Značaj igre u razvoju deteta od 1. do 2. godine

Značaj igre u razvoju deteta od 1. do 2. godine

Značaj igre u razvoju deteta od 1. do 2. godine je veliki, zato je potrebno birati stimulativne igračke i igre. Od prve do druge godine, dete je još uvek u senzomotornom stadijumu razvoja, tako da svet oko sebe otkriva pomoću svojih čula .

Značaj igre u razvoju deteta od prve do druge godine

Svet oko sebe otkriva pomoću svojih čula (vid, sluh, dodir, ukus, miris, čulo ravnoteže, proprioceptori) i motoričkih veština koje se u ovom periodu intezivno razvijaju (hod, trčanje…).  Dete počinje da hoda i govori, postaje samostalno, ide gde želi. Zna koje igre voli a koje ne.

Značaj igre u razvoju deteta
Igračke muzički instrumenti su sjajan podsticaj za dete u ranom razvoju. Dete oponaša ponašanje odraslih. Voli muziku, pevajte detetu, vaš glas je zanate, za njega najlepši. Veoma je važno da u ovom uzrastu ima svoj ustaljeni ritam odlazaka na spavanje, vremena kada jede, svoje sitne rituale. Tako i svoje vreme za igru!

Javljaju se i igre „kao bajagi „ (simboličke igre). Najčešće su to igre u kojima dete hrani sebe ili druge, spremaju jela, ljuljaju lutke… Tokom ovih igara deca se dosta oslanjaju na imitaciju svakodnevnih aktivnosti koje vide i koje ih učimo. Česte su i druge zajedničke igre sa odraslima i decom. Kao, uzajamno imitiranje, sakrivanje, glasovno-govorne igre, davanje i uzimanje, i složene igre predmetima i igračkama.

Razvoj opažanja u drugoj godini

U ovom periodu takođe počinju igre koje razvijaju sposobnost opažanja, uočavanja razlika i sličnosti među predmetima i razvijaju mišljenje: razvrstavanje predmeta po nekim obeležjima (prema obliku, boji, veličini), umetanje predmeta u odgovarajuće otvore, ponavljanje zvukova…

Zbog toga bi bilo idealno kada bi roditelji nabavili jednostavne drvene umetaljke sa 3 do 4 pojma, krupne perle koje se nižu na štap, velike kocke raznih boja, te kroz upotrebu ovakvih igračaka stimulisati detetov razvoj sposobnosti usvajanja novih pojmova, sposobnost klasifikacije po boji, veličini, sposobnost razumevanja naizmeničnosti u igri (ja, pa ti, pa tata ….), sposobnost da se čeka na svoj red, razvoj pažnje i finih motornih sposobnosti.

Značaj igre u razvoju deteta
Dete otkriva svet preko svojih čula. Korišćenje pribora za jelo, olovki i bojica podstiče razvoj fine motorne spretnosti. Dajte  detetu predmete koje može da slaže na gomilu i da ih stavlja u kutije i vadi iz njih. Dete pokazuje pojedine slike i predmete koji se imenuju…

Igre stimulativne za razvoj govora u ovom uzrastu

Lingvalna faza kod deteta počinje kada dete izgovori prvu reč, tj.grupu glasova koja ima značenje.   Gledajte i slušajte dok dete priča, ponavljajte za njim reči, slogove i glasove i osmehujte se širom otovrenih očiju. Time ćete motivisati dete da govori i potvrdite da to što radi je u redu i dobro. Dete lako uči govor putem kraćih pesmica i razbrajalica, igre skrivalice i jurke u parku ili u stanu. U ovom uzrastu dete uglavnom razume verbalno obraćanje i poseduje veliki broj reči u pasivnom rečniku. Uživa u interakciji sa bakom/dekom, mamom/tatom, voli da se zabavlja i igra.

U svakom slučaju, činjenica da se govor uči imitacijom kao i svako drugo ponašanje. Neophodno je  ponavljanje onog što dete kaže i kako zaista treba da zvuči. Sluh deteta u tom uzrastu je osetljiv za govor i ukoliko smo izloženi okruženju gde je verbalizacija učestalija, veća je verovatnoća da će se govor pre pojaviti kao vid verbalne komunikacije.

Znacaj igre u razvoju deteta
Rečnik deteta je bogatiji, imenuje osobe i predmete… Izgovara dve ili više reči koje iskazuju celu misao („mama pa-pa“). Radite na stimulaciji govora deteta. Dete uživa u jednostavnim pričama i pesmama.

Između 15-18 meseca dete poseduje između 20 i 50 reči kojima saopštava potrebu/zahtev i imenuje osobe/predmete iz neposrednog okruženja.  U rečniku se prvo javljaju imenice pa glagoli a zatim se imenice i glagoli spajaju u kraće rečenice.

Onivač Ordinacije, sa više od 30 godina iskustva u radu sa osobama sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima. Posvetila se radu s decom i mladima.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…