Pucanje međice na porođaju – 4 vrste vaginalnih rascepa

Pucanje međice na porađaju

Sadržaj

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se ne govori onoliko često koliko bi trebalo. Jedna od njih je vaginalni rascep, koja se naziva i kidanje međice ili razderotina.

Važno je normalizovati pojam vaginalnog rascepa i ne plašiti ga se, jer se to dešava tako često. Možda se pitate kako sprečiti pucanje međice na porođaju. Istina je da to nije uvek moguće. Ali evo činjenica o vaginalnim i perinealnim rascepima.

Pucanje međice na porađaju

Perinealna ili vaginalni rascep je razderotina na perineumu. Perinum je oblast između vaginalnog otvora i anusa.  Može se pojaviti kada se beba rodi vaginalno. Rascepi su spontani, što znači da akušer/babica nije napravio rez (epiziotomija).

Pucanje međice na porađaju

Perinealni rascepi se mogu javiti kod aktivnih napona ili kao rezultat nevolјnih kontrakcija materice pri porođaju. Tokom porođaja, vagina mora da se istegne dovolјno. Toliko da omogući bebi, čija je glava veličine omanje dinje, da prođe kroz nju. Nadamo se da će se vagina dovolјno rastegnuti bez rascepa, ali često se desi da se kida.

Koliko je čest vaginalni rascep na porođaju?

Vaginalni rascep tokom porođaja je uobičajen. Istraživanja pokazuju da se javlјa kod 80% trudnica koje imaju vaginalni porođaj. One koji rađaju prvi put imaju veću verovatnoću.

Dobre vesti? Uobičajeno, nakon Vašeg prvog vaginalnog porođaja, Vaše tkivo je fleksibilnije, tako da je kidanje manje verovatno u toku sledećeg porođaja.

Šta je uzrok vaginalnog rascepa?

Perinealni rascepi mogu nastati iz različitih razloga. Istraživanja su pokazala da sledeće povećava rizik od kidanja:

 • Stariji uzrast majke.
 • Mediolateralna epiziotomija. Kada je rez urađen pod uglom, a ne ravno nazad.
 • To je Vaš prvi porođaj.
 • Velika beba.
 • Brza ekspulzija bebe.
 • Produženo guranje.
 • Vakuumska ekspulzija bebe ili upotreba klešta (forcepsa).

Pucanje međice na porađaju

Koje su 4 vrste vaginalnih rascepa?

Postoje četiri stepena vaginalnih ili perinealnih kidanja. Mogu se kretati od blagih razderotina na vaginalnoj sluznici do dubokih posekotina. Duboke posekotine utiču na analni sfinkter. Srećom, najčešće rane nisu najteže.

Rascep prvog stepena

Rascep prvog stepena se smatra najmanje teškim. Oni su površni i utiču samo na prvi sloj oko perinealne oblasti. Većinom  za ovu vrstu kidanja nisu potrebni šavovi. Rascep  prvog stepena su obično toliko mali da ne izazivaju mnogo ili bilo kakvu nelagodnost. U stvari, često žene ni ne znaju da ih imaju. I dalјe treba da očekuju blagu bol tokom procesa oporavka. I to kada sede imaju pražnjenje creva, kašlјu ili kijaju. Trebalo bi da se osećate bolјe za nekoliko nedelјa.

Rascep  drugog stepena

Rascepi drugog stepena su najčešća vrsta vaginalnih kidanja. Ovi rascepi  uklјučuju sluznicu vagine i dublјa tkiva i obično zahtevaju šavove.

Možete očekivati neku nelagodnost kada sedite, imate pražnjenje creva. Kao i ako  radite bilo šta što uzrokuje povećanje pritiska naniže. U roku od nekoliko nedelјa, rascep bi trebalo da bude prilično dobro zacelјen..

Rascep trećeg stepena

Perinealni rascep trećeg stepena ide u dublјe slojeve vagine i mišiće analnog sfinktera. Vaš lekar će morati da šije svaki sloj posebno. I to sa posebnom pažnjom na zatvaranje mišićnog sloja koji podržava sfinkter.

Pucanje međice na porađaju

Rascepi trećeg stepena se kategorišu prema tome koliko je ozbilјno pogođen analni sfinkter.

 • 3a : Manje od polovine spolјašnjeg analnog sfinktera je pocepano.
 • 3b : Više od polovine spolјašnjeg analnog sfinktera je pocepano.
 • 3c : I spolјašnji i unutrašnji analni sfinkter su pocepani.

Očekujte četiri do šest nedelјa oporavka od bolova. Moguće je iskusiti višemesečnu nelagodu zbog pokreta creva i prodornog seksa.

Rascep  četvrtog stepena

Rascepi četvrtog stepena perineuma su najteži jer se kidanje proteže do rektalne sluznice. Ovo je veoma delikatna i temelјna rekonstukcija koja uklјučuje više slojeva za zatvaranje. Srećom, ovo je najmanje uobičajeno kidanje. Generalno, rascepi trećeg i četvrtog stepena se dešavaju kada se bebino rame zaglavi ili kada se koristi vakum ekstraktor ili forceps.

