5 činjenica o kapilarima

5 činjenica o kapilarima

Sadržaj

5 činjenica o kapilarima koje treba znati? Kapilari ili paukolike vene su vidljive promene na površini kože i signaliziraju problem sa povratnim venskim tokom. Najčešće se javljaju na nogama i licu. Kapilari su obično uočljivi kao crvene, ljubičaste ili plave promene na koži i mogu izgledati kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže. Za razliku od proširenih vena, oni su obično u ravni sa kožom, odnosno ne izazivaju neravnine na koži.

5 činjenica o kapilarima

Ukoliko uočavate ovaj problem kod sebe, važno je da znate da kapilari:

  1. Nisu isto što i proširene vene

Proširene vene imaju tendenciju da budu veće i isturene su u odnosu na nivo kože. Za razliku od proširenih vena, kapilari su obično u ravni sa kožom, a najčešće se pojavljuju na nogama i licu. Kapilare karakteriše crvena, ljubičasta ili plava mreža vena koje su blizu površine kože. Često podsećaju na grane drveća ili na paukovu mrežu. Kapilari mogu zahvatiti manje ili veće površine kože, a najčešće se pojavljuju na nogama ili licu.

5 činjenica o kapilarima
Najčešće se javljaju na nogama i na licu.
  1. Učestaliji su nego što mnogi ljudi misle

Približno 50 do 55 odsto žena i 40 do 45 odsto muškaraca pate od ovog problema. Štaviše, smatra se da otprilike polovina populacije mlađe od 50 godina ima ovu dijagnozu, što je čini veoma uobičajenom.

  1. Mnogi faktori mogu dovesti do njihovog razvoja

Istraživanja su pokazala da će u 80 odsto slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare. Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, kao i ranije operacije vena. Pripadnici određenih zanimanja, kao što su medicinske sestre, frizeri, zubari i svi ostali čiji posao zahteva dugotrajno stajanje u mestu, takođe imaju povećan rizik da će razviti ovo stanje. Osim toga, trudnoća, kontraceptivne pilule i hormonska supstitucija u menopauzi mogu pospešiti pojavu kapilara. Ipak, nasuprot narodnom verovanju, prekrštanje nogu dok sedite ili nošenje visokih potpetica, nisu faktori koji doprinose ovom stanju.

5 činjenica o kapilarima
Dr Dario Jocić tretman kapilara
  1. Nisu samo estetski problem

Pojavu kapilara najčešće ne prate ozbiljnije tegobe i bolovi, pa ovaj problem pacijenti najčešće doživljavaju kao estetski. Ipak, kapilari, to jest, paukolike vene, mogu biti znak drugih ozbiljnijih stanja. Simptomi koji se mogu pojaviti kod pacijenata koji imaju problem sa kapilarima su umorne i teške noge, pulsiranje, grčenje, otok i svrab. Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. U kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.

  1. Leče se laserom i radiofrekventnim tretmanom

Kako se leče kapilari? – najčešće pitanje pacijenata. Pacijentima u Srbiji je dostupan najsavremeniji laser za uklanjanje kapilara uz upotrebu VeinViewer tehnologije, koja omogućava hirurgu da pre, tokom i nakon procedure izbegne sve potencijalne komplikacije do kojih može doći tokom operacije. Osim laserskog, i radiofrekventni tretman se takođe može koristiti, naročito na mestima koja su teška za tretman, uključujući lice, zglobove i kolena. Uklanjanje kapilara radiofrekventnim tretmanom podrazumeva termokoagulaciju koja trenutno zatvori krvni sud. Za proceduru je potrebno 15-30 minuta, a najvažnije prednosti ove metode su da je manje bolna i da ne ostaju modrice.

dr Dario Jocić tretman kapilara

Kapilari i tretmani lepote

Najčešće pitanje: Da li moderni kozmetički tretmani mogu da izazovi pucanje kapilara i vena? Na primer, anticelulit masaže, maderoterapija, depilacija vrelim voskom…

Depilacija vrelim voskom sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo, čak i ženama koje nemaju problem s proširenim venama i kapilarima. Kod onih žena koje već imaju izražene proširene vene, toplota od voska dodatno širi krvne sudove koji su blizu površine kože i povećava rizik od povrede. Ove povrede je jako važno izbeći, jer tako nastaje tromb. Tromb u površinskim venama može dovesti do upale, takozvanog tromboflebitisa, koji, osim što je bolan, može da vam pokvari uživanje u letnjem periodu na neko malo duže vreme.

Što se tiče masaža, ukoliko masažu protiv celulita, bilo ručnu, bilo putem nekih alata, sprovodi stručna osoba, rizik od pucanja krvnih sudova je minimalan. Najlakši način da se vidi da li je masaža urađena dobro, jeste ako ona ne ostavlja modrice i podlive. Jer, modrice su, u stvari, povrede krvnog suda.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...