Šta je stimultivna komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine?

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine

Sadržaj

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine treba da bude prilagođena ovom uzrastu. Tako, da detetu pruži pravi stimulans u razvoju.

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine i razvoj jezika

Dok deca uče jezik, razumeju mnogo više reči nego što mogu izgovoriti. Jednogodišnje dete obično koristi jednu reč koja za dete zapravo znači celu rečenicu. Naprimer, ”Tata” , a to može značiti –  ”Tata, želim hranu”. Deca obično izgovaraju prve reči oko svoje prve godine starosti. Ali je sasvim druga faza i period kada deca počnu govoriti.

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine

Za razvoj govora, ponovite ono što dete kaže, ali kako?

Ponovite ono što je dete reklo, po mogućnosti pravilnom kratkom rečenicom ili kao pitanje. Korištenjem vlastitih reči deteta i dodavanjem novih, pomažete detetu da razvije svoj jezik. Nemojte direktno ispravljati ako dete kaže nešto pogrešno. Ako dete kaže ”ma”…..Nemojte reći: ´´Nije to ma, nego maca.´´ Umesto toga možete reći: “Da, mačka, hoćeš li da pomaziš mačku?”

Gestovi kao način komunikacije

Dete može postati frustrirano i ljuto jer niste u stanju da ga razumete.
Veliki deo detetove komunikacije odvija se kroz gestove.
Pokazivanje može značiti da dete želi da vam skrene pažnju na nešto ili da želi da mu dodate nešto. Kako dete odrasta tako sve više koristi pokazivanje, zvukove i poglede u isto vreme. Tada postaje lakše razumeti šta želi svojim pokazivanjem.
Slušajući dete, uspostavljajući kontakt očima sa detetom i otkrivajući šta dete želi ono uči da se bolje izražava. Detetu je potrebna ´´potvrda´´, odnosno povratna informacija. Čujem te, vidim te, razumem te, a to podstiče razvoj jezika.

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine

Prve reči i razumevanje govora

Prve reči su obično nazivi stvari i bića koje su od velike važnosti za dete. Naprimer “mama”, “tata”, “maca”, ”baba”, “mleko”.U ovom uzrastu, neka deca mogu složiti kratke rečenice, obično sa dve reči. Naprimer  “mama auto”.  Iako ne umeju da objasne zašto su te dve reci povezane. Zapravo ne znaju da nam objasne šta žele da nam kažu. Zato im mi pomažemo u tome. Tako pšto ih pitamo:
”Da li mama vozi auto?”. ”Voziš li se i ti sa mamom u autu?” Ili objašnjavajuci: ´´ Jeste, mama je došla, parkirala je auto.´´

Prilagodite se uzrastu deteta

Dobra komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine pomaže samostalnom razmišljenju. Slušajući dete i razgovarajući sa detetom, ne samo da stimulišete detetov jezički razvoj, već mu pomažemo da samostalno razmišlja. Naprimer, razgovarajte o tome šta dete vidi ili o onome što vi zajedno doživljavate. Počnite od onoga što dete samo vidi ili na šta vam ukazuje i prenesite to rečima. Prilagodite se nivou deteta, ponovite i protumačite ono što dete govori. Time mu pomozite da se izrazi i proširi svoj rečnik.

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine

Knjige stimulacija u razvoju deteta

Dečiji jezik i način na koji može komunicirati razvija se kroz ”zajedničko čitanje”.  Gledanje ilustracija u knjigama kao i prepricavanju toga sto vidite na slikama. Deca ovog uzrasta često uživaju da slušaju iste priče iznova i iznova.
Za dete je važno prepoznati šta je ono što dolazi sledece. Te će želeti da mu stotinu puta čitate istu knjigu, kako bi znalo unapred šta dolazi sledeće. I kako bi moglo da vam pokaže da nešto zna.

Komunikacija sa detetom od 2 do 3 godine

Šta je zabavno i korisno za komunikaciju sa detetom

 • Čitajte knjige sa kratkim tekstovima. Pokažite i pričajte o tome šta je na slikama.
 • Pevajte i čitajte rime i priče iznova i iznova.
 • Pričajte puno sa detetom čak iako dete ne razgovara mnogo sa vama.
  ( Ako je dete stidljivo ili tiho, možete reći sami ono sto vidite da dete radi, kako se ti lepo igraš. Umesto da tražite od deteta da vam odgovori na pitanje šta radi.)
 • Slušajte dete. Budite strpljivi i pokušajte razumeti ono što govori.
 • Slobodno ponavljajte, razvijajte i objašnjavajte ono što dete kaže.
  Naprimer, ako dete kaže ”Si sam”. Možete reći “Da, sam si sišao dole”.
  Tada dete zna da ste slušali i razumeli. A tako pomažete detetu da razvije svoj jezik.
 • Pustite dete da bude uz vas i recite šta radite zajedno u svakodnevnom životu. ’’ Sada cemo iseći zelenu jabuku i stavicemo je u malu činiju.”
 • Dajte detetu potvrdu da ga čujete, vidite i razumete.
avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....