Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta

Trešnje, slatko i zdravo voće

Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.

Trešnje, slatko i zdravo voće

Trešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je važan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i zaštiti nervnih ćelija, sadržaj melatonina koji je ključan za prevenciju poremećaja sna, i za optimalno funkcionisanje mozga, sadržaj fenolina i kvarcetina, i drugih brojnih korisnih sastojaka, čini ovu slatku voćku visokorangiranom u „korpi zdrave hrane“.

Trešnje, slatko i zdravo voće
Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.

Trešnje se smatraju najboljim voćem za pročišćavanje organizma, oslobađajući ga od štetnih toksina, zbog svojih antioksidativnih sastojaka, ali one imaju i diuretsko delovanje, pa jedući trešnje, izbacićete višak nakupljene tečnosti iz organizma.

Recepti sa trešnjama

Pedijatri preporučuju da se bebama mogu ponuditi trešnje od 8. meseca života, oprezno, kao i svaku namirnicu koju prvi put uvodimo. Prvo sa malom količinom.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Deca rado jedu kašice sa trešnjama.

Kašica od trešanja i ovsenih pahuljica

Jednostavna za pripremu i veoma ukusna i zdrava. Potrebno vam je od materijala: 1 šolja ovsenih pahuljica i 1 šolja trešanja. Odvojte ¼ trešanja iz šolje a ostatak trešanja (očišćenih od koštica) i ovsene pahuljice kuvajte u posudi sa 1 šoljom vode 7 min. Rashladite i dodajte ostatak trešanja. Sve stavite u blender i napravite kašicu. Opna (kožica) trešnje treba da se izblendira kako ne bi zasmetala bebi u ovom uzrastu.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Kolač sa trešnjama 

Kolač sa trešnjama  (ili višnjama)

Potrebno vam je 3 jajeta, 2 šolje šećera od šećerne trske, ½ šolje ulja, 1 šolja jogurta, 2 šolje speltinog brašna, kesica vanilinog šećera, kesica praška za pecivo i 400 grama očišćenih trešanja (za posipanje može i malo šećera u prahu). Umutite prvo jaja penasto, pa dodavati sve ostale sastojke. Sipajte masu u kalup ili pleh (sa pek papirom ili ako pečete bez pek papira, nauljite pleh) pa rasporedite trešnje po testu. Pecite na 180 stepeni oko četrdesetak minuta.

I višnja je – trešnja?

Postoje razne vrste trešnje (bele koje su ređe, crvene, tamno crvene…), dve vrste najviše konzumiraju – slatka trešnja i višnja. Višnje rastu na mnogim mestima i predstavljaju rođake slatkim trešnjama i ukusi im se razlikuju.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Sok od trešnje je veoma ukusan

Kako se kupuju trešnje?

Pažljivo birajte trešnje kod kupovine, jer se trešnje lako oštećuju. Birajte najkvalitetnije  trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su. Kupujte zrele i slatke trešnje jer one retko sazrevaju nakon branja. Trešnje ne mogu dugo da traju. Odmah nakon kupovine odložite ih u frižider, gde mogu opstati sveže bar dva dana.

Sve je slađe i ukusnije sa trešnjom

Osim što se jedu sveže, trešnje imaju široku primenu u kulinarstvu. Njihov jedinstven ukus se odlično slaže sa drugim voćem. Kuglofi, kolači, torte, kremovi su još ukusniji ako im se doda ovo voće. Koriste se u pravljenju sokova, nektara, kompota, posebno slatka i džemova, koji imaju zaista jedinstven ukus.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Dobro se kombinuju sa drugim voćem

Od trešnje se sve koristi – čaj od peteljke trešnje

Da, od trešnje se sve koristi. Drvo je cenjeno u proizvodnji finog nameštaja. Plod je zdravo voće a peteljke se koriste u narodnoj medicini. Takođe, u narodnoj medicini koristi se i list trešnje za pripremu čaja.

Birajte najkvalitetnije trešnje, one imaju jarku boju, drške i tvrde su.
Čaj od peteljki trešnje je čuven, koristi se i čaj od lista divlje trešnje

Peteljke trešnje ne bacajte, ako želite da pravite čuveni čaj koji se u narodnoj medicini koristi za olakšanje tegoba (za bubrege i mokraćne kanale). Oprane peteljke prosušite kuhinjskom čistom krpom ili papirnim ubrusom. Zatim je  potrebno dobro osušiti na suncu. Ovako suve peteljke možete čuvati u staklenoj ili papirnoj ambalaži. Za čaj koji se lako priprema, potrebno je 1 l vode i šaka peteljki. Kada se prokuva, poklopiti posudu i ostaviti 1 sat da odstoji. Procediti i piti u toku dana (3-4 puta). Čaj možete zasladiti medom ili ne, po vašem izboru.

Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...