Čajevi Posle Porođaja u Periodu Oporavka ili Dok Dojite

Čajevi Posle Porođaja u Periodu Oporavka ili Dok Dojite

Porođajje iza  vas i možda biste želeli da se okrepite šoljicom čaja? Koji čajevi su dobrodošli posle porođaja dok se oporavljate i u periodu dok dojite, a koje treba izostaviti u ovom periodu?

Čajevi u periodu oporavka od porođaja

U ovom periodu,  oporavka od porođaja, bez obzira da li dojite ili ne dojitejoš uvek nisu svi čajevi, koje ste pre trudnoće konzumirali preporučeni, dok bi vam neki od preporučenih čajeva, baš dobro došli!

Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste.  U čaju se krije hranljivost, lekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete  koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, u malim količinama.

Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva,  obavezno proverite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva,  koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa!

Kod čajeva od svežih ili osušenih trava sigurni ste od koje biljke ste pripremili čaj. Važno je prilikom pripreme voditi računa o količini bilja, čaj preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru.

Važno: U periodu oporavka, nakon porođaja, svakako ne treba da pijete  “prave” čajeve: zeleni čaj, crni čaj  i oolong čaj  (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.). Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve.

Čajevi Posle Porođaja u Periodu Oporavka ili Dok Dojite

  • Da beba ima manje grčeva u stomaku, preporučuje se da porodilje piju čajeve od komorača i origana.
  • Da bi porodilja imala više mleka, preporučuje se da  pije čajeve od verbene i  grčke deteline.

Koje čajeve ne treba piti uperiodu oporavka od porođaja ili  dok dojim?

Čajevi Posle Porođaja u Periodu Oporavka ili Dok Dojite

Čajevi sadrže aktivne supstance

Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nismo oprezni ili preterujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.

Zato bi preporuka bila sledeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu oporavka od porođaja i menjajte vrste čajeva. Trudnoća je trajala 9 meseci, pa je telu potrebno isto toliko vremena da se kompletno oporavi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
U svojoj bogatoj karijeri najviše pažnje posvetila je lekovitom bilju i narodnoj medicini.
Preporučujemo vam...