Fokus i pažnja kod dece i predlozi vežbi

Fokus i pažnja kod dece

Zašto su fokus i pažnja kod dece toliko važni za razvoj u svim uzrastima? Šta su fokus i pažnja kod dece? Kada je pravo vreme za treniranje fokusa i pažnje?

Fokus i pažnja kod dece

Kako poboljšati fokus i pažnju i šta se dogadja ukoliko se na tom razvojom polju vide poteškoće? Ovo su samo neka od važnih pitanja vezanih za temu fokusa i koncentracije. Pitanja je zaista mnogo, a odgovora još više.

Fokus i pažnja kod dece

Veza između pažnje i inteligencije

Pažnja i fokus kod dece su od velikog značaja za rast i razvoj, jer su pažnja i inteligencija veoma zavisne jedna od druge. Pažnja je nešto sa čime se deca rađaju, dakle to je urođeno. Samo je potrebno pronaći nešto što dete interesuje u datom momentu, kako bi se dete fokusiralo na nešto. Odnosno obratilo pažnju na samo jednu stvar – ono što mu prezentujete. Kada ste uspeli da zainteresujete dete za ono što mu prezentujete, dete učestvuje u vašoj aktivnosti. Zajedno sa vama, odgovarajući na vaša pitanja ili prateći vaše smernice. Tu vec počinje da se trenira detetova koncentracija odnosno da se dete intelektualno razvija.

Fokus i pažnja kod dece

Koliko traje pažnja po uzrastu?

Važno je da igre u kojima uključujete dete budu prilagođene uzrastu vašeg deteta. Ali je od jednako velike važnosti samo trajanje aktivnosti i igara.

  • Deca koja su mlađa od 4 godine imaju otprilike fokus i pažnju na jednoj te istoj igrici ili igrački između 7-8 minuta.
  • Deca koja su između uzrasta od 6 do 10 godina imaju fokus i koncentraciju na jednu istu aktivnost između 20 – 25 minuta.

Fokus i pažnja kod dece

Kako uhvatiti detetovu pažnju?

Da biste pridobili pažnju deteta bitna je prezentacija neke aktivnosti, igre ili vežbe.  Predlažem da dete bude uključeno u sam proces učenja i da na zanimljiv nacin saznaje i uči o novim stvarima. Trudite se da vaše prezentovanje neke igre ili aktivnosti bude zanimljivo. Takođe da vaše instrukcije budu što jasnije i kraće. Prvo pokažite kroz vaš primer kako ce igra ili aktivinost izgledati, kako bi olakšali detetu i dali mu primer.

Detetu je lakše da radi ono što je videlo od vas. To je metodologija aktivnog učenja koja se temelji na iskustvu. Odnosno ’’Learnig by doing’’ prema pedagoskoj teoriji Jonh Deweys teoriji. Ako ponavljate sa detetom aktivnost koju ste već radili, važno je da aktivnost ponavljate na isti način. I to, sve dok vaše dete ne usavrši tu veštinu ili tehniku pre nego sto pređete na drugi način.

Fokus i pažnja kod dece

Na primer : Crtali ste kućicu na papiru i uvek ste počinjali sa crtanjem temelja ka krovu. Dozvolite detetu da nauči da nacrta kuću na taj način, pre nego što mu pokažete da se kuća može nacrtati i obrnuto, od krova ka temelju.

ZNAČAJ IGRE U RAZVOJU DETETA U 2. GODINI PROČITAJTE OVDE

STIMULATIVNE IGRE I IGRAČKE U 3. GODINI PROČITAJTE OVDE

Poteškoće u pažnji i fokusu kod dece

Šta ukoliko fokus i pažnja ne idu svojim tokom i ukoliko se javljaju poteskoće i poremećaji u koncentraciji i fokusu? To može da dovede i  do ozbiljnih dijagnoza kao sto su ADHD ili autizam.

Fokus i pažnja kod dece

Kada se grade fokus i pažnja?

Često čujem od roditelja jedno klasično roditeljsko opravdanje i objašnjenje: ’’Još uvek su mali, ne mogu mirno da sede. Naučiće dok još malo porastu.’’ Želim da podvučem da su fokus i pažnja takva oblast da se sav trening i vežba zapravo grade kada je dete malo. A kako dete odrasta trening i vežbanje se samo nadogradjuju.

KAKO SPROVODITI SENZORNU INTEGRACIJU KOD KUĆE PROČITAJTE OVDE

Fokus i pažnja kod dece

Predlozi igara za bolji fokus i pažnju dece

Toplo vam preporučujem da sklapate puzle, čitate knjige, igrate se igrica memorije. Zatim, dozvolite detetu da dodiruje razne strukture kako bi razvijalo i svoju senzoriku. Da radite sa raznim tehnikama i materijalima dok su deca još mala. Cak i lagano dodavanje lopte, jednostavne igre za najmlađu dečicu, kao sto su jedna prazna kutija u koju ubacujemo igračke, a zatim ih ponovo vadimo iz kutije, je zapravo trening pažnje i koncentracije kod dece.

Postoji mnogo različitih načina, tehnika, igrica, vežbica kako da u kućnom okruženju vežbate i trenirate fokus i pažnju. Deca kroz zabavu najlakše uče i zato evo nekoliko zanimljivih igara i aktivnosti:

  • Čitanje knjiga
  • Sklapanje
  • ČoveČe ne ljuti se.
  • Tajanstvena kutija.
  • Memo igre.
  • Presipanje iz jedne posude u drugu.
  • Razvrstavanje prema boji, veličini, obliku.
  • Igra ´´šta nedostaje“.
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…