1, 2, 3 Zaštita od sunca

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca važna je i leti i zimi. Sunce je jedan od glavnih uzroka fragilnosti kože. Pod uticajem UV zraka normalna koža postaje fragilna (krhka, osetljiva), a fragilna još slabija. Štetno delovanje sunca ogleda se na tri nivoa: uzrokuje opekotine na površini kože i slabi zaštitnu barijeru, a na ćelijskom nivou uzrokuje oksidaciju, oštećenja DNK i stvaranje toksičnih metabolita.

1, 2, 3 Zaštita od sunca – Inovativan koncept za zaštitu od sunca

A-DERMA je ekspert za fragilnu (krhku, osetljivu) kožu. Nudi rešenja za različite tipove fragilnosti (nepatološka i patološka stanja) za celu porodicu, od najmlađih do najstarijih. Ovaj put, Labaratorije A-DERMA otišle su korak dalje i osmislile inovativan koncept – „1, 2, 3 zaštita od sunca“, koji daje odgovor na sva tri nivoa štetnog delovanja sunca:

 1. A-DERMA ŠTITI površinu kože. Prvi nivo je UVA-UVB zaštita širokog spektra, koju omogućuje PFDC patentirani sistem zaštitnih filtera. Radi se o ultrasigurnoj zaštiti visoke podnošljivosti, jer sadrži optimalan broj filtera velike molekularne mase, koji su fotostabilni i vodootporni.
 2. S obzirom da nijedan sistem filtera ne štiti kožu od UV zraka 100%, potrebno je OJAČATI funkciju barijere. Za drugi nivo zaštite zaslužan je A-DERMA-in inovativni aktivni sastojak,Barriestolide®, iz ulja izdanaka Rhealba® zobi, čije je delovanje na fragilnu kožu patentirano.
 3. Pored Barriestolida®, ulje izdanaka Rhealba®zobi važno je i za treći nivo zaštite od štetnog delovanja sunčevih zraka: ČUVA ćelije od oštećenja, odnosno podstiče njihovu samoodbranu, jer deluje kao antioksidans, čuva DNK molekule i detoksikuje.

Zaštita od sunca

A-DERMA PROTECT proizvodi

Linija A-DERMA PROTECT  za zaštitu od sunca sa trostrukim efektom sastoji se od 7 proizvoda – 6 za zaštitu od sunca i 1 za negu nakon sunčanja:

 • A-DERMA PROTECT Nevidljivi fluid SPF 50+, 40 ml – za mešovitu do masnu kožu odraslih
 • A-DERMA PROTECT Krema SPF 50+, 40 ml – za suvu kožu odraslih
 • A-DERMA PROTECT Sprej SPF 50+, 200 ml – za odrasle
 • A-DERMA PROTECT X-TREM Nevidljivi stik SPF 50+, 8g – za decu i odrasle
 • A-DERMA PROTECT KIDS Dečji sprej SPF 50+, 200 ml – za decu
 • A-DERMA PROTECT AD Krema SPF 50+, 150 ml – jedinstven proizvod za zaštitu od sunca namenjen koži sklonoj atopiji, za bebe (od 6 meseci), decu i odrasle. Ova ultrasigurna formula odlične podnošljivosti obogaćena je emolijentnim kompleksom.
 • A-DERMA PROTECT AH Obnavljajući losion posle sunčanja, 250 ml – namijenjen je fragilnoj koži dece i odraslih. Hidira i obnavlja kožu zahvaljujući hijaluronskoj kiselini, obnavlja kožnu barijeru zahvaljujući Barriestolidu® i štiti ćelije nakon izlaganja suncu zahvaljujući ulju izdanaka Rhealba® zobi.

Koliko god ga voleli i koliko god nam trebalo, sunce je neprijatelj naše kože i u toku leta svaka koža izložena suncu postaje fragilna. Međutim, A-DERMA PROTECT linija omogućuje nam uživanje u toj divnoj zvezdi uz maksimalnu zaštitu naše kože…

Zaštita od sunca

Šta je sunčev kapital?

