Lopta, Magična Igračka Svih Uzrasta

Lopta, magična igračka za decu svih uzrasta

Lopta je oduvek omiljena i magična igračka mališana. Mališani će rado odabrati omiljenu loptu, ako im to omogućite.

Dete koje nije ovladalo finom motorikom uglavnom će odabrati najmanju loptu, što je dobro, jer tada uvežbava određenu veštinu vođeno unutrašnjom motivacijom. Neka deca će birati reljefne, bodljikave lopte. Takvoj deci  je potrebno da naprave dobar balans u taktilnoj senzorici. Teže lopte biraće deca sa manjom kontrolom ravnoteže….

 

lopta, omiljena magična igračka za dete (4)

Šta vaše dete može sa loptom u određenom uzrastu:

Aktivnosti sa loptom razvijaju vizuelno-motoričku koordinaciju (finu motoriku i ravnotežu)

Lopta može biti verni pratilac vašeg deteta praktično od rođenja, tačnije, negde u trećem mesecu će adekvatna veličina koja će pomagati da se otvori bebine šake. Tokom šestog meseca šuškave šarene lopte će biti pravi podsticaj za okretanje na stomak.

 

 

Aktivnosti sa loptom poboljšavaju sposobnost prostornih predstava

Preporučuje se igranje loptama i lopticama različite veličine i težine, koje će dete da prati pogledom, uči o prostoru u kome se nalazi. Uči se i bacanju lopte u vazduh.

Napredak bebine mobilnosti, negde oko 18 meseca, podrazumeva da će beba napraviti korak ka lopti i pokušati da je udari ili šutne, između 18. meseci i 2 godine da ubaci loptu u kutiju i baci je ispred sebe – dobaci drugome, sa 2 do 2,5 godine može da uhvati ravno dobačenu loptu,  a sa 2,5 do 3  godine  može da prihvati dobačenu loptu obema rukama i ravno dobaci loptu drugome, samim tim pomaže socijalizaciji deteta.

lopta, omiljena magična igračka za dete (3)

Igračka koja je dostupna a oduvek je magična.  

Teško da se druga igračka može pohvaliti pozitivnim efekatima,  kao što možemo reći da igranje loptom integriše sva naša čula, (vida, sluha, ravnoteže, dodira i propriocepciju), istovremenim aktiviranjem velikog broja regija kore velikog mozga, utiče na izgradnju bogate mreže neurona.

 

Podsetićemo vas da lopta nije skupa i dostupna je svakom roditelju, a samim tim i detetu, budite im partner u igri loptom! Tako se razvija bliskost i poverenje između roditelja i dece, stvaraju nezaboravne uspomene.

Pored igranja u zatvorenom prostoru, preporučuje se boravak na  na otvorenom, u prirodi, parku, na plaži, da se deci dozvoli kretanje i trčanje, jer to su temelji zdravog odrastanja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…