Ako si Mama, Svaki Dan je Tvoj Dan – Danas je dan odluke!

ako si mama

Pitate se šta je to danas, zašto je baš danas vaš dan? Ako si mama, svaki dan je tvoj dan. Zar je potreban poseban razlog? Danas je dan odluke!

Ako si mama danas je dan odluke!

Vi ste majke, žene, supruge i vaš je svaki dan, ali mame u moru obaveza često zaborave na sebe.

O tome samo vi odlučujete?

Sve majke i žene su to prošle, nove obaveze ih uvuku u vrtlog iz koga misle da nije moguće izaći. Usporite i uradite nešto za sebe. Donesite odluku! Odlučite da skoro svakog dana imate određeno vreme samo za sebe. Ne mora to biti dugo, nekada je i vaših pola sata, sat više nego dovoljno!

Šoping sa prijateljicom pa kafa! Pravi relaks za neke mame…
Šoping sa prijateljicom pa kafa! Pravi relaks za neke mame…

Šta je samo mamino vreme?

Dajte sebi oduška, negujte se ispred ogledala koliko god vam to prija. Stavite masku na lice. Polako uživate u svim onim kremama za negu koje ste kupile i koje vas dugo čekaju na polici. Napunite potom kadu, pustite svoju omiljenu muziku i uživajte u toploj kupki. Uradite piling, koji nikako da stignete da uradite, sredite pete, namažite nokte. Za sve to vreme, pevajte i igrajte uz omiljenu muziku, jer zašto da ne? Muzika podiže raspoloženje!  Posle toliko obaveza, opranih sudova, veša, posla koji radite, trčanja za decom, peglanja, trebalo vam je ovo zar ne? Skuvajte sebi kafu i čitajte svoju omiljenu knjigu. Nazovite prijateljice i idite na vašu omiljenu kafu. Razgovor sa drugaricama je pravi melem za dušu. Radite ono, što vam se baš radi.

Nije baš lako napraviti rez – vreme za sebe?

Neka mama će pomisliti: ‘’Bože, kako da ostavim sve po strani i da odem na kafu’’. Ili, ‘’Kako da ležim u kadi kad me toliko sudova čeka’’. Znajte, sudovi će biti tu, neće nigde pobeći. A u moru saveta o roditeljstvu, ovo je zapravo jako bitan savet, MAME ne zaboravite na sebe.

ako si mama
Tata uživa u „samo njihovom“ vremenu

Da li je tačno ‘’Srećna mama, srećno dete’’?

Zaista je tako, kada ste srećni i zadovoljni sobom, srećni su i vaši voljeni. Vaša cela porodica. Jer, kada ste zadovoljni zračite energijom i širite ljubav, a vaši ukućani će to i te kako prepoznati i vratiće vam istom merom.

Da li da organizujem supruga, baku, deku…?

Da, sve koji će ustvari uživati u “svom vremenu” sa detetom ili decom. Potrebna vam je njihova pomoć i podrška. To su i njihova deca i unuci. Vaš partner treba da navikne i da ispoštuje vašu potrebu za samo svojim vremenom. Nije teško, kako vam se možda u prvi mah čini. Vremenom, postaće uobičajeno.

ako si mama
Topla kupka, maska za lice, možda i odlazak na masažu?

Danas je baš taj dan?

Zato mame, usporite malo, ništa se loše neće desiti ako danas ne operete sudove, ne oribate kupatilo, ne usisate kuću. Imajte svoje vreme i radite ono što vam prija, što vas usrećuje i opušta.  Danas je baš vaš dan, dajte sebi oduška, usporite i uradite nešto za sebe, našminkajte se, kakve veze ima da li idete negde. Budite lepi sebi i suprugu. Ne dozvolite da vam svaki dan bude sličan dan, kolotečina. I ne, to nije sebično i ne znači da zanemarujete druge zbog sebe,  već osluškujete  sebe i svoje potrebe. I znajte da ništa ne morate, mi zapravo sami sebi namećemo takav pritisak, već radite ono što želite.

Odluku donosite za dobrobit cele porodice?

Ne zaboravite, da ste vi žena, majka, kraljica u svojoj kući i da je vaš svaki dan. Kada ste vi srećne i zadovoljne, srećna je i vaša porodica.

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…