Šta je Tiha knjiga? – Da li u tihoj knjizi ima tišine?

Tiha knjiga

Pitate se, šta je Tiha knjiga, ako je već niste videli? Već izvesno vreme često se može sresti ponuda ili priča o tihim knjigama ili smo je već dobili za detetov rođendan.

Tiha knjiga je različita od svih drugih knjiga?

Tiha knjiga nam je skrenula pažnju svojom različitošću, bojama, drugačijim pristupom. Da li je to samo neka nova šarena ponuda na tržištu koje je preplavljeno sa svim i svačim i usmereno na stvaranje potrošaćke kulture?  Ili u Tihoj knjizi ima mnogo više od toga.

tiha knjiga
Listajući Tihu knjigu, razgledajući, dodiruući je, detetu knjiga zaokupi pažnju, dete postaje tiho!

Čega ima u Tihoj knjizi – za uzrast od 0-7 godina?

Krenimo od početka- zašto se Tiha knjiga naziva tihom. Brzo ćemo razumeti kada se dete nađe u situaciji da je lista, manipuliše, razgleda, dodiruje. Jednostavno mu zaokupi pažnju, dete postaje tiho, ali proces koji pokreće kod deteta je itekako aktivan, stimulativan, rekli bismo buran.

Dakle, dete je zaokupljeno, pažnja mu je usmerena dok posvećeno rešava postavljene zadatke, proučava detalje, zamišlja, deli iskustvo sa drugima, stiče nova iskustva. Zadaci, koji se nalaze unutar tihe knjige, po pravilu teba da budu podsticaji za igru deteta, a ne usmereni zadatak. Iako se u opisu tihe knjige mogu naći i nazivi – prva zbirka zadataka- za dete do 7 godine detetov zadatak je prvenstveno igra.

Tiha knjiga
Tiha knjiga za najraniji uzrast beba do prve godine je crno bela, uključene su još samo jarko crvena, žuta i eventualno još jedna od osnovnih boja. (ustupljena fotografija @kreativna_iglica)

Razvojna igračka

Uz Tihu knjigu razvija se igra koja pokreće maštu, kreativnost, učenje, celo dete. Zbog toga Tihu knjigu možemo nazvati i razvojna igračka. Pitanje tihe knjige otvara i pitanje kako prepoznati šta je dobro za razvoj deteta, kako da se kao roditelj odupremo nepodsticajnim materijalima i igračkama za razvoj deteta.

tiha knjiga
Kroz igru dete najbolje uči. Tiha knjiga je osmišljena da poboljša finu motoriku, pažnju, maštu, kognitivne sposobnosti, sposobnosti prepoznavanja boja, oblika, brojeva i sveta oko njih.

Tiha knjiga omiljena igračka

Tiha knjiga je nastala na zanimljiv način, šivenjem po filcu sa mnogo umetnutih detalja, oblika, likova, mogućnosti menjanja, dopunjavanja, kreiranja, rešavanja. Deci daje podstrek za zabavu i radost. Ne čudi da je tiha knjiga, ako je dete ima, često omiljena igračka.

Na tržištu se nalaze Tihe knjige različite složenosti zadataka, prema uzrastu deteta. Često su ove knjige individualizovane, daju mogućnost da za decu određenih interesovanja, uzrasta, razvojnih smetnji, potrebnih stimulacija, budu osmišljene i pripremljene.

tiha knjiga
Ova filcana knjiga različitih tekstura podstiče maštu i širenje znanja o sebi, kao  i razvijanje vlastitog identiteta. Uz maštu, razvija i kreativnost.

Na koji način tiha knjiga podstiče razvoj deteta?

Listajući tihe knjige uočavamo da su osmišljene tako da podstiču širenje znanja o sebi i razvijanje vlastitog identiteta. Podstiču taktilnu percepciju, provežbavanje sitne motorike šake, veštine hvata, podstiče preciznost, strpljvost, prostorno planiranje. U zavisnosti od zadataka u knjizi, često se pruža prostor za uvežbavanje vizuelne percepcije.

U iskustvu „čitanja“ tihe knjige, dragoceno je da se i odrasli uključe u ovu aktivnost. I da deci daju priliku da o iskustvu i doživljaju razgovaraju, opisuju, naglas izgovaraju zadatak, akcije i slično. Na ovaj način se podstiče govorno – jezički razvoj dece.

tiha knjiga
Tiha knjiga često ima i likove, dečaka, devojčicu, superheroja, neke životinjice  i druge, u određenom ambijentu i situacijama. 

I na kraju, predlažemo da u igri i zajedničkom druženju, od različitih materijala, roditelji sa decom kreiraju Tihe knjige. Osim što ćemo sa detetom provesti kvalitetno vreme, graditi dobre odnose sa detetom, one će osigurati i „ tihe trenutke“ za roditelje. A za decu dragocene trenutke radosti koji se pamte.  Istovremeno i zabave, nova iskustva i veštine.

Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u „Iskon“.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…