Podjezična Resica i Malo Dete

Uklanjanje Resice (Frenektomija) – Kako Prepoznati Problem kod Deteta? – Kada je Preporučeno Uklanjanje Resice

Brojne su neprijatnosti i problemi kao posledica predebelog ili prekratkog podjezičnog frenuluma (resice).  Kako prepoznati problem? 

Možemo sami da uočimo?

Ako podignemo jezik i pogledamo u ogledalo videćemo frenulum (resicu). Resica može biti locirana na različitim mestima. Lingvalni frenulum (resica) se nalazi na spoju jezika i poda usta, labijalni frenulum (resica) se nalazi na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice i bukalni na spoju obraza i gornjeg alveolarnog grebena.

Jezik je mišićni organ čija pokretljivost utiče na razumevanje govora. Na rođenju jezik je relativno kratak i pokretljiv. Tokom rasta jezik postaje duži, a vrh jezika postaje tanji. Jeziku može da  nedostaje pokretljivost kao posledica predebelog ili prekratkog podjezičnog frenuluma (resice).

Kako roditelj da uoči problem i obrati se stručnjaku ?

  • Beba otežano sisa i ugrožen je kvalitet ishrane
  • Kada dete isplazi jezik van usne duplje umesto oštrog vrha njegov će oblik biti srcolik
  • Smanjena je pokretljivost jezika, dete ima problem da dodirne gornje zube, da pomera jezik u jedno i drugu stranu, ne može da dovoljno isplazi jezik
  • Dete ima problem sa gutanjem i jedenjem čvrste hrane
  • Dete ima problem sa izgovorom glasova Č, Š, Ž, Dž, L i R (neprecizna artikulacija). Za izgovor ovih glasova potrebno je da podjezična resica bude dovoljno rastegljiva i da omogući slobodno kretanje vrha jezika.

neka pravila kada se bebi ili malom detetu daje lek (3)

Kako se rešava problem?

Kratak frenulum ne mora da  predstavlja  problem ako vremenom  postane elastičan vežbanjem (logopedski tretman) pa nije potrebno hiruski intervenisati, ali može i da predstavlja problem i tada je neophodno da se ukloni. Procenu će uraditi logoped.

Labijalni frenulum (resica) kod dece može dovesti do razmaka između prednjih gornjih zuba (sekutića) a kasnije i pojave povlačenja  desni.

Pre početka ortodontske terapije i nošenja mobilne ili fiksne proteze potrebno je ukloniti izražen labijalni frenulum.

 Laserska metoda za odstranjivanje frenuluma

Laserska metoda je izuzetno pogodna za odstranjivanje frenuluma zbog preciznosti. Takođe, zbog odsustva krvarenja, bola i šivenja rane, uklanjanje resice laserskom metodom je naročito progodna za decu. Intervencija je brza i efikasna a nije bolna i traumatična za dete. Nju obavlja stomatolog – oralni hirurg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista oralne hirurgije. Profesionalno iskustvo i znanje sticala je i unapređivala i učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…