3 faze kako čitati knjige malom detetu, da zavoli knjige i čitanje

Kako čitati knjige malom detetu

Sadržaj

Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi?

Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji govora kod dece, širenju fonda reci. Takođe i razvijanju mašte kao i u najlepšim zajedničkim momentima sa našom decom.

Kako čitati knjige malom detetu

Kako čitati knjige malom detetu?

Čitanje knjiga za najmlađe je veliki zadatak za svakog roditelja. Naročito ako se vaše dete ne interesuje za ono sto mu čitate.
Šta se dešava ukoliko dete odbija čitanje knjige? I kako se čitaju knjige deci kojima čitanje nije interesantno i ne drzi im fokus?

Izbor knjige za malu decu

Počnite tako što ćete birati ilustrovane knjige na osnovu onoga što dete trenutno interesuje. Ukoliko dete voli životinje, birajte knjige u kojima ima mnogo životinja. Ukoliko voli autiće, kupićete knjigu sa autićima… Uključite vaše dete u sam proces odabira knjiga. Tako što ćete zajedno otići do biblioteke ili knjižare da zajedno odaberete knjigu.

Kako čitati knjige malom detetu

Način prezentovanja knjige

Čitanje knjiga mlađoj deci zapravo nije čitanje. Već je prezentovanje jedne zanimljive nove ’’igracke’’ sa mnogo slika. Dakle, prezentovaćete knjige deci tako sto ćete totalno zanemariti tekst. Zašto? Na taj način će čitanje biti zanimljivo. Jer, dete neće morati da sluša dugominutne eseje nekih tekstva bez ikakvog zanimljivog dešavanja…. Za mlađu decu (1-3 godine) je dosadno da samo slušaju šta vi pričate. A pri tome izgovarate mnoštvo reči i informacija, kojima deci ne hvatate interesovanje i fokus. Pravo čitanje knjiga ostavite za kasniji uzrast, kada dete zavoli knjigu.

Kako dobiti interesovanje za knjigu kod deteta

Kada ste odabrali knjigu za vaše dete, sledi momenat buđenja interesovanja za čitanje knjige. Kako to radimo? Deca vole kada se dešava nešto zanimljivo. Vole kada šapucemo, ubacujemo dramske momente. Kada ih pozivamo da nam nešto pomognu ili da im nešto pokažemo. Navešću dva primera da biste videli razliku i shvatili sta zelim da vam kažem.

Kako čitati knjige malom detetu

Primer jedan – kako ne treba

Vaše dete se igra na podu sa svojim autićem. Dolazite vi kao roditelj i sedate na pod. Uzimate knjigu i pozivate dete da vam priđe. Dete naravno dolazi do vas i kreće vaše čitanje knjige detetu. Čitate knjigu od reči do reci, bez imalo kreativnosti i mašte. Čitate ono sto piše u knjizi, a teksta je za malo dete zaista mnogo. Vaše dete u početku sluša i gleda šta radite. Dodirne knjigu ili vam okrene stranicu par puta i odlazi da nastavi svoju igru sa autićem.

Primer dva – kako treba

Vaše dete se igra na podu sa svojim autićem. Želeli biste da pročitate knjigu zajedno.
Silazite na pod kod vašeg deteta noseći sa sobom knjigu koja ima mnostvo ilustracija sa auticima.

Zatim kažete: ’’Pokazi mi svoj autić. Da li smem ja da vozim? Hvala ti što si me pustio da se igram są tvojim autićem.

Dođi, pokazaću ti moj autić… Najbrži autić na ceeeeeloooom svetuuuu.’’

Vadite knjigu imitirajući sirenu autića. Otvarate knjigu, na sekund, a zatim je zatvarate.
Jao…autic mi se sakrio. Zatim otvarate opet knjigu. Ne vidim ga.
Čekaj da pokušam opet. Protresete malo knjigu.
Pa onda pitate dete da vam pomogne da protresete knjigu zajedno.

Onda pogledate unutra zajedno. Wooooooow, vidi autić se vratio. Dođi da vidimo šta radi ovaj smešni autić… Autiću, autiću, zašto si se sakrio?
Vidi, autić ima drugara, jedan mali zeleni traktor. Traktor ti mase, kaze ’’ tu, tu, tu’’  Dodirujete detetov nos.

Šta još imamo na slici? Jedna mala maca, kaze ti mjauuuu, vidi maše repićem.
Maca želi da se vozi na traktoru. Ali ne može da se popne tako visoko.
Maco, maco, bas si smesna. Hoces li da okrenes stranicu da vidimo da li se maca popela?
Šanse da će dete čitati knjigu sa vama su jako velike. Ako čitate knjigu ovako, kao sto je prikazano u primeru broj dva, jer je to deci zanimljivije.

Kako čitati knjige malom detetu

Kako čitati knjige malom detetu  – Čitanje u 3 faze

Prva i druga faza su namenjene deci koja su još uvek mala i imaju mali fond reči.
Treća faza je završna faza čitanja knjige. Odnosno faza u kojoj vaše dete već zna da vam odgovori na vaše pitanje. Ukoliko niste sigurni da je dete na to spremno, preskočite treću fazu. I to, sve dok vaše dete ne savlada tu sposobnost.

Važno pravilo

Veoma važno pravilo u čitanju knjiga jeste da uvek ponovite sve prethodne faze pre nego sto predjete na sledecu.

Faza 1: Imenovanje

U fazi broj 1 mi odrasli imenujemo ono što vidimo na slikama.
(Vidi autic, traktor, maca)

Faza 2: Prepoznavanje

Kažite detetu da vam pokaže auto ili macu.

Faza 3. Pitajte dęte ŠTA JE OVO

Pitajte dete  pokazivajući na sliku.

Za malo dete čitanje više puta

Nemojte da žurite da što pre pročtate knjigu i pređete na sledeću. Sav važan proces napredovanja i učenja, kao i treniranja fokusa i koncentracije, širenja fonda reči odvija se baš u tom ponavljaju.

Opustite se i uživajte u čitanju iste stranice ili iste knjige danima. Nakon što ste mnogo puta pročitali istu stranu videćete da vaše dete kopira i imitira sve što ste vi radili dok ste čitali. Rećiće vam, traktor tu, tu, pipkajuci vas nos ili će želeti da vam pokaže autić, a zatim zatvoriti knjigu i reći vam neeeemaaaaaa.

Kako čitati knjige malom detetu

Deca mnogo brže pamte ono što radimo u poređenju sa onim sto im govorimo. Odnosno čitamo. Kada deci pokazujemo nešto uz pomoć gestova i pokreta, a pri tome to prezentujemo na jedan zanimljiv način – deca pamte prvo naše pokrete i gestove. A zatim kopiraju i ponavljaju svaku vašu izgovorenu reč.

Samo budite istrajni i ne očekujte da će deca nakon prvog čitanja znati da vam ponove ili kažu sve što ih pitate. Dajte dovoljno vremena deci da zapamte sve detalje. Uživajte u vašim zajedničkim momentima gledanja kroz prozor u čarobni svet.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...