Druga Redovna Kontrola Porodilja kod Ginekologa

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa, bilo da je porodjaj završen carskim rezom ili vaginalno, se obalja na šest meseci nakon porodjaja. Ovo se odnosi na porodilje koje nisu imale komplikovan porodjaj i o porodilji  koja se dobro oseća. Koji pregledi se obavljaju?

Da podsetimo: Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa

Na ovoj kontroli se radi sistematski ginekološki pregled:

 • kolposkopija,
 • Papanicolaou,
 • vaginalni sekret,
 • ginekološki pregled i pregled dojki ako porodilja doji.
 • Na tom pregledu se  porodilja savetuje i oko kontracepcije i kakvi su joj planovi za narednu trudnoću.
 • Najoptimalnije je da ako je bio vaginalni porodjaj prodje od godinu do dve dana za sledeću trudnoću.  A ako je bio Carski rez dve godine. 

Kada se zakazuje naredna kontrola?

Naredna redovna kontrola se zakazuje za šest meseci od poslednje. U slučaju da porodilja ima tegobe , javlja se odmah svom ginekologu i treba da naglasi da je porodilja i koliko dana ili meseci posle porodjaja, onda ide preko reda po principima hitnosti.

Kada počinju redovne kontrole kod ginekologa?

Smatra se da kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete, žena ulazi u redovne kontrole kao i kada nije bila u drugom stanju.

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Koje kontrole treba raditi godišnje, šta ginekološki pregled obuhvata?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata:

 • kolposkopiju,
 • PA bris,
 • vaginalni sekret,
 • bimanuelni ginekološki pregled i
 • palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina.
 • UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…