Boja očiju kod dece – Kakvu će boju očiju imati beba?

Kakvu će boju očiju imati beba

Sadržaj

Kakvu će boju očiju imati beba, često se pitaju budući roditelji. Koja je uobičajena boja očiju novorođenčeta? Da li je genetika bitna?

Boja očiju beba – koje sve boje očiju imamo?

Plavu, zelenu, šarene oči, braon u svim nijansama do gotovo crne. Boju naših očiju određuje količina pigmenta koja se nalazi u dužici oka. Boja očiju deteta rezultat je pigmentacije strukture koja se zove dužica, koja okružuje malu crnu rupu u centru oka (zenica) i pomaže u kontroli koliko svetla može ući u oko. Ne  postoji plavi ili zeleni ili sivi pigment. Jedini pigment koji imamo u očima je braon, a njegova količina odredjuje da li će osoba imati svetle ili tamne oči.

Kakvu će boju očiju imati beba
Kod neke dece boja može da se menja do 6. godine  a kod 10% ljudi  boja može da se menja tokom života.

Uobičajena boja očiju novorođenčeta

Novorodjenčad uglavnom, imaju predivnu plavu boju i ona će se u većem broju slučajeva, promeniti u zelenu ili braon boju. Razlog za to je mala količina melanina, pigmenta koji određuje boju očiju i kojeg sadrži dužica oka. Melanin je pigment koji određuje boju očiju, kose i kože. Reaguje na sunce i svetlost i menja boju u tamniju.

Kada se završava promena boje očiju?

Promena boje očiju završava izmedju 6. i 9, meseca života bebe,  stvaranjem potrebne količine pigmenta. U dobi od 1 godine,  deca imaju  definisanu boju očiju, iako kod neke dece boja može da se menja do 6. godine  a kod 10% ljudi  boja može da se menja tokom života.

Kakvu će boju očiju imati beba
Ukoliko oba roditelja imaju braon oči  6% dece može imati plave oči.

Boja očiju se nasleđuje, genetika je bitna?

Boja očiju je definisana nasleđem i zavisi od gena roditelja. Postoji više gena koji određuju boju. Medjutim, roditelji imaju svoj genetski kod i u njemu sačuvane gene svojih roditelja i drugih predaka. Tako dete može imati drugačiju boju od roditelja  zbog gena bake i deke… Genetske varijacije ponekad daju neočekivane rezultate. Jednostavna računica za određivanje boje očiju deteta, prema tome ne postoji.

Ukoliko oba roditelja imaju braon oči  6% dece može imati plave oči. Ako oba roditelja imaju plave oči 99 % dece nasleđuje plave oči, a ne može da ima braon. Kod roditelja sa zelenim očima 75 % dece ima zelene oči i 1% braon.

Deca sa svetlijim očima su podložnija fotofobiji (osetljivost na sunčanu svetlost), jer svetle oči imaju manje pigmenta za zaštitu. Svakako, sva deca tokom leta treba da imaju zaštitu od preteranog sunčevog zračenja, da nose šeširiće, kapice i malo starija deca i naočare za sunce sa zaštitom od UV zračenja.

Kakvu će boju ociju imati beba
Najčešće je heterokromija urođena, benigna, i rezultat genetskog nasleđa.

Heterokromija

Dete može da ima ima različite boje očiju (Heterokromija).  Na primjer jedno oko je plave, a drugo smeđe boje. Rezultat je manjka ili viška melanina prisutnog u šarenici oka. Najčešće je heterokromija urođena, benigna, i rezultat genetskog nasleđa. Genetske mutacije tokom embrionalnog razvoja.

U nekim slučajevima, heterokromija je simptom nekog drugog stanja koje je prisutno od rođenja.  Ili se razvija ubrzo nakon toga.  Ako vaše novorođenče ima različitu boju očiju, obratite se svom pedijatru, koji će vas uputiti  kod oftamologa na pregled.

avatar
Dugogodišnje isksutvo stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece i odraslih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...