Vodič za roditelje – Opstipacija kod male dece od 1-3 godine

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine

Sadržaj

Opstipacija kod male dece od 1 do 3 godine može predstavljati izazov za roditelje i mališane. Ova pojava, koja se često naziva i zatvorom, karakteriše se retkim ili teškim pražnjenjem creva. Iako je opstipacija česta pojava kod ove uzrasne grupe, roditelji bi trebalo da budu pažljivi i obrate posebnu pažnju na simptome i načine lečenja.

Konstipacija i opstipacija, koja je razlika?

Kada je reč o odojčadi na prirodnoj ishrani uobičajeno je da imaju do tri stolice na dan, a deca na mešovitoj ishrani jednu do dve stolice na dan. Kada izostane redovno pražnjenje creva obično je reč o konstipaciji.

  • Konstipacija je relativno čest problem i ispoljava se u dva oblika: ili je pražnjenje ređe nego obično ili je stolica tvrda i  bolna.
  • Opstipacija je potpuni izostanak pražnjenja creva, čiji su simptomi teži i ozbiljniji. To su uporni grčevi, nadimanje, bolovi u stomaku, a može biti praćena i mučninom i povraćanjem.

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine

Najčešći razlog opstipacije kod dece od 1 do 3 godine je prelaženje sa pelena na korišćenje noše, kao i kretanje u kolektiv – vrtić. Tada dete namerno odlaže pražnjenje creva, pa nastaje inhibicija refleksa pražnjenja. Pored ovog razloga  uzrok problema može biti i nedovoljan unos vode, preveliki unos mleka i sireva, ali i nedovoljan unos namirnica bogatih vlaknima koji  podstiču rad creva.

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine
Opstipacija je čest zdravstveni problem kod male dece.

Namirnice koje su dobre za peristaltiku creva su tikvica, brokoli, grašak, pasulj, kao i kompoti od šljive,breskve i kajsije.

Osim ishrane i unosa tečnosti, važno je razmotriti i emocionalne faktore koji mogu uticati na probavu dece. Promene u okruženju, stres ili strah mogu dovesti do poremećaja u radu creva. Roditelji bi trebalo da stvaraju sigurno i podržavajuće okruženje.

Kako do zdrave probave kod male dece?

Redovan raspored pražnjenja creva igra ključnu ulogu u održavanju zdrave probave kod dece. Nekada deca jednostavno zaborave ili zanemaruju potrebu za pražnjenjem. Roditelji bi trebalo da uspostave redovan raspored i podstiču decu da posete WC u isto vreme svaki dan. Ovo može pomoći u uspostavljanju navika koje podržavaju redovnu stolicu.

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine
Opstipacija kod dece od 1 do 3 godine može biti izazov za roditelje.

Posebna medicinska stanja i lekovi kao uzrok opstipacije

U nekim slučajevima, opstipacija može biti povezana sa određenim medicinskim stanjima ili lekovima. Ako roditelji primete da problemi s probavom ne prolaze ili se pogoršavaju, trebalo bi se posavetovati s pedijatrom. Lekar može sprovesti detaljan pregled i preporučiti odgovarajuće korake za lečenje, uključujući promene u ishrani, unosu tečnosti ili upotrebu određenih lekova.

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine
EVA QU CHILDREN čepići brzo rešavaju problem i ne stvaraju zavisnost.

Zaključak

U zaključku, opstipacija kod dece od 1 do 3 godine može biti izazov za roditelje, ali je često rešiva uz pravilno vođenje. Važno je pratiti ishranu, unos tečnosti, emocionalno stanje deteta i uspostaviti redovan raspored pražnjenja creva. Ako problemi persistiraju, važno je konsultovati se s pedijatrom kako bi se isključila mogućnost ozbiljnijih medicinskih uzroka.

Opstipacija kod male dece od 1-3 godine (
EVA QUCHILDREN deluje lokalno i ne sadrži laksative.

Šta kada promena načina ishrane ili loših navika ne dovede do rezultata?

Kada promena načina ishrane ili loših navika ne dovede do rezultata savetuje se upotreba supozitorija. EVA QU CHILDREN deluje lokalno i ne sadrži laksative. Sastoji se od na-bikarbonata, k-bitartarata, vode i polietilenglikola. Deluje brzo nakon aplikovanja, nakon 3-4 minuta se rastapa u rektumu i otpušta mehuriće koji masiraju zid rektuma, podstiču peristaltiku, a ujedno i omekšavaju zaostalu stolicu.

Važno je naglasiti da deluje lokalno, fiziološkim podsticanjem pomaže u regulisanju normalnog rada creva i pomaže u obnavljanju mehanizama redovnog pražnjenja creva.

Ne stvara zavisnost, može se koristiti bez ograničenja, a činjenica da ga mogu koristiti mala deca, trudnice i dojilje govori o njegovoj bezbednosti.

avatar
Radi preglede iz oblasti opšte pedijatrije i bavi se lečenjem dece sa atopijskim dermatitisom, alergijskim rinitisom, astmom, ispitivanjem alergija na hranu i ostale alergene, imunoterapijom, kao i ispitivanjem i lečenjem urtikarije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...