Bolni seksualni odnosi, dispareunija i bolne menstruacije

Bolni seksualni odnosi

Sadržaj

Bolni seksualni odnosi ili dispareunija su i dalje jedna od tabu tema o kojima se ne govori tako često. Koliko utiču na kvalitet života žene?

Bolni seksualni odnosi

Bolan seksualni odnos je prisutan kod žena i kod muškaraca. Ali po statistici ova problematika je mnogo češća kod žena.

Bolni seksualni odnosi
Iskreni razgovori mogu rešiti problem.

Kada dolazi do dispareunije?

Do dispareunije često dolazi kada pri seksualnom odnosu žena ne uživa, već joj to izaziva različite nivoe bola. Od neprijatnosti  do jakog bola. Može se javiti kod žena svih  starosnih dobi i to je signal koji nam naše telo šalje i koji ne treba da se trpi. Dolazi i kada postoji organski uzrok. Potrebno je pronaći njegov uzrok. Naravno, poseta ginekologu je obavezna.

Uzroci dispareunije mogu biti psihološki i organski (fizički):

  • Psihološki uzroci bolnog odnosa mogu biti grubost i/ili nezainteresovanost partnera. To uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru, zbog čega je smanjeno izlučivanje sekreta u vagini. Samim tim dolazi do neprijatnosti pri penetraciji. Psihološki uzroci u velikom broju slučajeva mogu se rešiti kvalitetnom komunikacijom sa partnerom. I na taj način se postepeno doći do savladavanja poteškoća u seksualnom odnosu.
  • Organski uzroci bolnog seksualnog odnosa mogu biti upalni procesi polnih i mokraćnih organa. Potom i oštećenja sluznice vagine kontraceptivnim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, spirale itd.). Kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi, zbog nedostatka polnih hormona, dolazi do atrofije vulve. Stanjenja sluznice vulve (velike i male usne) i vagine kao i suvoće koja znatno narušava kvalitet seksualnog života.
Bolni seksualni odnosi
Postoje brojni organski uzroci bolnog seksualnog odnosa.

Bolni i obilni menstrualni ciklusi, dismenoreje

Bolni i obilni ciklusi ili ti dismenoreje su najčešći problem zbog koje mlade žene posećuju ginekologe.

Pojedini podaci pokazuju da gotovo svaka druga žena,  makar jednom tokom života pati od ovog stanja. Od običnih bolova prilikom menstrualnog krvarenja razlikuje se po jačim bolovima koji znatno duže traju.

2 vrste dismenoreja

Dismenoreja se može podeliti na dve vrste primarnu i na sekundarnu.

  • Primarna disomenoreja se katakteriše bolovima koji se javljaju nakon puberteta. Pogadja svaku drugu mladu ženu. Kod ovog oblika, pretpostavlja se da dolazi do slabije prokrljevnosti sluzokože materice.
  • Sekundarna dismenoreja se karakteriše prisustvom nekog stanja, ili bolesti u maloj karlici koja izaziva bolove prilikom menstrualnih krvarenja. Ovo stanje, za razliku od primarne dismenoreje se najčešće javlja kod žena starosti preko 35 godina. Bolesti i stanja tokom kojih može da dođe do pojave dismenoreje su: ciste jajnika, endometrioza, fibroidi, adenomioza, prisustvo intrauterihi ožiljaka, polipa materice, intrauterinih uložaka, urodjene malformacije materice, zapaljenska oboljenja, prisustvo cervikalnih stenoza…

Bolni seksualni odnosi

Faktori rizika za nastanak primarne dismenoreje su rana pojava prve menstruacije, dugotrajne menstruacije. Zatim veće i jače krvarenje tokom ciklusa, pozitivna porodična anamneza dismenoreja i pušenje.

Šta kažu statistički podaci?

Statistički podaci pokazuju da se dismenoreja javlja kod gotovo svake druge žene tokom menstrualnog krvarenja. Sve češća upotreba oralnih kontraceptiva i lekova protiv bolova u velikoj meri smanjuje broj žena koje se javljaju lekaru zbog ovog problema. Primarna dismenoreja se javlja u adolescenciji i tokom dvadesetih godina života. Kod najvećeg broja slučajeva, bolovi su blagi i umereni. Kod svake pete žene su veoma jaki, gotovo neizdrživi.

Koliko bolan seksualni odnos i bolne menstruacije utiču na kvalitet života žene?

Dismenoreja i dispareunija je problematika sa kojom se susreće skoro svaka druga žena tokom svog života. U znatnoj meri narušavaju kvalitet života žene. Intenzitet bola ih ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Veliki udeo imaju i na psihičko zdravlje svake žene.

Za reševanje ove problematike, nije postojalo nikakvo dugoročno rešenje sem upotrebe antiinflamatornih lekova (NSAIL). Oni deluju trenutno na umanjenje bola.

Bolni seksualni odnosi
Aktivne supstance kurkumin i kurkuminoidi deluju tako što zaustavljaju rast i širenje endometriotičnog tkiva, u kontroli bola i drugih simptoma. Kvercetin u farmakologiji poznat po primeni u lečenju krvarenja materice, zgrušavanja krvi i brojnim drugim tretmanima.

Novi pristupi u rešavanju problema bolnih seksualnih odnosa i bolnih menstruacija

Pojavom prirodnih preparata koji imaju trostruki efekat direktno na bol i inflamaciju i oksidativni stres. Nudi se svim ženama prilika da drastično poprave svoj kvalitet života. U pitanju su biljni preparati koji deluju dugoročno na simptomatologiju. Smanjujući intenzitet i učestalost javljanja bola tokom odnosa i ciklusa. Preporučuje se kontinuirana upotreba u periodu od 6 meseci kako bi došlo do potpune eliminacija simptoma.

avatar
Doktor medicine, znanje i veštine je posvetila približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda i ginekoloških preparata.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...