Druga Redovna Kontrola Porodilja kod Ginekologa

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Sadržaj

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa, bilo da je porodjaj završen carskim rezom ili vaginalno, se obalja na šest meseci nakon porodjaja. Ovo se odnosi na porodilje koje nisu imale komplikovan porodjaj i o porodilji  koja se dobro oseća. Koji pregledi se obavljaju?

Da podsetimo: Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa

Na ovoj kontroli se radi sistematski ginekološki pregled:

 • kolposkopija,
 • Papanicolaou,
 • vaginalni sekret,
 • ginekološki pregled i pregled dojki ako porodilja doji.
 • Na tom pregledu se  porodilja savetuje i oko kontracepcije i kakvi su joj planovi za narednu trudnoću.
 • Najoptimalnije je da ako je bio vaginalni porodjaj prodje od godinu do dve dana za sledeću trudnoću.  A ako je bio Carski rez dve godine. 

Kada se zakazuje naredna kontrola?

Naredna redovna kontrola se zakazuje za šest meseci od poslednje. U slučaju da porodilja ima tegobe , javlja se odmah svom ginekologu i treba da naglasi da je porodilja i koliko dana ili meseci posle porodjaja, onda ide preko reda po principima hitnosti.

Kada počinju redovne kontrole kod ginekologa?

Smatra se da kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete, žena ulazi u redovne kontrole kao i kada nije bila u drugom stanju.

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

Druga Redovna Kontrola Porodilja

Koje kontrole treba raditi godišnje, šta ginekološki pregled obuhvata?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata:

 • kolposkopiju,
 • PA bris,
 • vaginalni sekret,
 • bimanuelni ginekološki pregled i
 • palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina.
 • UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.
avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...