Sunčev kapital je količina UV zračenja koju osoba može primiti u toku života bez štetnih posledica. Svako ima svoj sunčev kapital, tj. sposobnost kože za samoodbranu od štetnog uticaja UV zračenja. Nakon što se ta sposobnost izgubi, ćelije prethodno oštećene UV zračenjem više se ne mogu popraviti. Što je koža svetlija i sklonija opekotinama, to je sunčev kapital niži, ali budite oprezni jer tamna koža koja je godinama redovno izlagana suncu može imati niži sunčev kapital u rezervi od svetle kože koja je uvek zaštićena. Važno je napomenuti da najveći deo sunčevog kapitala iskoristimo pre navršene 18. godine.

Deseterostruko povećana fragilnost kože

Koža izložena UV zračenju podleže oštećenjima na tri nivoa:

 • na površini kože javljaju se opekotine,
 • kožna barijera slabi i postaje propustljiva zbog nedostatka lipida i slabljenja međućelijske kohezije,
 • na ćelijskom nivou UV zraci povećavaju prisutnost enzima feredoksina koji ima ulogu u oksidaciji fosfolipida ćelijskih membrana; smanjuje se količina zaštitnog enzima Aurora kinaze, koji ima ključnu ulogu kod DNK oštećenja i smanjuje se broj proteozoma koji razgrađuju otrovne proteine pa se počinje nakupljati toksični otpad.

Zaštita od sunca

Zbog štetnog delovanja sunca na tri pomenuta nivoa koža postaje fragilna, a ako je takva i po prirodi, onda je problem još i veći. Fragilna koža nema sposobnost samoodbrane od spoljašnjeg stresa jer je kožna barijera oštećena i ne pruža zaštitu od spoljašnje agresije. Kada je izložena suncu, UV zraci dodatno oštećuju ionako već oslabljenu barijeru pa prirodna sposobnost zaštite pada na najniži nivo. Zbog toga UV zraci lakše prodiru u kožu, što dovodi do bržeg nastanka opekotina od sunca, ubrzava sevprirodni proces starenja i oštećuje DNK…

Zaštita od opekotina

Ovde su važni filtri, ali ne bilo koji i bilo kako. U A-DERMA PROTECT proizvodima za zaštitu od sunca njihova količina smanjena je na najmanju moguću meru, dok je nivo zaštite od UVB i UVA zračenja i dalje vrlo visok (SPF 50+). Koriste se samo četiri precizno izmerena filtra velike molekularne težine kako ne bi penetrirali u kožu. Maksimalne mere opreza poduzete su da bi se osigurala najveća moguća sigurnost za fragilnu kožu.

Zaštita od sunca

Jačanje kožne barijere

Od drugog dana izlaganja suncu UVB zraci deluju na kožnu barijeru tako što smanjuju količinu lipida. Da bi barijera ojačala, mora ponovo početi da proizvodi lipide. Ovde na snagu stupa ulje izdanaka Rhealba® zobi, koje hrani mlade biljke da bi ojačale i rasle jer sadrži posebnu mešavinu lipida važnih za ćelijske membrane, od kojih je jedan ekskluzivan za zob – Barriestolide®. Taj lipid stimuliše prirodnu sintezu polarnih lipida, čime se iznutra jača kožna barijera, a time i prirodna odbrana kože.

Čuvanje ćelijske samoodbrane od uticaja UVA zraka

Ulje izdanaka Rhealba® zobi ujedno je rešenje za tri fenomena uzrokovana UVA zracima: stvaranje velike količine slobodnih radikala, oštećenja DNK i intoksikaciju ćelija. Snažan je antioksidans pa smanjuje aktivnost ferodoksina aktiviranog UVA zracima, na nivou DNA povećava aktivnost Aurora kinaze, enzima koji osigurava pravilnu podelu ćelija, i treće, što dosad nije bilo otkriveno, to specijalno ulje upravlja uklanjanjem toksina iz ćelija povećanjem efikasnosti proteozoma, ćelijskih „čistača“.

Promo članak

Već 15 godina u svetu dermokozmetike. Posvetila je karijeru i znanje, stručnom približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…