Šta je Tiha knjiga? – Da li u tihoj knjizi ima tišine?

Tiha knjiga

Sadržaj

Pitate se, šta je Tiha knjiga, ako je već niste videli? Već izvesno vreme često se može sresti ponuda ili priča o tihim knjigama ili smo je već dobili za detetov rođendan.

Tiha knjiga je različita od svih drugih knjiga?

Tiha knjiga nam je skrenula pažnju svojom različitošću, bojama, drugačijim pristupom. Da li je to samo neka nova šarena ponuda na tržištu koje je preplavljeno sa svim i svačim i usmereno na stvaranje potrošaćke kulture?  Ili u Tihoj knjizi ima mnogo više od toga.

tiha knjiga
Listajući Tihu knjigu, razgledajući, dodiruući je, detetu knjiga zaokupi pažnju, dete postaje tiho!

Čega ima u Tihoj knjizi – za uzrast od 0-7 godina?

Krenimo od početka- zašto se Tiha knjiga naziva tihom. Brzo ćemo razumeti kada se dete nađe u situaciji da je lista, manipuliše, razgleda, dodiruje. Jednostavno mu zaokupi pažnju, dete postaje tiho, ali proces koji pokreće kod deteta je itekako aktivan, stimulativan, rekli bismo buran.

Dakle, dete je zaokupljeno, pažnja mu je usmerena dok posvećeno rešava postavljene zadatke, proučava detalje, zamišlja, deli iskustvo sa drugima, stiče nova iskustva. Zadaci, koji se nalaze unutar tihe knjige, po pravilu teba da budu podsticaji za igru deteta, a ne usmereni zadatak. Iako se u opisu tihe knjige mogu naći i nazivi – prva zbirka zadataka- za dete do 7 godine detetov zadatak je prvenstveno igra.

Tiha knjiga
Tiha knjiga za najraniji uzrast beba do prve godine je crno bela, uključene su još samo jarko crvena, žuta i eventualno još jedna od osnovnih boja. (ustupljena fotografija @kreativna_iglica)

Razvojna igračka

Uz Tihu knjigu razvija se igra koja pokreće maštu, kreativnost, učenje, celo dete. Zbog toga Tihu knjigu možemo nazvati i razvojna igračka. Pitanje tihe knjige otvara i pitanje kako prepoznati šta je dobro za razvoj deteta, kako da se kao roditelj odupremo nepodsticajnim materijalima i igračkama za razvoj deteta.

tiha knjiga
Kroz igru dete najbolje uči. Tiha knjiga je osmišljena da poboljša finu motoriku, pažnju, maštu, kognitivne sposobnosti, sposobnosti prepoznavanja boja, oblika, brojeva i sveta oko njih.

Tiha knjiga omiljena igračka

Tiha knjiga je nastala na zanimljiv način, šivenjem po filcu sa mnogo umetnutih detalja, oblika, likova, mogućnosti menjanja, dopunjavanja, kreiranja, rešavanja. Deci daje podstrek za zabavu i radost. Ne čudi da je tiha knjiga, ako je dete ima, često omiljena igračka.

Na tržištu se nalaze Tihe knjige različite složenosti zadataka, prema uzrastu deteta. Često su ove knjige individualizovane, daju mogućnost da za decu određenih interesovanja, uzrasta, razvojnih smetnji, potrebnih stimulacija, budu osmišljene i pripremljene.

tiha knjiga
Ova filcana knjiga različitih tekstura podstiče maštu i širenje znanja o sebi, kao  i razvijanje vlastitog identiteta. Uz maštu, razvija i kreativnost.

Na koji način tiha knjiga podstiče razvoj deteta?

Listajući tihe knjige uočavamo da su osmišljene tako da podstiču širenje znanja o sebi i razvijanje vlastitog identiteta. Podstiču taktilnu percepciju, provežbavanje sitne motorike šake, veštine hvata, podstiče preciznost, strpljvost, prostorno planiranje. U zavisnosti od zadataka u knjizi, često se pruža prostor za uvežbavanje vizuelne percepcije.

U iskustvu „čitanja“ tihe knjige, dragoceno je da se i odrasli uključe u ovu aktivnost. I da deci daju priliku da o iskustvu i doživljaju razgovaraju, opisuju, naglas izgovaraju zadatak, akcije i slično. Na ovaj način se podstiče govorno – jezički razvoj dece.

tiha knjiga
Tiha knjiga često ima i likove, dečaka, devojčicu, superheroja, neke životinjice  i druge, u određenom ambijentu i situacijama. 

I na kraju, predlažemo da u igri i zajedničkom druženju, od različitih materijala, roditelji sa decom kreiraju Tihe knjige. Osim što ćemo sa detetom provesti kvalitetno vreme, graditi dobre odnose sa detetom, one će osigurati i „ tihe trenutke“ za roditelje. A za decu dragocene trenutke radosti koji se pamte.  Istovremeno i zabave, nova iskustva i veštine.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...