Šta mogu izazvati ozbiljniji rascepi u vagini ili rektumu

 • Hronični perinealni bol.
 • Inkontinencija stolice.
 • Gasna inkontinencija.
 • Seksualna neaktivnost zbog bola.
 • Nesanica.

Adekvatan tretman pobolјšava šanse za potpuni oporavak. Zato je neophodno  da svoje simptome podelite sa svojim lekarom.

Lečenje  vaginalnih rascepa

Imajte na umu da izlečenje može biti duži proces. Nervima i punoj snazi mišića može biti potrebno još nekoliko nedelјa da se zaleče. Seks sa šest nedelјa će verovatno takođe biti neprijatan. Što zavisi od lokacije vaginalnog rascepa i kvaliteta šavova.

Da li se vaginalno kidanje  tokom porođaja može sprečiti?

Ne postoji način da se potpuno spreči vaginalni rascep. Ali možda ćete moći da smanjite težinu vaginalnog rascepa.

 • Fokusirajte se na svoj porođajni položaj. Pokušajte da uđete u porođajni položaj koji stvara manji pritisak na Vaš perineum i pod vagine. Kao što je uspravno čučeći  ili ležeći  na boku. Ruke na uzdignutim kolenima  i drugi položaji koji su više nagnuti napred.
 • Vodite fazu guranja. Takođe pomaže ako vodite fazu guranja u  porođaju. Kada preuzmete vođstvo, gurajte dovolјno da osetite kako se beba pomera. To omogućava da se vagina polako rasteže, smanjujući verovatnoću cepanja. Kada ste trenirani da gurate što jače dok neko broji. Postoji veliki dodatni pritisak na Vaš perineum, što može povećati šanse za kidanje.
 • Koristite topli oblog. Primeniti topli oblog na perineum tokom faze guranja porođaja.
 • Probajte perinealnu masažu. 4 do 6 nedelјa pre termina i možete svakodnevno da vežbate 10 do 15 minuta perinealne masaže.  Smatra se da često masiranje baze vagine ulјem ili lubrikantom na bazi vode omekšava tkivo. Tako poboljšava njegovu fleksibilnost. Neke studije su otkrile da upotreba perinealne masaže smanjuje potrebu za epiziotomijom. Takođe smanjuje trajanje druge faze porođaja. Istraživači veruju da je to sigurna i efikasna tehnika za smanjenje perinealnih rascepa. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa praksom, posebno ako imate istoriju herpesa. Praktikovanje ove masaže sa aktivnim izbijanjem herpesa povećava rizik od širenja virusa kroz genitalni trakt.

Pucanje međice na porađaju

Da li treba da tražim epiziotomiju?

Zdravstveni radnici su rutinski obavlјali epiziotomije, To je rez napravlјen u perineumu da bi se proširio vaginalni otvor i omogućilo više prostora za prolazak bebe. Verovali su da će to smanjiti perinealno kidanje. Verovali su da to omogućava kontrolisanije okruženje koje može pravilno da zaceli. Epiziotomija i dalјe ponekad neophodna, ali više nije rutina tokom vaginalnog porođaja. ACOG je 2006. godine u SAD  preporučio napuštanje rutinske epiziotomije. Od tog vremena stope primene epiziotomije su pale. Štaviše, epiziotomija može pogoršati oštećenje i proces zarastanja. Većina stručnjaka savetuje protiv epiziotomije osim ako ne postoji medicinska potreba.

Nega posle vaginalnog rascepa

Normalno je da osećate nelagodnost dok se lečite od vaginalnog rascepa. ACOG kaže da sledeće može pomoći u Vašem oporavku.

 • Stavite led ili hladne obloge na to područje.
 • Isprobajte sedeću kupku u toploj vodi i sedite u njoj nekoliko minuta.
 • Nanesite jastučiće hamamelisa na to područje.
 • Uzmite lekove protiv bolova.
 • Sedite na jastuk ili poseban jastuk da biste ublažili pritisak na to područje.
 • Koristite “peri bocu” sa toplom vodom da očistite područje kada koristite kupatilo.
 • Ako dojite, pokušajte da ležite na boku. Tako ćete izbeći pritisak na perineum.
 • Pitajte lekara o omekšivačima stolice koji će Vam pomoći pri pražnjenju creva. Takođe i o  sprejevima za otuplјivanje.

Kada pozvati lekara

Komplikacije mogu nastati nakon vaginalnog rascepa. Znakovi koji opravdavaju poziv svom lekaru  uklјučuju:

 • Razvijate groznicu.
 • Vaš bol postaje gori.
 • Imate bolan odnos nakon što ste dobili dozvolu za seks.
 • Doživlјavate fekalnu inkontinenciju.
 • Boli Vas kad mokrite.
 • Vaši šavovi počinju da zaudaraju.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...