Strano telo u nosu deteta, kako ukloniti?

Strano telo u nosu deteta

Strano telo u nosu deteta nije retka pojava. Deca mlađa od 5 godina su znatiželjna i povremeno guraju  male perle, pasulj, kokice, dugmad, delić plastične igračke ili male baterije i to  najčeđće u nos. Nos se zapuši i nastaje problem.

Strano telo u nosu deteta, kako postupati?

Nije uvek jasno šta je uzrok  zapušenog  nosa – proverite! Pored prehlade  postoje  mnogi drugi potencijalni uzroci zapušenog nosa.  Vazduh koji udišemo sadrži  mnoge  nečistoće (prašina, polen, virusi, bakterije), a nos  deluje kao svojevrstan filter… Dete stavlja strano telo u nos iz znatiželje. Pod stranim telom podrazumeva se bilo koji sitni objekat koji dete  stavi  u uho, grlo ili  nos. A to se dešava ne retko.

Strano telo u nosu deteta
Dete stavi mali predmet u nos i nos se zapuši.

Kako telo reaguje kada u nos uđe strano telo?

Sve što uđe u nos a naš imuni sistem proceni da mu tu nije mesto, izazva oslobađanje hemiske supstance “histamin” koja dramatično poveća protok krvi u  sluznici nosa. Ovo  za posledicu  ima  otok sluznice nosa  i zapušenje. Otok sluznice  stimuliše proizvodnju velike količine sluzi putem koje organizam pokušava da  izbaci strane čestice.

Kako prepoznati šta je problem – Simptomi da je detetu u nosu strano telo?

Kako se dete uplaši i boji da prizna šta je uradilo, mnogi roditelji  postaju  svestni  problema kada se razviju simptomi. Simptomi su glasno disanje samo kroz jednu nozdrvu uz smrdljivo zeleni ili žuti  sekret ili sukrvičavo  pražnjenja iz nosa. Nos može postati otečen i bolno osetljiv.

Strano telo u nosu deteta
Povremeno guraju  male perle, pasulj, kokice, dugmad, delić plastične igračke ili male baterije najčešće u nos.

Kako ukloniti strano telo iz nosa deteta?

Neophodno je  što pre uklanjanje  stranog tela što  nije uvek jednostavna stvar. Ponekad imamo sreća da se  dete zaplače pa izduva spontano strano telo zajedno  sa sekretom iz nosa. Ako je dete dovoljno staro, treba  ga ohrabri da dune nos nekoliko puta. Pri tome zatvorimo  njegovu  prohodnu  nozdrvu i tako  stvorimo  još veći pritisak iza blokirane nozdrve. Možemo da probamo prvo sipanje nekoliko slanih kapi u nos, a potom putem aspiratora  pokušamo da usisamo stano telo.

Da li se strano telo uklanja pincetom?

Ne! Guranje pincete od strane roditelja u nos nije preporučljivo jer može da  potisne strano telo  još više unazad.

Strano telo u nosu deteta
Neophodno je  što pre uklanjanje  stranog tela što  nije uvek jednostavna stvar

Šta kada strano telo nije lako ukloniti iz nosa deteta?

Ako  stvar nije lako ukloniti iz nosa, najsigurnije  je dete odvesti  kod specijaliste za uho, grlo i nos. Do trenutka kada je dete  razvio  kliničku sliku, tkivo koje okružuje strano telo je već upaljeno. Pa  samim tim je manja verovatnoća  da će  se strano  telo uspešno ukloniti  spontano. Ako  dete ima smrdljivu sekreciju iz nosa nakon uklanjanja stranog tela neophodno je je uključiti  kapi za nos ili antibiotsku  mast od strane lekara.

Pedijatar Sa dugogodišnjim iskustvom u državnoj i u privatnoj praksi. Autorka je preko 50 autorskih i koautorskih radova koje je izlagala u zemlji, ali i u inostranstvu. Završila je i edukaciju iz Mentalne higijene razvojnog doba, kao i iz Psihodinamskog i psihoterpaijskog savetovanja dece i omladine pri Institiutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Završila je kurs ultrazvučne dijagnostike.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…