Više od zdravog stomaka

Više od zdravog stomaka

Sadržaj

Dijareja je jedan od najčešćih problema digestivnog trakta savremenog čoveka. Sa ovim neprijatnim iskustvom susreću se sve generacije, a posebno su osetljivi deca i trudnice.

Više od zdravog stomaka –  sluznica tankog creva značajna za naše ukupno zdravlje?

Sve hranjive materije koje unesemo u organizam se u najvećoj meri apsorbuju u tanknom crevu preko sluznice creva, i zbog toga se svaki poremećaj u radu tankog creva može ogledati u nizu različitih poremećaja i stanja lokalno, ali i na drugim organima.

Više od tzdravog stomaka
Dijareje su čest prolem mališana

Kada stomak zaboli

Ponekad hranom, pićem ili na neki drugi način unesemo u naš probavni sistem „loše“ mikroorganizme, toksine, alergene, koji oštete sluznicu creva i dospevaju u krvotok , ulaze u submukozu (sloj tkiva ispod sluznice) i izazivaju razne upalne reakcije i poremećaje lokalno ali i na udaljenim organima.

Sve ovo se manifestuje različitim reakcijama a one koje najčešće iskusimo i primetimo su dijareje odnosno prolivi.

Akutna dijareja

Akutna dijareja je nešto što je svako od nas iskusio tokom života. Nastaje iznenada i karakteristična je meka ili retka stolica, češće pražnjenje creva (≥ 3 puta tokom 24 sata) i veća količina stolice nego inače. Može biti virusna ili bakterijska.

  • Virusna akutna dijareja je vrlo česta ( najčešći uzročnik je rotavirus ), lako se prenosi i vrlo je karaketristična za kolektivne smeštaje ( vrtići, domovi za stare, bolnice i sl. ).
  • Bakterijska akutna dijareja najčešće nastaje usled trovanja hranom i/ili vodom. Najčešće se dešava na putovanjima, jer organizam odreaguje na promenjenu bakterijsku floru u novoj sredini (uzročnici mogu biti čak i bezopasne bakterije).

Hronične dijareje

Kod nekih stanja dijareje mogu da postanu hronične, odnosno traju duže od 4 nedelje, kao što je to kod npr. sindroma iritabilnog creva ( IBS ), ali i kod nekih drugih bolesti i stanja koja mogu biti kompleksna.

Vise od zdravog stomaka

Na putovanjima su najčešće akutne dijareje

Enterosorbenti 

Entreosorbenti su supstance koje su sposobne da vežu za sebe viruse i „loše“ bakterije, neke metabolite, toksine, alergene i druge štetne materije u probavnom sistemu i eliminišu ih iz organizma stolicom. Na taj način čiste i čuvaju sluznicu i zdravlje creva i celog organizma. Koriste se i u lečenju proliva.

Indirektno, svojim delovanjem ublažavaju toksične i alergijske rekacije, pomažu regeneraciju sluznice i metaboličke procese i uspostavljaju normalan rad creva.

Osobine idealnog enterosorbenta su da treba da bude selektivan, i da za sebe vezuje samo „loše“ materije a „dobre“ da ostavlja kako bi ih organizam iskoristio. Mora da ima visoku moć apsorpcije i da je siguran, postojan i netoksičan.

Čuvajte svoje zdravlje

Naše zdravlje zavisi od mnogo faktora. Pravilan rad probavnog sistema u velikoj meri doprinosi ukupnom zdravlju.

Zanimljive činjenice o tankom crevu

Kroz probavni trakt svakodnevno struji oko 11,5 litara hrane, tečnosti i probavno-crevnih izlučevina i raznih drugih materija. Od toga samo 100 ml odlazi sa izmetom.

Kako tanko crevo uspeva u toku dana da apsorbuje toliku količinu materija?

Ključna je sluznica koja oblaže zidove creva uz njegov lumen. Ova sluznica je prekrivena brojnim crevnim resicama koje povećavaju apsortivnu površinu.

Sa površinom od oko 400 m2 crevna sluznica je najveća dodirna površina sa supstancama iz okoline u našem organizmu. Ona je najvažnija granica između naših unutrašnjih organa i spoljašnjeg sveta i sprečava da u naš krvotok uđu brojne bakterije, virusi, gljivice, toksini i alergeni.

Fascinantna je činjenica da se u ovom delu našeg probavnog trakta nalazi oko 80% imunoćelija, što je više nego u koštanoj srži, slezini i limfnim čvorovima zajedno. Pored uklanjanja i neutralisanja „loših“ bakterija, virusa, parazita, crevna sluznica ima značajnu ulogu i u vezivanju antigena i sprečavanja prejakog imunog odgovora (alergije i autoimune bolesti). Učestvuje u celokupnom imunom odgovoru, i zbog toga ima i antitumorske efekte.

 

avatar
Oktal Pharma Beograd je jedna od vodećih zastupničkih kompanija na tržištu Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....