Bolni seksualni odnosi, dispareunija i bolne menstruacije

Bolni seksualni odnosi

Bolni seksualni odnosi ili dispareunija su i dalje jedna od tabu tema o kojima se ne govori tako često. Koliko utiču na kvalitet života žene?

Bolni seksualni odnosi

Bolan seksualni odnos je prisutan kod žena i kod muškaraca. Ali po statistici ova problematika je mnogo češća kod žena.

Bolni seksualni odnosi
Iskreni razgovori mogu rešiti problem.

Kada dolazi do dispareunije?

Do dispareunije često dolazi kada pri seksualnom odnosu žena ne uživa, već joj to izaziva različite nivoe bola. Od neprijatnosti  do jakog bola. Može se javiti kod žena svih  starosnih dobi i to je signal koji nam naše telo šalje i koji ne treba da se trpi. Dolazi i kada postoji organski uzrok. Potrebno je pronaći njegov uzrok. Naravno, poseta ginekologu je obavezna.

Uzroci dispareunije mogu biti psihološki i organski (fizički):

  • Psihološki uzroci bolnog odnosa mogu biti grubost i/ili nezainteresovanost partnera. To uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru, zbog čega je smanjeno izlučivanje sekreta u vagini. Samim tim dolazi do neprijatnosti pri penetraciji. Psihološki uzroci u velikom broju slučajeva mogu se rešiti kvalitetnom komunikacijom sa partnerom. I na taj način se postepeno doći do savladavanja poteškoća u seksualnom odnosu.
  • Organski uzroci bolnog seksualnog odnosa mogu biti upalni procesi polnih i mokraćnih organa. Potom i oštećenja sluznice vagine kontraceptivnim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, spirale itd.). Kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi, zbog nedostatka polnih hormona, dolazi do atrofije vulve. Stanjenja sluznice vulve (velike i male usne) i vagine kao i suvoće koja znatno narušava kvalitet seksualnog života.
Bolni seksualni odnosi
Postoje brojni organski uzroci bolnog seksualnog odnosa.

Bolni i obilni menstrualni ciklusi, dismenoreje

Bolni i obilni ciklusi ili ti dismenoreje su najčešći problem zbog koje mlade žene posećuju ginekologe.

Pojedini podaci pokazuju da gotovo svaka druga žena,  makar jednom tokom života pati od ovog stanja. Od običnih bolova prilikom menstrualnog krvarenja razlikuje se po jačim bolovima koji znatno duže traju.

2 vrste dismenoreja

Dismenoreja se može podeliti na dve vrste primarnu i na sekundarnu.

  • Primarna disomenoreja se katakteriše bolovima koji se javljaju nakon puberteta. Pogadja svaku drugu mladu ženu. Kod ovog oblika, pretpostavlja se da dolazi do slabije prokrljevnosti sluzokože materice.
  • Sekundarna dismenoreja se karakteriše prisustvom nekog stanja, ili bolesti u maloj karlici koja izaziva bolove prilikom menstrualnih krvarenja. Ovo stanje, za razliku od primarne dismenoreje se najčešće javlja kod žena starosti preko 35 godina. Bolesti i stanja tokom kojih može da dođe do pojave dismenoreje su: ciste jajnika, endometrioza, fibroidi, adenomioza, prisustvo intrauterihi ožiljaka, polipa materice, intrauterinih uložaka, urodjene malformacije materice, zapaljenska oboljenja, prisustvo cervikalnih stenoza…

Bolni seksualni odnosi

Faktori rizika za nastanak primarne dismenoreje su rana pojava prve menstruacije, dugotrajne menstruacije. Zatim veće i jače krvarenje tokom ciklusa, pozitivna porodična anamneza dismenoreja i pušenje.

Šta kažu statistički podaci?

Statistički podaci pokazuju da se dismenoreja javlja kod gotovo svake druge žene tokom menstrualnog krvarenja. Sve češća upotreba oralnih kontraceptiva i lekova protiv bolova u velikoj meri smanjuje broj žena koje se javljaju lekaru zbog ovog problema. Primarna dismenoreja se javlja u adolescenciji i tokom dvadesetih godina života. Kod najvećeg broja slučajeva, bolovi su blagi i umereni. Kod svake pete žene su veoma jaki, gotovo neizdrživi.

Koliko bolan seksualni odnos i bolne menstruacije utiču na kvalitet života žene?

Dismenoreja i dispareunija je problematika sa kojom se susreće skoro svaka druga žena tokom svog života. U znatnoj meri narušavaju kvalitet života žene. Intenzitet bola ih ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Veliki udeo imaju i na psihičko zdravlje svake žene.

Za reševanje ove problematike, nije postojalo nikakvo dugoročno rešenje sem upotrebe antiinflamatornih lekova (NSAIL). Oni deluju trenutno na umanjenje bola.

Bolni seksualni odnosi
Aktivne supstance kurkumin i kurkuminoidi deluju tako što zaustavljaju rast i širenje endometriotičnog tkiva, u kontroli bola i drugih simptoma. Kvercetin u farmakologiji poznat po primeni u lečenju krvarenja materice, zgrušavanja krvi i brojnim drugim tretmanima.

Novi pristupi u rešavanju problema bolnih seksualnih odnosa i bolnih menstruacija

Pojavom prirodnih preparata koji imaju trostruki efekat direktno na bol i inflamaciju i oksidativni stres. Nudi se svim ženama prilika da drastično poprave svoj kvalitet života. U pitanju su biljni preparati koji deluju dugoročno na simptomatologiju. Smanjujući intenzitet i učestalost javljanja bola tokom odnosa i ciklusa. Preporučuje se kontinuirana upotreba u periodu od 6 meseci kako bi došlo do potpune eliminacija simptoma.

Doktor medicine koja je svoje znanje i veštine posvetila stručnom približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda i visokokvalitetnih ginekoloških preparata.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…