Da li Trudnice Smeju Da se Vakcinišu?

Da li Trudnice Smeju Da se Vakcinišu

Sadržaj

Da li trudnice smeju da se vakcinišu? Na ovo se pitanje ne može odgovoriti sa jednostavnim DA ili NE.  Mnogo se toga mora uzeti u obzir. Najvažnije je proceniti kolika je korist od vakcinisanja.

Da li trudnice smeju da se vakcinišu?

Saznanja o sigurnosti pojedinih vakcina u trudnoći temelje se na istraživanjima na gravidnim animalnim modelima, stoga se može govoriti o teoretskoj štetnosti za humanu populaciju. Zna se, međutim, kako su vakcine od živih atenuisanih uzročnika kontraindikovane za primenu u trudnoći, a za ostala vakcine (inaktivirane, konjugirane, vektorske, proteinske, polisaharidne, rekombinirane, toksoid) nema objavljenih dokaza o štetnosti za razvoj ploda. Možda će vam neko nekad reći ili ćete se susresti sa tvrdnjom kako je imunitet nakon obolevanja od bolesti dugotrajniji i bolji nego imunitet stečen vakcinisanjem. Čak ćete u nekim grupama čuti savet da trebate decu izlagati bolesti kako bi sam organizam stekao imunitet i da je taj prirodni imunitet bolji iz još jednog razloga – jer tako „toksične“ materije iz vakcina ne ulaze u organizam.

Za svaku bolest je sticanje imuniteta malo drugačije?

Da. Naš imuni sistem se ponaša drugačije u zavisnosti da li bolest izaziva virus ili ako je izaziva bakterija.

Da li Trudnice Smeju Da se  Vakcinišu

Šta se mora uzeti u obzir kada se razmišlja treba li trudnici vakcina ili ne?

  • postoji li za trudnicu visok rizik izloženosti uzročniku (npr. predsezona gripa, ugriz životinje, ozleda nekim predmetom i posledično krvarenje, putovanje u egzotične krajeve i sanitarni propisi pojedine države o obveznom vakcinisanju itd).
  • opšte zdravstveno stanje trudnice (npr. boluje li od pre trudnoće od nekih bolesti uz koje se ne preporučuje sprovesti bilo kakvo vakcinisanje, nezavisno od trudnoće).
  • eventualne alergije (kod osoba inače preosetljivih na nešto, treba imati poseban oprez i kod vakcinisanja, jer se alergije mogu javiti na bilo koju komponentu Alergije na bilo koju komponentu vakcine mogu se javiti i u trudnica s negativnom anamnezom po pitanju alergija i to se ne sme smetnuti s uma !).
  • ako infekcija može imati ozbiljne posledice za ženu i fetus,
  • ako vakcina ne predstavlja opasnost po trudnicu i plod.

Vakcine sigurne za plod i trudnicu, vakcine protiv: Hepatitisa B, Influence (inaktivirana vakcina), Tetanusa, Difterije, Besnila.


Vakcinacija u trudnoći, da ili ne?

Koje vakcine smeju da primaju trudnice?

Vakcine koje se smeju primeniti ako se proceni kako je rizik od razvoja infekcije i komplikacija veći od štetnosti za trudnicu i razvoj ploda. Vakcine protiv: Hepatitisa A, HPV-a, Meningokoka (MCV4, konjugirano) i Pneumokoka (PPV23); Polio vakcina (OPV); uzročnika Antraxa, Japanskog encefalitisa, Žute groznice.

Koje vakcine trudnice ne bi trebalo da primaju?

Vakcine koje su kontraindikovane za primenu u trudnoći, vakcine protiv: Morbila / Mumpsa / Rubele, Varicella-Zoster-a, Influenze (živa vakcina); BCG i Kolera vakcina


Postoje četri vrste imuniteta?

Aktivni imunitet

To je onaj imunitet koji se dešava kada neki antigen (ono što uzrokuje bolest, recimo virus) napadne naš organizam i to pokrene imunološki odgovor. U kojem učestvuju ponajviše bele krvne ćelije koje zovemo B-limfociti. Oni sintetišu proteine (belančevine) iz klase imunoglobulina (kojih ima više vrsta).  Njih  zovemo antitela. Antitela imaju sposobnost da se specifično vežu za antigen i neutrališu ga.

  1. Prirodni aktivni imunitet je onaj koji stičemo kada se razbolimo.
  2. Veštački aktivni imunitet stičemo vakcinacijom oslabljenim uzročnikom bolesti. Obično su to vakcine protiv virusnih oboljenja.

Pasivni imunitet

Kada se organizmu daju gotova antitela-imunoglobulini koji neko vreme štite organizam od neke bolesti ili gotov antitoksin za neku bolest.

Prirodni pasivni imunitet je imunitetkoji se prenosi sa majke na dete

Prenosi se preko posteljice u toku same trudnoće ili  preko mleka ako majka doji. Međutim, nakon godinu dana, pa i pre, ovaj imunitet slabi.  Upravo je to doba vreme kada dete treba da primi neke vakcine kako bi ostalo zaštićeno.

Veštački pasivni imunitet se stiče vakcinacijom

Dolazi do imunog odgovora  jer se organizmu daju već gotova antitela ili antitoksini. Recimo, upravo je spomenuta vakcina protiv diferije i tetanusa ovakva vakcina.

Da li Trudnice Smeju Da se  Vakcinišu

Da li su nam svi tipovi imuniteta važni?

Svi ovi tipovi imuniteta su nam važni i naše telo ih koristi. Vakcine su kontrolisani način stimulacije našeg organizma da se izbori sa nekim uzročnikom bolesti. Dok je sticanje imuniteta tako što se bolest preleži vrlo riskantan način sticanja imuniteta. Neke bolesti, poput dečije paralize ili difterije jednostavno ne možemo „tek preležati“.  Posledice, ako osoba preživi su trajne…

U zaključku možemo reći 

Vakcinisanje u trudnoći DA, ali u strogo indikovanim situacijama. Retko kada se zbog  vakcinisanja u trudnoći odluči na medicinski indikovan prekid trudnoće. Ali  ukoliko je vakcinisanje u trudnoći ipak obavljeno, potrebno je dalje trudnicu posebno nadzirati.  Takođe i novorođenče.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...