Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta

Trešnje

Sadržaj

Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja. Od trešnje se sve koristi pa i peteljke – za čaj!

Trešnje, slatko i zdravo voće

Trešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je važan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i zaštiti nervnih ćelija, sadržaj melatonina koji je ključan za prevenciju poremećaja sna, i za optimalno funkcionisanje mozga, sadržaj fenolina i kvarcetina, i drugih brojnih korisnih sastojaka, čini ovu slatku voćku visokorangiranom u „korpi zdrave hrane“.

Trešnje

Trešnje se smatraju najboljim voćem za pročišćavanje organizma, oslobađajući ga od štetnih toksina, zbog svojih antioksidativnih sastojaka, ali one imaju i diuretsko delovanje, pa jedući trešnje, izbacićete višak nakupljene tečnosti iz organizma.

Recepti sa trešnjama

Pedijatri preporučuju da se bebama mogu ponuditi trešnje od 8. meseca života, oprezno, kao i svaku namirnicu koju prvi put uvodimo. Prvo sa malom količinom.

Trešnje

Kašica od trešanja i ovsenih pahuljica

Jednostavna za pripremu i veoma ukusna i zdrava. Potrebno vam je od materijala: 1 šolja ovsenih pahuljica i 1 šolja trešanja. Odvojte ¼ trešanja iz šolje a ostatak trešanja (očišćenih od koštica) i ovsene pahuljice kuvajte u posudi sa 1 šoljom vode 7 min. Rashladite i dodajte ostatak trešanja. Sve stavite u blender i napravite kašicu. Opna (kožica) trešnje treba da se izblendira kako ne bi zasmetala bebi u ovom uzrastu.

Kolač sa trešnjama  (ili višnjama)

Potrebno vam je 3 jajeta, 2 šolje šećera od šećerne trske, ½ šolje ulja, 1 šolja jogurta, 2 šolje speltinog brašna, kesica vanilinog šećera, kesica praška za pecivo i 400 grama očišćenih trešanja (za posipanje može i malo šećera u prahu). Umutite prvo jaja penasto, pa dodavati sve ostale sastojke. Sipajte masu u kalup ili pleh (sa pek papirom ili ako pečete bez pek papira, nauljite pleh) pa rasporedite trešnje po testu. Pecite na 180 stepeni oko četrdesetak minuta.

Trešnje

I višnja je trešnja?

Postoje razne vrste trešnje (bele koje su ređe, crvene, tamno crvene…), dve vrste najviše konzumiraju – slatka trešnja i višnja. Višnje rastu na mnogim mestima i predstavljaju rođake slatkim trešnjama i ukusi im se razlikuju.

Kako se kupuju trešnje?

Pažljivo birajte trešnje kod kupovine, jer se trešnje lako oštećuju. Birajte najkvalitetnije  trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su. Kupujte zrele i slatke trešnje jer one retko sazrevaju nakon branja. Trešnje ne mogu dugo da traju. Odmah nakon kupovine odložite ih u frižider, gde mogu opstati sveže bar dva dana.

Sve je slađe i ukusnije sa trešnjom

Osim što se jedu sveže, trešnje imaju široku primenu u kulinarstvu. Njihov jedinstven ukus se odlično slaže sa drugim voćem. Kuglofi, kolači, torte, kremovi su još ukusniji ako im se doda ovo voće. Koriste se u pravljenju sokova, nektara, kompota, posebno slatka i džemova, koji imaju zaista jedinstven ukus.

Trešnje

Od trešnje se sve koristi – čaj od peteljke trešnje

Da, od trešnje se sve koristi. Drvo je cenjeno u proizvodnji finog nameštaja. Plod je zdravo voće a peteljke se koriste u narodnoj medicini. Takođe, u narodnoj medicini koristi se i list trešnje za pripremu čaja.

Trešnje

Peteljke trešnje ne bacajte, ako želite da pravite čuveni čaj koji se u narodnoj medicini koristi za olakšanje tegoba (za bubrege i mokraćne kanale). Oprane peteljke prosušite kuhinjskom čistom krpom ili papirnim ubrusom. Zatim je  potrebno dobro osušiti na suncu. Ovako suve peteljke možete čuvati u staklenoj ili papirnoj ambalaži. Za čaj koji se lako priprema, potrebno je 1 l vode i šaka peteljki. Kada se prokuva, poklopiti posudu i ostaviti 1 sat da odstoji. Procediti i piti u toku dana (3-4 puta). Čaj možete zasladiti medom ili ne, po vašem izboru.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....