Da Hranjenje Bebe Bude Radost

Kako da pravilno hranimo bebu

Da hranjenje bebe  bude radost, želja je svakog roditelja. Uz hranjenje ostvaruje se blizak kontakt a može se i mnogo naučiti! Kako da  bude prava radost?

Kako da hranjenje bebe bude radost?

Najavite aktivnost prijatnim i umirujućim tonom. Potpuno se posvetite hranjenju bebe, zaboravite  na sve druge obaveze. Zauzmite povoljan položaj i budite u nivou bebe. Osmehujte se i izgovarajte reči kojima ćete pratiti aktivnost: jedeš, njam njam, sviđa ti se, ukusno je, jedeš šargarepu…  Način hranjenja u  periodu uvođenja nemlečne hrane je veoma važan za kasniji odnos bebe prema hranjenju i hrani.

Da Hranjenje Bebe Bude Radost 1
Upoznajte bebu sa hranom, to je istovremeno i odlična senzorna vežba!

Kakav položaj za hranjenje bebe treba da bude?

Beba treba da bude pravilno pozicionirana.  Nikada je ne hranite u ležećem položaju. Ukoliko vaša beba sedi, poželjno je koristiti hranilicu sa osloncem za stopala. Tako će se  obezbediti položaj od 90 stepeni, gde su trup i glava u savršenoj ravni. Ako smatrate da je za vašu bebu rano da bude u hranilici, hranite je u naručju. Tada, u polusedećem položaju ali licem okrenutu ka vama.U tom položaju bićete u mogućnosti da ispratite bebinu reakciju ali i obezbedite poželjnu stimulaciju.

Kakvu hranu davati bebi u periodu uvođenja nemlečne hrane?

Vodite računa o hrani koju dajete, tekstura mora biti prilagođena. Trudite se da što kraće nudite miksanu hranu.  Dajte bebi mekano kuvanu/ ili blago pasiranu. Ovakva tekstura hrane je ne može povrediti ali će ipak stvoriti manji napor čime ćete stimulisati pokrete žvakanja. Takođe na ovaj način će osetiti različite ukuse. Jer će komadi ostati sjedinjeni. Bebi treba da dozvoliti da se upozna sa ukusima.  Zato savetujemo da probate da namirnice što više nudite razdvojene od samog početka uvođenja. Kada cveklu pomešate sa šargarepom i krompirom preovladaće slatkast ukus. Pa kada je kasnije ponudite izdvojenu imaće sasvim drugačiji doživljaj i moguće je odbijanje. Upotreba soli se ne preporučuje  makar do napunjene godine.  Nutricionisti savetuju korišćenje prirodnih začina poput cimeta, komorača, kima… jOni u određenoj kombinaciji pojačavaju aromu namirnici ali i blagotvorno deluju na grčeve i zastoj u crevima, koji se mogu javiti kao posledica prelaska sa mlečne na nemlečnu ishranu.

Da hranjenje bebe bude prijatno
Poštujte reakcije bebe na hranu, ako kaže NE

Bebi se neka hrana ne dopada?

Bebi je potrebno oko dvadeset puta da proba neku namirnicu, da biste bili sigurni da joj se ne dopada. Svakome od nas neka namirnica ne prija ili nam se jednostavno njen ukus ne dopada, tako i vaša beba im isto tako pravo da odluči da li nešto voli ili ne voli da jede. Kada ste probali već nekoliko puta i beba i dalje ne prihvata, ne insistirajte, to nam samo može doneti neželjene posledice. Dozvolite bebi da se upozna sa hranom, neka je oseti pod prstima, upozna se sa njenom teksturom, pomiriše je.

Koji pribor za jelo i kako hraniti bebu?

Na početku uvek koristite silikonsku ili plastičnu kašiku i ukoliko se u mogućnosti podmetač za činiju  kojim ćete uticati na stabilnost. Kasnije će vam pomoći u osamostaljivanju tokom hranjenja. Kašiku postavite na jezik i sačekajte da beba gornjom usnom prihvati hranu. Ako uočite problem sa žvakanjem hranu nudite sa strane jezika do tempomandibularne kosti jer nam odatle kreću pokreti žvakanja. Podjednako stimulišite levu i desnu stranu. Uvek sačekajte da beba jezikom pokupi ostatke hrane u ustima i proguta, ne požurujte je. To je znak da je spremna za narednu kašiku hrane. Potrudite se da je što manje brišete tokom hranjenja, hrana oko usana i njene različite teksture su dobar senzorni stimulus. Ukoliko baš morate činite to laganim pokretima i tapkanjem oko usana praveći slovo o, ne koristite grupe pokrete ali ni grube tkanine.

Da hranjenje bude prijatno i zabavno
Hranjenje treba da bude prijatno a bebi i zabavno!

Bebin ritam

Jedite zajedno za stolom, hranjenje je zajednička porodična aktivnost. Pratite bebu i znakove koje vam pokazuje. Poštujte njeno „odmahivanje glavom kao ne“. Nije važno da količinski uvek pojede isto jer neke kombinacije su kalorijski jače od drugih i samim tim je brže zasite. Kada počinjete sa uvođenjem nemlečnog obroka pratite bebin ritam. Uklopite se u vremenski okvir koji ona diktira, ne sme biti malo ali ni previše gladna, u oba slučaja rizikujemo neuspeh.  Mlečni obrok u već postojeće vreme zamenite nemlečnim. Savetujemo da počnete od užine, jer su to periodi kada je beba uglavnom budna a pre toga je imala siguran mlečni obrok.

Uz hranajenje i razvoj govora?

Da. Ovo je idealna prilika za razvoj govora i građenje adekvatnog kontakta koji ćete kasnije koristiti u drugim aktivnostima.  Pričajte joj dok je hranite, objašnjavajte. Ne koristite crtaće i igračke kako  biste bebu zainteresovali za jelo. Vi ste ti koji su njoj najinteresantniji. Učinite joj hranjenje zanimljivim tako što će joj to biti asocijacija na zajedničke momente.  Kada je sva vaša pažnja usmerena samo na nju.

Kao surdolog radi sa decom kod koje je već dijagnostikovano oštećenje sluha na razvoju govora.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…