog stuba. To su: kifoza (krivljenje kičme prema napred), skolioza (bočno krivljenje kičme), ravna leđa kada ne postoje fiziološke krivine kičmenog stuba, ravna stopala…

Šta bi trebalo da obuhvati sistematski pregled?

 • ocenu stava držanja tela-antroposkopski;
 • merenje vratne i lumbalne lordoze (pomoću viska i lenjira);
 • merenje skolioze (udaljenost vratnih nastavaka od unutrašnje ivice lopatica);
 • test pretklona-Bending test;
 • pregled grudnog koša – antroposkopski (izdubljene i kokošije grudi);
 • pregled nogu X i O noge -merenjem udaljenosti stopala pri spojenim butinama i kolenima (X-noge) i merenjem udaljenosti kolena pri spojenim stopalaima (O-noge);
 • pregled stopala na podoskopu.

Pravilno držanje tela dece

Moguće greške roditelja u najranijem uzrastu – Važna je 1. i 2. godina

Ako želimo da dete sa osam, devet, deset godina ima dobru posturu onda moramo o tome da vodimo računa od njegovih najranijih dana. Mišići koji obezbeđuju dobro držanje su oni koji moraju da savladaju silu zemljine teže koja vuče na dole. Sa razvojem motorike, razvija se i sposobnost održavanja dobre ravnoteže. Prva i druga godina života su periodi kada zbog intenzivnog rasta i razvoja telesne težine može nastati loše držanje tela. Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati. Nikako ne treba stavljati bebe  u prinudne položaje (da sedi ili stoji kad mu za to još nije vreme, kada beba još uvek nije spremna). Nema potrebe za žurbom! Jer je efekat najčešće suprotni: detetu se usporava razvoj, ne razvija ravnotežne reakcije. Oslonac je nepravilan, na vrhovima prstiju, što kasnije dovodi do deformiteta stopala. U ovom uzrastu ne bismo preporučili dubak, hodalice i sl. Dajte detetu dovoljno prostora i vremena koje može provesti na čvrstoj podlozi – podu i adekvatne igračke!

Pravilno držanje tela dece

Šta je dobro držanje tela (postura)?

Postura je položaj u kojem dete drži svoje telo i udove kada stoji, sedi ili leži.

 • kosti i zglobovi su u liniji tako da se mišići mogu pravilno koristiti
 • kičma ima svoje tri normalne krivine
 • ligamenti koji drže kičmu zajedno, se ne naglašavaju
 • dete se ne umara brzo i ne žali u bol u ledjima ili drugim mišićima.

Šta je potrebno da bi dete imalo dobro držanje tela?

 • Jaki, fleksibilni mišići, posebno svaka strana kičme, znači adekvatna fizička aktivnost (preporučićemo plivanje, igru u parku sa trčanjem, igre sa loptom i sl.)
 • Da dete usvoji kako treba pravilno da sedi na stolici, čvrstoj podlozi (podu), i kako pravilno da stoji.

Pravilno držanje tela dece

Loše držanje tela deteta

 • Veliki procenat dece do 6. i 7. godine je sa spuštenim svodom stopala, koji uzrokuju i druge probleme… Ovo je posledica najčešće  slabosti tonusa mišića, kratkih tabanskih i mišića potkolenice. Dete se rađa sa ravnim stopalima koja se sa prohodavanjem i spontanim fizičkim aktivnostima dovode u normalno stanje sa formiranjem uzdužinog i poprečnog svoda stopala. Smanjena fizička aktivnost u ovoj razvojnoj fazi dovodi do nedovoljnog formiranja, pre svega, uzdužnog svoda stopala.
 • Slabost tonusa i snage mišića leđa, uslovljen nedovoljnom fizikom aktivnošću uz neprvilno držanje tela pri sedenju i hodu dovodi do pojave statičkih deformiteta kičmenog stuba ili lošeg držanja tela.
 • Loše držanje tela pri sedenju (savijena glava licem prema grudnom košu), pri igricama na telefonu ili tabletu i pri hodu uz smanjen tonus mišića fizički manje aktivne dece, dovode do kifoze (kifotički loše držanje tela se karateriše povećanjem fiziološke krivine grudnog dela kičme prema napred).
 • Skoliotički loše držanje tela se manifestuje u vidu podignutosti jednog ramena više u odnosu na drugo rame. Ovo je posledica lošeg sedenja i oslanjanja na jednu ruku pri crtanju ili gledanju televizije i drugim slučajevima, lošeg držanja tela.
 • Loše držanje tela u predelu kičmonog stuba – lordotički loše držanje tela (uglavnom lumbalna lordoza) se u ovom uzrastu do 6. – 7. godine, redje javlja.
 • Procenat deformiteta lokalizovanih u predelu grudnog koša u smislu izdubljenih grudi i pectus carinatus (kokošijih grudi) je vrlo mali kod dece predškolskog uzrasta.

Pravilno držanje tela dece

 

Pod roditeljskim okom!

Zato dragi roditelji, opominjite uvek dete kada nepravilno stoji ili sedi, neka mu pravilno držanje tela postane životna rutina! Dete treba da se kreće, da bude fizički aktivno i dovoljno u prirodi, podržite ga u tome! Kada uočite problem obratite se stručnjacima, dečijem fizijatru i fizioterapeutu, što pre, jer, što je dete mladje, to se lakše adekvatnim vežbama ispravljaju defomiteti…

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...