Kako da hranjenje bebe bude radost?

Da hranjenje bebe  bude radost

Sadržaj

Da hranjenje bebe  bude radost, želja je svakog roditelja. Uz hranjenje ostvaruje se blizak kontakt a može se i mnogo naučiti! Kako da  bude prava radost?

Kako da hranjenje bebe bude radost?

Najavite aktivnost prijatnim i umirujućim tonom. Potpuno se posvetite hranjenju bebe, zaboravite  na sve druge obaveze. Zauzmite povoljan položaj i budite u nivou bebe. Osmehujte se i izgovarajte reči kojima ćete pratiti aktivnost: jedeš, njam njam, sviđa ti se, ukusno je, jedeš šargarepu…  Način hranjenja u  periodu uvođenja nemlečne hrane je veoma važan za kasniji odnos bebe prema hranjenju i hrani.

Da hranjenje bebe  bude radost

Kakav položaj za hranjenje bebe treba da bude?

Beba treba da bude pravilno pozicionirana.  Nikada je ne hranite u ležećem položaju. Ukoliko vaša beba sedi, poželjno je koristiti hranilicu sa osloncem za stopala. Tako će se  obezbediti položaj od 90 stepeni, gde su trup i glava u savršenoj ravni. Ako smatrate da je za vašu bebu rano da bude u hranilici, hranite je u naručju. Tada, u polusedećem položaju ali licem okrenutu ka vama.U tom položaju bićete u mogućnosti da ispratite bebinu reakciju ali i obezbedite poželjnu stimulaciju.

Kakvu hranu davati bebi u periodu uvođenja nemlečne hrane?

Vodite računa o hrani koju dajete, tekstura mora biti prilagođena. Trudite se da što kraće nudite miksanu hranu.  Dajte bebi mekano kuvanu/ ili blago pasiranu. Ovakva tekstura hrane je ne može povrediti ali će ipak stvoriti manji napor čime ćete stimulisati pokrete žvakanja. Takođe na ovaj način će osetiti različite ukuse. Jer će komadi ostati sjedinjeni. Bebi treba da dozvoliti da se upozna sa ukusima.  Zato savetujemo da probate da namirnice što više nudite razdvojene od samog početka uvođenja. Kada cveklu pomešate sa šargarepom i krompirom preovladaće slatkast ukus. Pa kada je kasnije ponudite izdvojenu imaće sasvim drugačiji doživljaj i moguće je odbijanje. Upotreba soli se ne preporučuje  makar do napunjene godine.  Nutricionisti savetuju korišćenje prirodnih začina poput cimeta, komorača, kima… jOni u određenoj kombinaciji pojačavaju aromu namirnici ali i blagotvorno deluju na grčeve i zastoj u crevima, koji se mogu javiti kao posledica prelaska sa mlečne na nemlečnu ishranu.

Da hranjenje bebe  bude radost

Bebi se neka hrana ne dopada?

Bebi je potrebno oko dvadeset puta da proba neku namirnicu, da biste bili sigurni da joj se ne dopada. Svakome od nas neka namirnica ne prija ili nam se jednostavno njen ukus ne dopada, tako i vaša beba im isto tako pravo da odluči da li nešto voli ili ne voli da jede. Kada ste probali već nekoliko puta i beba i dalje ne prihvata, ne insistirajte, to nam samo može doneti neželjene posledice. Dozvolite bebi da se upozna sa hranom, neka je oseti pod prstima, upozna se sa njenom teksturom, pomiriše je.

Koji pribor za jelo i kako hraniti bebu?

Na početku uvek koristite silikonsku ili plastičnu kašiku i ukoliko se u mogućnosti podmetač za činiju  kojim ćete uticati na stabilnost. Kasnije će vam pomoći u osamostaljivanju tokom hranjenja. Kašiku postavite na jezik i sačekajte da beba gornjom usnom prihvati hranu. Ako uočite problem sa žvakanjem hranu nudite sa strane jezika do tempomandibularne kosti jer nam odatle kreću pokreti žvakanja. Podjednako stimulišite levu i desnu stranu. Uvek sačekajte da beba jezikom pokupi ostatke hrane u ustima i proguta, ne požurujte je. To je znak da je spremna za narednu kašiku hrane. Potrudite se da je što manje brišete tokom hranjenja, hrana oko usana i njene različite teksture su dobar senzorni stimulus. Ukoliko baš morate činite to laganim pokretima i tapkanjem oko usana praveći slovo o, ne koristite grupe pokrete ali ni grube tkanine.

Da hranjenje bebe  bude radost

Bebin ritam

Jedite zajedno za stolom, hranjenje je zajednička porodična aktivnost. Pratite bebu i znakove koje vam pokazuje. Poštujte njeno „odmahivanje glavom kao ne“. Nije važno da količinski uvek pojede isto jer neke kombinacije su kalorijski jače od drugih i samim tim je brže zasite. Kada počinjete sa uvođenjem nemlečnog obroka pratite bebin ritam. Uklopite se u vremenski okvir koji ona diktira, ne sme biti malo ali ni previše gladna, u oba slučaja rizikujemo neuspeh.  Mlečni obrok u već postojeće vreme zamenite nemlečnim. Savetujemo da počnete od užine, jer su to periodi kada je beba uglavnom budna a pre toga je imala siguran mlečni obrok.

Uz hranajenje i razvoj govora?

Da. Ovo je idealna prilika za razvoj govora i građenje adekvatnog kontakta koji ćete kasnije koristiti u drugim aktivnostima.  Pričajte joj dok je hranite, objašnjavajte. Ne koristite crtaće i igračke kako  biste bebu zainteresovali za jelo. Vi ste ti koji su njoj najinteresantniji. Učinite joj hranjenje zanimljivim tako što će joj to biti asocijacija na zajedničke momente.  Kada je sva vaša pažnja usmerena samo na nju.

avatar
Kao surdolog radi sa decom kod koje je već dijagnostikovano oštećenje sluha na razvoju govora.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...