Druga Redovna Kontrola Porodilja kod Ginekologa

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa, bilo da je porodjaj završen carskim rezom ili vaginalno, se obalja na šest meseci nakon porodjaja. Ovo se odnosi na porodilje koje nisu imale komplikovan porodjaj i o porodilji  koja se dobro oseća. Koji pregledi se obavljaju?

Da podsetimo: Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa

Na ovoj kontroli se radi sistematski ginekološki pregled:

 • kolposkopija,
 • Papanicolaou,
 • vaginalni sekret,
 • ginekološki pregled i pregled dojki ako porodilja doji.
 • Na tom pregledu se  porodilja savetuje i oko kontracepcije i kakvi su joj planovi za narednu trudnoću.
 • Najoptimalnije je da ako je bio vaginalni porodjaj prodje od godinu do dve dana za sledeću trudnoću.  A ako je bio Carski rez dve godine. 

Kada se zakazuje naredna kontrola?

Naredna redovna kontrola se zakazuje za šest meseci od poslednje. U slučaju da porodilja ima tegobe , javlja se odmah svom ginekologu i treba da naglasi da je porodilja i koliko dana ili meseci posle porodjaja, onda ide preko reda po principima hitnosti.

Kada počinju redovne kontrole kod ginekologa?

Smatra se da kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete, žena ulazi u redovne kontrole kao i kada nije bila u drugom stanju.

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Koje kontrole treba raditi godišnje, šta ginekološki pregled obuhvata?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata:

 • kolposkopiju,
 • PA bris,
 • vaginalni sekret,
 • bimanuelni ginekološki pregled i
 • palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina.
 • UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…
Kako izgubiti kilograme posle porođaja
10 Pravila kako izgubiti kilograme posle porođaja
Kako izgubiti kilograme posle porođaja, zavisi od više faktora. Prvo, ako ne dojite, onda možete razmišljati o povratku na „staru kilažu“ pre trudnoće, ako dojite onda to nije period za gubljenje kilograma. Sačekajte!Kako izgubiti kilograme posle porođaja?Važna je početna težina i koliko kilograma ste se ugojili tokom trudnoće. Ako pričamo…