Lopta, magična igračka – Šta dete može sa loptom po uzrastu?

Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Lopta je oduvek omiljena i magična igračka mališana. Mališani će rado odabrati omiljenu loptu, ako im to omogućite.

Različita lopta za različite potrebe razvoja deteta

Dete koje nije ovladalo finom motorikom uglavnom će odabrati najmanju loptu, što je dobro, jer tada uvežbava određenu veštinu vođeno unutrašnjom motivacijom. Neka deca će birati reljefne, bodljikave lopte. Takvoj deci  je potrebno da naprave dobar balans u taktilnoj senzorici. Teže lopte biraće deca sa manjom kontrolom ravnoteže….

Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Šta sve može lopta?

Aktivnosti sa loptom razvijaju vizuelno-motoričku koordinaciju (finu motoriku i ravnotežu)

Lopta može biti verni pratilac vašeg deteta praktično od rođenja, tačnije, negde u trećem mesecu će adekvatna veličina koja će pomagati da se otvori bebine šake. Tokom šestog meseca šuškave šarene lopte će biti pravi podsticaj za okretanje na stomak.

Aktivnosti sa loptom poboljšavaju sposobnost prostornih predstava.

Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Preporučuje se igranje loptama i lopticama različite veličine i težine, koje će dete da prati pogledom, uči o prostoru u kome se nalazi. Uči se i bacanju lopte u vazduh.

Šta dete može sa loptom po uzrastu?

  • negde oko 18 meseca, podrazumeva da će beba napraviti korak ka lopti i pokušati da je udari ili šutne,
  • između 18. meseci i 2 godine da ubaci loptu u kutiju i baci je ispred sebe – dobaci drugome,
  • sa 2 do 2,5 godine može da uhvati ravno dobačenu loptu,
  • sa 2,5 do 3  godine  može da prihvati dobačenu loptu obema rukama i ravno dobaci loptu drugome, samim tim pomaže socijalizaciji deteta.

Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Igračka koja je dostupna a oduvek je magična  

Teško da se druga igračka može pohvaliti pozitivnim efekatima,  kao što možemo reći da igranje loptom integriše sva naša čula, (vida, sluha, ravnoteže, dodira i propriocepciju). Istovremenim aktiviranjem velikog broja regija kore velikog mozga, utiče na izgradnju bogate mreže neurona.

Podsetićemo vas da lopta nije skupa i dostupna je svakom roditelju, a samim tim i detetu, budite im partner u igri loptom! Tako se razvija bliskost i poverenje između roditelja i dece, stvaraju nezaboravne uspomene.

Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Lopta i unutra a posebno preporučeno napolju

Igara sa loptom ima bezbroj. Pored igranja u zatvorenom prostoru, preporučuje se boravak na  na otvorenom, u prirodi, parku, na plaži, da se deci dozvoli kretanje i trčanje, jer to su temelji zdravog odrastanja.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…