Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!

razvoj dece

Sadržaj

Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece? Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Šta je presudno?

Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!

Šta pokreće razvoj dece?

Razvoj je individualan i ono što je potrebno jednom detetu možda drugom na taj isti  način nije potrebno. Ali ključne aktivnosti koje pokreću razvoj su iste za svu decu. Koje su to aktivnosti? Dete se razvija u okruženju koje je idealno za njega u njegovom domu pored roditelja, staratelja. Oni mu pružaju ljubav i uslove za život. Uvek postoji dilema roditelja da će možda kupovinom igračaka podstaći razvoj. Ali je to pogrešno. Vašoj bebi/detetu ste potrebni vi, vaše lice, vaš glas i prostor za kretanje. U tom prostoru će dete ispoljiti svoj potencijal i senzomotorno se razvijati. Čestim ograničavanjem pokreta i preteranim mešanjem ne podstičemo razvoj. Tako ga gušimo.

Koje su 4 ključne radnje koje pokreću razvoj dece?

Šta je stimulativna sredina, i šta je to što je ključno da pokreće razvoj dece?

razvoj dece
Vremenom,  kod bebe dolazi do razvoja puzanja.

1. Puzanje, penjanje, hodanje, prelaženje preko prepreka.

Kada dozvolite vašem detetu da puže po različitim podlogama i provodi vreme na podu dajete  mu priliku da se aktiviraju nervni impulsi u predelu šake. Šaka zauzima ključnu ulogu u razvoju u tom uzrastu. Dete zauzimajući različite položaje  tela u borbi sa gravitacijom poboljšava svoju kooridnaciju, koordinaciju pokreta.  Dete tako postaje svesno sebe u odnosu na prostor i pokret. A to je neophodno da bi se stalno usavršavao motorički razvoj vašeg deteta.

sta pokrece razvoj dece
Da bi došlo do komunikacije govorom, potrebno je da se razvije neverbalna, koja se velikim delom zasniva upravo na iskustvima koje dobijamo kroz telo, svojim čulima.

2. Skakanje, rotacije, spuštanje niz tobogan, brzi pokreti.

Kada dete skače po krevetu i vrti se u krug, ceo mozak svetli! Ova aktivnost dolazi od potrebe sinapsi za pokretom. To je borba za opstanak.  Njima je potreban pokret, jer je to njihova hrana. Kao što je telu hrana:  ljubav, prihvatanje, namirnice.

razvoj dece
Propriocepcija detetu daje osećaj pokreta i položaja tela u prostoru. Proprioceptori šalju informacije mozgu koji daje odgovor kakav tonus mišića treba da bude.

3. Kretanje bez obuće

Kada dete hoda boso i trči po različitim nagibima i površinama bude se ključni delovi  mozga. Ovi probuđeni delovi mozga su neophodni za dobru senzornu integraciju. A ona je ključna za učenje. Kada dete može adekvatno da odgovori  zahtevima okruženja kažemo da je dobro senzorno integrisano dete.  Činjenica da većina dece, preko 70% ima ravna stopala.  Takođe, znamo da je razlog vreme provedeno u obući takoreći od prvog meseca života bebe. To je takođe zabrinjavajuća činjenica koja utiče na senzomotorni razvoj deteta. Deformiteti stopala se uočavaju od perioda prohodavanja do polaska u školu.

razvoj dece (
Dete treba da žvaće hranu.

4. Dobra oralna praksija

Danas deca dugo jedu kašastu hranu ispred ekrana. To negativno utiče na progovaranje, te danas imamo veći broj kasnih progovarača. Mišici oralne praksije  aktiviraju mišiće vilice, usana jezika koji su ključni za razvoj govora. Dete treba da žvaće hranu.

razvoj dece (
Pokret je stimulans, pri tome, verujte u dete…

Pokret pokreće

Dakle pokret pokreće, sama reč kaže. Dozvolite da vas deca pokrenu jer su ona blagoslov. Vi ste tu da motivišete vaše dete da samostalno istražuje i gradi svoja iskustva o svetu koji ga okružuje. Razvoj znači svakodnevno pomeranje granica. Ono što ne znam juče, danas možda saznam. A samim tim razvoj je neprekidan proces koji vodi ka uspehu. Deca su veliki radoznalci samo im treba dati prostora za istraživanje.

I što je isto jako važno – verujte. Samo ćete tako uspeti da ga motivišete da samostalno istražuje i gradi iskustva o svetu koji ga okružuje. Verujte bezrezervno! Ukoliko vase dete istražuje ljubopitljivo, kako bi spoznalo svet, upijalo nova iskustva, vi ste tu da mu potpuno verujete.

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...