3 pitanja trudnica pre porođaja i odgovori ginekologa akušera

pitanja trudnica pre porođaja

Sadržaj

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor.

3 pitanja trudnica pre porođaja

Ako postoji jedna konstanta tokom trudnoće, to je da se sve u vašem telu stalno menja. Počinjete da se pitate da li je vaš vaginalni iscedak urin, amnionska tečnost ili nešto drugo. Da li je bolje imati epiziotomiju ili rizikovati pucanje međice? Trudnice su takođe u nedoumici da li treba da se depiliraju pre odlaska na porođaj ili ne?

pitanja trudnica pre porođaja

Koja je razlika između normalnog iscetka i amnionske tečnosti?

Ako postoji jedna konstanta tokom trudnoće, to je da se sve u vašem telu stalno menja. Počinjete da se pitate da li je vaš vaginalni iscedak urin, amnionska tečnost ili nešto drugo.

Za mnoge od vas iscedka ima mnogo više nego što je to bilo pre trudnoće. Uglavnom, vaginalni iscedak je kremast, sluzav ili lepljiv i ne miriše loše. Amnionska tečnost je vodenasta, nadamo se bistra, ali ponekad žuta, zelena ili sa belim tačkama. Obično je lako razlikovati iscedak i amnionsku tečnost. Međutim nije tako lako napraviti razliku između amnionske tečnosti i urina.

Verovali ili ne, jedan od najčešćih razloga zbog kojih trudnice dolaze u porodilište je zato što nešto curi. Uglavnom to nije amnionska tečnost, već pogađate, urin. Kada vam beba pritisne bešiku, ponekad ona curi.

pitanja trudnica pre porođaja

Šta raditi ako tečnost počne da curi?

Ako počne da curi tečnost, stavite uložak i postavite sebi neka pitanja.

  1. Da li je bistro, ili ima boju?
  2. Da li miriše na urin ili ima loš miris?
  3. Da li se to dešava samo kada se smejem, kašljem ili sam u pokretu?
  4. Mogu li da kontrolišem curenje tako što ću stisnuti mišiće tamo dole?

Ako ima izgled i miris mokraće i možete zaustaviti curenje verovatno je u pitanju mokraća. Svakako pozovite doktora da razgovarate o tome. Pravo curenje amnionske vode se ne može kontrolisati. Obično nastavlja da curi kada počne. Amnionska tečnost je bistra sa povremenim belim tačkama. Može imati u sadržaju  mekonijum i može ili ne mora da bude praćeno kontrakcijama.

U svakom slučaju ukoliko se vaš iscedak razlikuje od onoga na šta ste navikli, obavestiti vašeg lekara/babicu. Možete dobiti veliko nekontrolisano curenje i tada neće biti sumnje da je u pitanju amnionska tečnost. To je znak da se pripremate za porođaj.

pitanja trudnica pre porođaja

Epiziotomija ili  kidanje međice?

Da li je bolje imati epiziotomiju ili rizikovati pucanje međice? Težak izbor, zar ne? Veoma često izbor i nije na vama.

Većina trudnica kaže da ne želi epiziotomiju. Sve češće lekari ih ne rade rutinski. Oni to čuvaju za situaciju kada se međica jednostavno više ne isteže. Tada se pravi rez, a porođaj je obično prilično brzo nakon toga. Mnoge porodilje imaju pucanje međice ako se ne reaguje odmah. Generalno, to jest najčešće je ovo pucanje lako popraviti. Većina akušera preferira manju razderotinu nego epiziotomiju i vešti su da ih zašiju.

Informišite se kod svog akušera da li rutinski sprovodi epiziotomiju. Ako je on za epiziotomiju a vi  se protivite, promenite akušera. Ovaj dogovor je važan, jer u toku porođaja nećete učestvovati u odlučivanju (izboru). Bićete veoma zauzeti guranjem, guranjem, guranjem, a ako vam treba epiziotomija, vaš lekar će verovatno ići na to. Svakako presudna je procena akušera u toku samog porođaja, bez obzira na prethodne dogovore.

Da li treba da se depiliram pre porođaja?

Tokom mnogih generacija, lekarima i medicinskim sestrama je bila rutina da briju pubičnu oblast pre porođaja. Mislilo se da je brijanje stvorilo sanirano okruženje za rođenje. Ali iscrpna klinička ispitivanja koja su sprovedena pokazala su da je brijanje nepotreban postupak. Izuzetak je slučaj operacije gde bi se napravio rez. Ipak, mnoge buduće mame žele da znaju da li treba da brinu o svojoj maljavosti.

pitanja trudnica pre porođaja

Ni depilacija voskom ni brijanje nisu potrebni niti se očekuju. Vidimo sve od  brazilki do punog rasta. Ali iako nije neophodno u većini porodilišta u Srbiji se još uvek porodilje briju pre porođaja. To uključuje i male površine iznad stidne površine pre porođaja carskim rezom.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...