Uvođenje knjiga u bebin život – Početni koraci iz ugla logopeda

Uvođenje knjiga u bebin život

Sadržaj

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja i aktivnosti iz njihovog okruženja. U ranom periodu razvoja, beba uživa gledajući u lice majke i drugih osobe koje joj prilazi i obraćaju joj se. Ona upija poglede i glasove koje čuje u svom okruženju. Kada se odrasle osobe ali i deca obraćaju bebama, oni spontano menjaju svoj glas i intonaciju kao i način govora. Koristeći takozvani „bebeći govor“ nastoje pridobiti njenu pažnju i prilagoditi joj se.

U isto vreme dok pratimo našu bebu mi razmišljamo o tome šta možemo učiniti da podržimo njena interesovanja. Želimo da ih proširimo i podupremo. Razmišljamo kojim aktivnostima bi je mogli podstaći da napreduje u razvoja.

Uvođenje knjiga u bebin život – Način da obogatimo bebino iskustvo

Jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo i istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj jeste ona koja uključuje knjige za bebe. Način na koji govorimo bebi oslikavaće se u načinu upoznavanja bebe s knjigom. Ukoliko zajedno s vašom bebom razgledate i opisujete joj ono što vidite, znajte da tako podstičete njene preverbalne sposobnosti koje su uslov za progovaranje. Najvažnje od ovih sposobnosti su pažnja, razumevanje govora ali i želja za komunikacijom. Ukoliko je vaša beba progovorila, knjige za bebu vam pomažu da podstaknete njen dalji govorno-jezički razvoj. Ipak, dobro je da znate kako da joj se obratite na pravi način, kako bi vas ona mogla uspešnije pratiti i usvajati govor.

Uvođenje knjiga u bebin život

Kako pristupiti knigama u društvu beba?

Knjige postepeno uvodite u vašu i bebinu svakodnevnicu. Neka to budu momenti u kojima uživate u bliskosti i komunikaciji. Uzmite sledeće savete u obzir:

 • Gestom, glasom i načinom izgovora usmerite bebu na sadržaj knjige. Pokažite prstom na ono što imenujete. Menjajte intonaciju i prilagodite brzinu izgovora.
 • U početku možete koristiti crno-bele knjige koje će joj prijati i dodatno stimulisati pažnju.
 • Važno je da dete razvija sposobnost razumevanja govora.  Vraćajte se istim knjigama i ponavljajte reči kako bi razumevanje osnovnih pojmova napredovalo.
 • Kažite i komentarišite ono što vidite ali se zadržavajte na kratkoj frazi i opisu, budite jasni.
 • Možete postaviti jednostavno pitanje, malo sačekati a zatim dati odgovor.Ko je to? To je maca!
 • Ukoliko izaberete knjige sa dodatnim čulnim iskustvom, različitim materijalima ili zvucima, to će doprineti bogaćenju rečnika i poboljšanju pažnje.

Uvođenje knjiga u bebin život

Šta nakon progovaranja?

Nakon što dete izgovori svoje prve reči nastavljamo sa dobrim navikama. I dalje se prilagođavamo detetovom interesovanju i podstičemo ga u razvoju. Očekujemo da dete progovori oko 12. meseca ili nekoliko meseci kasnije. Uzmite sledeće savete u obzir:

 • Birajte knjige sa životinjama i pomozite vašoj bebi da bogati rečnik prema interesovanju. Životinje su bebama u ovom uzrastu veoma zanimljive.
 • Obraćajte pažnju na likove, jednostavne radnje ali imenujte i delove tela.
 • Koristiti knjige sa ponavljajućim frazama i kratkim pesmama dok vaše dete vremenom uči da ih dopuni nekim rečima.
 • Nakon što ono samo pokazuje i imenuje ono što vidi, ponovite za njim i proširite iskaz za jednu reč.

Uvođenje knjiga u bebin život

Knjige u korak sa razvojem govora

Kada primetite da vaše dete brže bogati rečnik i sve više spaja reči u rečenice:

 • Probajte sa kraćim pričama i gledajte šta je to što vašoj bebi privlači pažnju. Iste priče ponavljajte i podržite njegove pokušaje opisivanja radnji.
 • Birajte knjige sa sakrivajućim delovima. Iskoristite ovo kao priliku da vežbate predloge (“u”, “ispod” su među prvim predlozima koje možete vežbati na ovaj način).
 • Knjige sa radnjama koje su poznate detetu i svakodnevnim situacije, doprineće razvoju funkcionalnog rečnika. Značajno za detetovo razumevanje toka dana i planiranje aktivnosti.

Uvođenje knjiga u bebin život

Povezanost kao sredstvo buđenja ljubavi prema knjigama

Primećivanje načina detetovog učenja i prilagođavanje tome, donosi najbolje rezultate. Sve ovo vreme možete dopustite da neke knjige budu dostupne detetu da ih samo uzme. Često, ono stalno bira iste knjige i to je u redu. Dete traži ponavljanja, što je prirodni način učenja za njega. Ukoliko preskoči neku stranicu, pratite ga.

Obraćanje pažnje na to kako se dete oseća u trenutku deljenja sa njim je važno. Želimo da detetu bude zabavno i da uživa dok delimo trenutke sa knjigama. Njegove reakcije, interesovanja i pažnja su nam vodiči. Dok pratimo dete i nastojimo da produžimo njegovu pažnju i podstaknemo razvoj govora. Nezaboravimo da je ugodnost u tim trenucima naše sredstvo pridobijanja deteta.

Delovi ovog članka su sastavni deo priručnika Montesori jezik“, prilagođenog razvoju govora kod najmlađih. Priručnik je deo digitalnog projekta pod Inicijativom za proučavanje detinjstva i Koncepta inkubatora društvene odgovornosti „Žute patalone“.

avatar
Radom u logopedskim centrima i vrtićima stekla je višegodišnje iskustvo u tretmanima dece neurogene, pervazivne i razvojne patologije. Sertifikovan Marte Meo praktičak, autor stručno-naučnog rada i koautor priručnika „Montesori jezik“, za razvoj govora kod najmlađih. Bavi se dvojezičnim razvojom, individualnim savetovanjem s roditeljima i radom s decom koja rastu u dvojezičnom okruženju i ispoljavaju kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...