Uloga dobre bake u životu deteta

Uloga dobre bake u životu deteta

Uloga dobre bake u životu deteta je velika. Dobre bake, kazao je Bern, gledaju sa nebesa, a bakin sud je često poslednji i najvažniji kome se u mislima obraćamo. Erik Bern, osnivač psihoterapijske škole koja se zove Transakciona analiza, rekao je jednom prilikom kako niko ko je voleo svoju baku ne može da bude ateista.

Uloga dobre bake u životu deteta

Kada dete ima baku koju voli!

Dete koje ima baku koju voli ima dobrog druga koji je na njegovoj strani. Roditelji često bakama prigovaraju kako ne smeju biti toliko popustljive, kako im time osujećuju njihov rad. Kao mama koja ima malu decu koja imaju baku koja je uvek na „njihovoj strani“, razumem ovu kritiku. Ali situacija nije toliko ozbiljna sa bakama. Baka neće napraviti nikakvu veliku štetu ako se ne slaže u svemu sa roditeljima, ako izuzmemo slučajeve gde dete provodi više vremena sa bakom nego sa roditeljima. Za detetovu sliku o sebi, za njegovo samopouzdanje veoma je blagodetno da ima nekoga ko je uvek bezuslovno na njegovoj strani. Roditelji, da bi uradili dobar roditeljski posao, moraju povremeno biti i negativac u detetovim očima. Ali baka ima tu privilegiju da ne mora. Društvenim mrežama kruži crtež koji to lepo ilustruje. Na tom crtežu mama grdi malo dete, a dete joj odgovara: „Ne razgovaram bez advokata! Babaaaaaaaa!“

Uloga dobre bake u životu deteta

Nemaju sva deca tu sreću da imaju baku ili čak dve

Neke bake su nas, u svom fizičkom, ovozemaljskom obliku, napustile rano. Veoma retko, postoje i bake koje nisu dobre bake, pa za decu nije dobro da ih viđaju. Ali ako dete ima baku koju voli i koja voli njega, tada je to jedna veza zaista posebna. Roditelji bi trebalo da poštuju taj odnos i razumeju da dete ima pravo na baku, i baka ima pravo na unuče, čak i kada se oni sa njom ne slažu.

Šta kada mama nije u dobrim odnosima sa bakom?

Ako, recimo, mama nije u dobrim odnosima sa svojom majkom ili svekrvom, ona bi trebalo da uradi sve da tu napetost ublaži, da ispravi sve što se može ispraviti kako bi prema baki mogla da bude makar uljudna, sa poštovanjem. Inat je tu zaista štetan. Baka može da bude loša svekrva ili loša majka, ali da bude dobra baka, a dete ima pravo na dobru baku. Ako mama gaji neprijateljska osećanja prema baki, dete će to osetiti. Dete nema mehanizme odraslog čoveka da sebe ubedi da to što oseća nije tačno, da sebi kaže da preteruje, da je u stvari nesigurno u sebe itd. Dete veruje svojim instinktima i onome što oseti. A dete će neprijateljstvo između majke (ili oca) i bake osetiti. Ako im nije drago što dete voli i pominje baku, dete će to osetiti promeni u izrazu lica roditelja, u pauzi u govoru, u prelasku na drugu temu, u „kiselim“, zajedljivim komentarima itd. I verovaće da treba da bira stranu i osećaće grižu savesti. U tim žalostnim slučajevima kada majka ne voli detetovu baku, potrebno je da majka napravi svoju sopstvenu granicu, da razluči šta je to što ne voli kod nje, a pronađe ono što je istinski za poštovanje i toga se drži kada o njoj govori pred detetom.  To je dobro i za nju i za dete. Njen odnos sa svekrvom ili mamom je jedno, a detetov sa bakom nešto sasvim drugo.

Uloga dobre bake u životu deteta

ŠTA KADA BAKE I DEKE MISLE DRUGAČIJE OD RODITELJA PROČITAJTE OVDE

Bakina primarna uloga u životu deteta nije vaspitna nego drugarska?

Baka je ortak koji detetu drži stranu. Baka je zanimljivi i maštoviti odrasli koji ima privilegiju da ne mora da zavodi red i disciplinu jer nije njeno da vaspitava dete. Zbog toga su bake često mnogo blaže i zabavnije sa unucima nego što su bile sa sopstvenom decom. Naravno, sve ovo važi onda kada baka nije osoba koja odgaja dete, nego su to mama i tata i kada dete povremeno ide kod bake, a ne provodi više vremena sa njom nego sa mamom i tatom.

Uloga dobre bake u životu deteta

Uloga dobre bake u životu deteta

Jer što više takvih ljudi ima, to će više raznoraznih uzora imati, više će različitih načina razmišljanja i tumačenja upoznati tokom odrastanja kada je to najuticajnije, više dobrih psiholoških dozvola će prikupiti tokom odrastanja, više uglova posmatranja će naučiti, sa bogatijih mentalnih i emocionalnih izvora će se napajati tokom svog života zbog toga što je imalo i baku. Posle mame i tate, baka je često najvažniji roditeljski uzor.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…