Masaža nogu pogoršava vensku bolest

Masaža nogu pogoršava vensku bolest

Sadržaj

Masaža nogu pogoršava vensku bolest, ukoliko je venska bolest prisutna. Zato, u početnim stadijumima venskih bolesti, kada se pojave tegobe u vidu povremenih bolova u nogama i grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih takozvanih kapilara, treba otići kod lekara a ne pribegavati trenutnom uklanjanju simptoma. Misleći da sebi pomažemo, ustvari pravimo još veći zdravstveni problem.

PRVI ZNACI OBOLJENJA VENA POGLEDAJTE OVDE

Zašto masaža nogu pogoršava vensku bolest?

Dok arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, uloga vena i njenih zalistaka je da vraćaju krv iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena, venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno, ne zatvaraju se pravilno. Krv se, u ovim slučajevima, iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka, takozvanog refluksa, venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica, javljaju se simptomi poput oticanja nogu, osećaja napetosti i bolova.

Masaža nogu pogoršava vensku bolest
Misleći da sebi pomažemo, ustvari pravimo još veći zdravstveni problem.

U početnim stadijumima venskih bolesti, pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama i grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih takozvanih kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa.

Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi. U ovoj fazi, pacijenti imaju bolove, noćne grčeve, svrab, osećaj nemirnih nogu… Tegobe su u početku povremene, a kasnije postaju češće i svakodnevne.

Kome masaža nogu nije preporučena?

Ne čudi što oboleli pokušavaju najpre da sami sebi olakšaju tegobe- najčešće hlađenjem nogu ili masažama.

Osobe koje pate od proširenih vena uglavnom imaju urođenu slabost venskog zida, koji se manifestuje u vidu nastanka venskih bolesti. Do širenja vena dolazi kada unutrašnji pritisak u veni poraste iznad onoga što venski zid može da podnese, a širenjem venski zid dodatno gubi na svom kvalitetu. Ta dodatna širina vene nastaje ubacivanjem nekvalitetnog tkiva u slojeve venskog zida.
Iako masaže mogu doneti lep osećaj potpune relaksacije i smanjenje bolova u nogama, taj rezultat je privremen, a u većini slučajeva može čak dovesti i do pogoršanja problema sa venama.

Masaza nogu pogorsava vensku bolest
Masaže su najčešće povezane sa toplotom, čak i kad se ne sprovode toplim uljima ili vulkanskim kamenjem, što predstavlja rizik.

Masažom nogu može doći do povrede krvnih sudova

S obzirom da se masaže izvode primenom pritiska na određenu regiju koja se tretira, masirenjanjem rizikujemo da dodatno pogoršamo venski problem.

Druga stvar koja predstavlja rizik kod masaža je zagrevanje nogu. Masaže su najčešće povezane sa toplotom, čak i kad se ne sprovode toplim uljima ili vulkanskim kamenjem. Sama toplota koja nastaje od ruku masera dodatno širi krvne sudove koji su blizu površine kože, čime se povećava rizik od povrede.

Povrede krvnih sudova je jako važno izbeći, jer tako nastaje tromb. Povredom može doći i do upale površinskih vena odnosno do stvaranja tromba u venskim čvorovima (tromboflebitisa), a ova komplikacija može da se proširi iz površnih na duboke vene.

Simptomi zapaljenja dubokih vena ne manifestuju se kod gotovo 50 odsto obolelih i, s obzirom da se teže i kasnije otkrivaju, i lečenje je znatno kompleksnije. Najčešći simptomi tromboflebitisa su osećaj teških i umornih nogu nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja. Zatim, dolazi do pojave bola i otoka, dok se na površini kože može javiti crvenilo, a neposredno ispod se mogu napipati tvrde promene, koje najčešće imaju trakastu formu. Prisustvo tromboflebitisa ponekad može biti praćeno kretanjem tromba prema plućima. Ukoliko se u prisustvu tromboflebitisa pokrene tromb, i ukoliko stigne do pluća, pacijent može doživeti plućnu emboliju- stanje u kom je potencijalno životno ugrožen. Ovaj zdravstveni problem se znatno češće javlja kod osoba kod kojih je za to izražena genetska predispozicija.

Masaza nogu pogorsava vensku bolest
Primenom pritiska na određenu regiju koja se tretira, masirenjanjem rizikujemo da dodatno pogoršamo venski problem.

Modrice posle masaže znače povrede krvnog suda

U odnosu na relaksacione masaže, anticelulit masaže su još intenzivnije i sprovode se putem pojačanog pritiska na kožu. Ukoliko masažu protiv celulita, bilo ručnu, bilo putem nekih alata, sprovodi stručna osoba, rizik od pucanja krvnih sudova je minimalan. Najlakši način da se vidi da li je masaža urađena dobro, jeste ako ona ne ostavlja modrice i podlive. Jer, modrice su, u stvari, povrede krvnog suda, a to je ono što nikome ne treba, posebno ne osobama s proširenim venama.

Masaza nogu pogorsava vensku bolest
Modrice su povrede krvnog suda, a to je ono što nikome ne treba, posebno ne osobama s proširenim venama. Nežna masaža stopala neće nauditi a možda vam olakša neke tegobe.

Lečiti vene a ne zataškavati simptome

Iako se masaže primenjuju da bi se otklonili simptomi, iz svega navedenog jasno je da one mogu i te kako pogoršati problem s proširenim venama. Zato je važno naglasiti da vene treba lečiti, umesto delovanja na simptome, kojim bi se samo privremeno smanjile tegobe. Cilj lečenja proširenih vena jeste da se zaustavi povratni tok krvi. Lečenje ove bolesti zatvaranjem ili uklanjanjem obolelih vena, podrazumeva usmeravanje krvi do obližnjih, zdravih vena. To se postiže različitim hiruškim intervencijama. Ranije je postojao takozvani ‘striping’, klasična hiruška metoda uklanjanja obolele vene, posle koje je neophodan duži period oporavka. Srećom, nauka je uznapredovala dovoljno da danas imamo čitav niz minimalno invanzivnih hiruških metoda. Posle kojih pacijent odmah nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima.

Ubedljivo najpopularnije metode danas su laserska operacija vena i intervencija medicinskim lepkom.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...