5 načina da se otkrije problem podjezične resice kod deteta

problem podjezične resice

Problem podjezične resice pravi brojne neprijatnosti kao posledicu. Čim uočite vi ili lekar predebelu ili  prekratku podjezičnu resicu  treba reagovati i rešavati problem.

Možemo li sami da uočimo problem podjezične resice kod deteta?

Da. Ako podignemo jezik i pogledamo u ogledalo videćemo frenulum (resicu). Resica može biti locirana na različitim mestima. Lingvalni frenulum (resica) se nalazi na spoju jezika i poda usta, labijalni frenulum (resica) se nalazi na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice i bukalni na spoju obraza i gornjeg alveolarnog grebena.

Jezik je mišićni organ čija pokretljivost utiče na razumevanje govora. Na rođenju jezik je relativno kratak i pokretljiv. Tokom rasta jezik postaje duži, a vrh jezika postaje tanji. Jeziku može da  nedostaje pokretljivost kao posledica predebelog ili prekratkog podjezičnog frenuluma (resice).

problem podjezične resice

Kako uočiti problem i obrati se stručnjaku?

  • Beba otežano sisa i ugrožen je kvalitet ishrane.
  • Kada dete isplazi jezik van usne duplje umesto oštrog vrha njegov će oblik biti srcolik.
  • Smanjena je pokretljivost jezika, dete ima problem da dodirne gornje zube, da pomera jezik u jedno i drugu stranu, ne može da dovoljno isplazi jezik.
  • Dete ima problem sa gutanjem i jedenjem čvrste hrane.
  • Dete ima problem sa izgovorom glasova Č, Š, Ž, Dž, L i R (neprecizna artikulacija). Za izgovor ovih glasova potrebno je da podjezična resica bude dovoljno rastegljiva i da omogući slobodno kretanje vrha jezika.

problem podjezične resice

Kako se rešava problem podjezične resice?

Kratak frenulum ne mora da  predstavlja  problem ako vremenom  postane elastičan vežbanjem (logopedski tretman) pa nije potrebno hiruski intervenisati, ali može i da predstavlja problem i tada je neophodno da se ukloni. Procenu će uraditi logoped.

Labijalni frenulum (resica) kod dece može dovesti do razmaka između prednjih gornjih zuba (sekutića) a kasnije i pojave povlačenja  desni.

Pre početka ortodontske terapije i nošenja mobilne ili fiksne proteze potrebno je ukloniti izražen labijalni frenulum.

problem podjezične resice

Laserska metoda za odstranjivanje frenuluma

Laserska metoda je izuzetno pogodna za odstranjivanje frenuluma zbog preciznosti. Takođe, zbog odsustva krvarenja, bola i šivenja rane, uklanjanje resice laserskom metodom je naročito progodna za decu. Intervencija je brza i efikasna a nije bolna i traumatična za dete. Nju obavlja stomatolog – oralni hirurg.

Profesionalno iskustvo unapređivala učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.
Preporučujemo vam...