Više od zdravog stomaka

Više od zdravog stomaka

Dijareja je jedan od najčešćih problema digestivnog trakta savremenog čoveka. Sa ovim neprijatnim iskustvom susreću se sve generacije, a posebno su osetljivi deca i trudnice.

Više od zdravog stomaka –  sluznica tankog creva značajna za naše ukupno zdravlje?

Sve hranjive materije koje unesemo u organizam se u najvećoj meri apsorbuju u tanknom crevu preko sluznice creva, i zbog toga se svaki poremećaj u radu tankog creva može ogledati u nizu različitih poremećaja i stanja lokalno, ali i na drugim organima.

Više od tzdravog stomaka
Dijareje su čest prolem mališana

Kada stomak zaboli

Ponekad hranom, pićem ili na neki drugi način unesemo u naš probavni sistem „loše“ mikroorganizme, toksine, alergene, koji oštete sluznicu creva i dospevaju u krvotok , ulaze u submukozu (sloj tkiva ispod sluznice) i izazivaju razne upalne reakcije i poremećaje lokalno ali i na udaljenim organima.

Sve ovo se manifestuje različitim reakcijama a one koje najčešće iskusimo i primetimo su dijareje odnosno prolivi.

Akutna dijareja

Akutna dijareja je nešto što je svako od nas iskusio tokom života. Nastaje iznenada i karakteristična je meka ili retka stolica, češće pražnjenje creva (≥ 3 puta tokom 24 sata) i veća količina stolice nego inače. Može biti virusna ili bakterijska.

  • Virusna akutna dijareja je vrlo česta ( najčešći uzročnik je rotavirus ), lako se prenosi i vrlo je karaketristična za kolektivne smeštaje ( vrtići, domovi za stare, bolnice i sl. ).
  • Bakterijska akutna dijareja najčešće nastaje usled trovanja hranom i/ili vodom. Najčešće se dešava na putovanjima, jer organizam odreaguje na promenjenu bakterijsku floru u novoj sredini (uzročnici mogu biti čak i bezopasne bakterije).

Hronične dijareje

Kod nekih stanja dijareje mogu da postanu hronične, odnosno traju duže od 4 nedelje, kao što je to kod npr. sindroma iritabilnog creva( IBS ), ali i kod nekih drugih bolesti i stanja koja mogu biti kompleksna.

Vise od zdravog stomaka

Na putovanjima su najčešće akutne dijareje

Enterosorbenti 

Entreosorbentisu supstance koje su sposobne da vežu za sebe viruse i „loše“ bakterije, neke metabolite, toksine, alergene i druge štetne materije u probavnom sistemu i eliminišu ih iz organizma stolicom. Na taj način čiste i čuvaju sluznicu i zdravlje creva i celog organizma. Koriste se i u lečenju proliva.

Indirektno, svojim delovanjem ublažavaju toksične i alergijske rekacije, pomažu regeneraciju sluznice i metaboličke procese i uspostavljaju normalan rad creva.

Osobine idealnog enterosorbenta su da treba da bude selektivan, i da za sebe vezuje samo „loše“ materije a „dobre“ da ostavlja kako bi ih organizam iskoristio. Mora da ima visoku moć apsorpcije i da je siguran, postojan i netoksičan.

Čuvajte svoje zdravlje

Naše zdravlje zavisi od mnogo faktora. Pravilan rad probavnog sistema u velikoj meri doprinosi ukupnom zdravlju.

Zanimljive činjenice o tankom crevu

Kroz probavni trakt svakodnevno struji oko 11,5 litara hrane, tečnosti i probavno-crevnih izlučevina i raznih drugih materija. Od toga samo 100 ml odlazi sa izmetom.

Kako tanko crevo uspeva u toku dana da apsorbuje toliku količinu materija?

Ključna je sluznica koja oblaže zidove creva uz njegov lumen. Ova sluznica je prekrivena brojnim crevnim resicama koje povećavaju apsortivnu površinu.

Sa površinom od oko 400 m2 crevna sluznica je najveća dodirna površina sa supstancama iz okoline u našem organizmu. Ona je najvažnija granica između naših unutrašnjih organa i spoljašnjeg sveta i sprečava da u naš krvotok uđu brojne bakterije, virusi, gljivice, toksini i alergeni.

Fascinantna je činjenica da se u ovom delu našeg probavnog trakta nalazi oko 80% imunoćelija, što je više nego u koštanoj srži, slezini i limfnim čvorovima zajedno. Pored uklanjanja i neutralisanja „loših“ bakterija, virusa, parazita, crevna sluznica ima značajnu ulogu i u vezivanju antigena i sprečavanja prejakog imunog odgovora (alergije i autoimune bolesti). Učestvuje u celokupnom imunom odgovoru, i zbog toga ima i antitumorske efekte.

 

Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…