Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta

Trešnje, slatko i zdravo voće

Sadržaj

Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.

Trešnje, slatko i zdravo voće

Trešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je važan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i zaštiti nervnih ćelija, sadržaj melatonina koji je ključan za prevenciju poremećaja sna, i za optimalno funkcionisanje mozga, sadržaj fenolina i kvarcetina, i drugih brojnih korisnih sastojaka, čini ovu slatku voćku visokorangiranom u „korpi zdrave hrane“.

Trešnje, slatko i zdravo voće
Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.

Trešnje se smatraju najboljim voćem za pročišćavanje organizma, oslobađajući ga od štetnih toksina, zbog svojih antioksidativnih sastojaka, ali one imaju i diuretsko delovanje, pa jedući trešnje, izbacićete višak nakupljene tečnosti iz organizma.

Recepti sa trešnjama

Pedijatri preporučuju da se bebama mogu ponuditi trešnje od 8. meseca života, oprezno, kao i svaku namirnicu koju prvi put uvodimo. Prvo sa malom količinom.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Deca rado jedu kašice sa trešnjama.

Kašica od trešanja i ovsenih pahuljica

Jednostavna za pripremu i veoma ukusna i zdrava. Potrebno vam je od materijala: 1 šolja ovsenih pahuljica i 1 šolja trešanja. Odvojte ¼ trešanja iz šolje a ostatak trešanja (očišćenih od koštica) i ovsene pahuljice kuvajte u posudi sa 1 šoljom vode 7 min. Rashladite i dodajte ostatak trešanja. Sve stavite u blender i napravite kašicu. Opna (kožica) trešnje treba da se izblendira kako ne bi zasmetala bebi u ovom uzrastu.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Kolač sa trešnjama 

Kolač sa trešnjama  (ili višnjama)

Potrebno vam je 3 jajeta, 2 šolje šećera od šećerne trske, ½ šolje ulja, 1 šolja jogurta, 2 šolje speltinog brašna, kesica vanilinog šećera, kesica praška za pecivo i 400 grama očišćenih trešanja (za posipanje može i malo šećera u prahu). Umutite prvo jaja penasto, pa dodavati sve ostale sastojke. Sipajte masu u kalup ili pleh (sa pek papirom ili ako pečete bez pek papira, nauljite pleh) pa rasporedite trešnje po testu. Pecite na 180 stepeni oko četrdesetak minuta.

I višnja je – trešnja?

Postoje razne vrste trešnje (bele koje su ređe, crvene, tamno crvene…), dve vrste najviše konzumiraju – slatka trešnja i višnja. Višnje rastu na mnogim mestima i predstavljaju rođake slatkim trešnjama i ukusi im se razlikuju.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Sok od trešnje je veoma ukusan

Kako se kupuju trešnje?

Pažljivo birajte trešnje kod kupovine, jer se trešnje lako oštećuju. Birajte najkvalitetnije  trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su. Kupujte zrele i slatke trešnje jer one retko sazrevaju nakon branja. Trešnje ne mogu dugo da traju. Odmah nakon kupovine odložite ih u frižider, gde mogu opstati sveže bar dva dana.

Sve je slađe i ukusnije sa trešnjom

Osim što se jedu sveže, trešnje imaju široku primenu u kulinarstvu. Njihov jedinstven ukus se odlično slaže sa drugim voćem. Kuglofi, kolači, torte, kremovi su još ukusniji ako im se doda ovo voće. Koriste se u pravljenju sokova, nektara, kompota, posebno slatka i džemova, koji imaju zaista jedinstven ukus.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Dobro se kombinuju sa drugim voćem

Od trešnje se sve koristi – čaj od peteljke trešnje

Da, od trešnje se sve koristi. Drvo je cenjeno u proizvodnji finog nameštaja. Plod je zdravo voće a peteljke se koriste u narodnoj medicini. Takođe, u narodnoj medicini koristi se i list trešnje za pripremu čaja.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Čaj od peteljki trešnje je čuven, koristi se i čaj od lista divlje trešnje

Peteljke trešnje ne bacajte, ako želite da pravite čuveni čaj koji se u narodnoj medicini koristi za olakšanje tegoba (za bubrege i mokraćne kanale). Oprane peteljke prosušite kuhinjskom čistom krpom ili papirnim ubrusom. Zatim je  potrebno dobro osušiti na suncu. Ovako suve peteljke možete čuvati u staklenoj ili papirnoj ambalaži. Za čaj koji se lako priprema, potrebno je 1 l vode i šaka peteljki. Kada se prokuva, poklopiti posudu i ostaviti 1 sat da odstoji. Procediti i piti u toku dana (3-4 puta). Čaj možete zasladiti medom ili ne, po vašem izboru.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...