Da li Trudnice Smeju Da se Vakcinišu?

Da li Trudnice Smeju Da se Vakcinišu

Da li trudnice smeju da se vakcinišu? Na ovo se pitanje ne može odgovoriti sa jednostavnim DA ili NE.  Mnogo se toga mora uzeti u obzir. Najvažnije je proceniti kolika je korist od vakcinisanja.

Da li trudnice smeju da se vakcinišu?

Saznanja o sigurnosti pojedinih vakcina u trudnoći temelje se na istraživanjima na gravidnim animalnim modelima, stoga se može govoriti o teoretskoj štetnosti za humanu populaciju. Zna se, međutim, kako su vakcine od živih atenuisanih uzročnika kontraindikovane za primenu u trudnoći, a za ostala vakcine (inaktivirane, konjugirane, vektorske, proteinske, polisaharidne, rekombinirane, toksoid) nema objavljenih dokaza o štetnosti za razvoj ploda. Možda će vam neko nekad reći ili ćete se susresti sa tvrdnjom kako je imunitet nakon obolevanja od bolesti dugotrajniji i bolji nego imunitet stečen vakcinisanjem. Čak ćete u nekim grupama čuti savet da trebate decu izlagati bolesti kako bi sam organizam stekao imunitet i da je taj prirodni imunitet bolji iz još jednog razloga – jer tako „toksične“ materije iz vakcina ne ulaze u organizam.

Za svaku bolest je sticanje imuniteta malo drugačije?

Da. Naš imuni sistem se ponaša drugačije u zavisnosti da li bolest izaziva virus ili ako je izaziva bakterija.

Da li Trudnice Smeju Da se  Vakcinišu

Šta se mora uzeti u obzir kada se razmišlja treba li trudnici vakcina ili ne?

  • postoji li za trudnicu visok rizik izloženosti uzročniku (npr. predsezona gripa, ugriz životinje, ozleda nekim predmetom i posledično krvarenje, putovanje u egzotične krajeve i sanitarni propisi pojedine države o obveznom vakcinisanju itd).
  • opšte zdravstveno stanje trudnice (npr. boluje li od pre trudnoće od nekih bolesti uz koje se ne preporučuje sprovesti bilo kakvo vakcinisanje, nezavisno od trudnoće).
  • eventualne alergije (kod osoba inače preosetljivih na nešto, treba imati poseban oprez i kod vakcinisanja, jer se alergije mogu javiti na bilo koju komponentu Alergije na bilo koju komponentu vakcine mogu se javiti i u trudnica s negativnom anamnezom po pitanju alergija i to se ne sme smetnuti s uma !).
  • ako infekcija može imati ozbiljne posledice za ženu i fetus,
  • ako vakcina ne predstavlja opasnost po trudnicu i plod.

Vakcine sigurne za plod i trudnicu, vakcine protiv: Hepatitisa B, Influence (inaktivirana vakcina), Tetanusa, Difterije, Besnila.


Vakcinacija u trudnoći, da ili ne?

Koje vakcine smeju da primaju trudnice?

Vakcine koje se smeju primeniti ako se proceni kako je rizik od razvoja infekcije i komplikacija veći od štetnosti za trudnicu i razvoj ploda. Vakcine protiv: Hepatitisa A, HPV-a, Meningokoka (MCV4, konjugirano) i Pneumokoka (PPV23); Polio vakcina (OPV); uzročnika Antraxa, Japanskog encefalitisa, Žute groznice.

Koje vakcine trudnice ne bi trebalo da primaju?

Vakcine koje su kontraindikovane za primenu u trudnoći, vakcine protiv: Morbila / Mumpsa / Rubele, Varicella-Zoster-a, Influenze (živa vakcina); BCG i Kolera vakcina


Postoje četri vrste imuniteta?

Aktivni imunitet

To je onaj imunitet koji se dešava kada neki antigen (ono što uzrokuje bolest, recimo virus) napadne naš organizam i to pokrene imunološki odgovor. U kojem učestvuju ponajviše bele krvne ćelije koje zovemo B-limfociti. Oni sintetišu proteine (belančevine) iz klase imunoglobulina (kojih ima više vrsta).  Njih  zovemo antitela. Antitela imaju sposobnost da se specifično vežu za antigen i neutrališu ga.

  1. Prirodni aktivni imunitet je onaj koji stičemo kada se razbolimo.
  2. Veštački aktivni imunitet stičemo vakcinacijom oslabljenim uzročnikom bolesti. Obično su to vakcine protiv virusnih oboljenja.

Pasivni imunitet

Kada se organizmu daju gotova antitela-imunoglobulini koji neko vreme štite organizam od neke bolesti ili gotov antitoksin za neku bolest.

Prirodni pasivni imunitet je imunitetkoji se prenosi sa majke na dete

Prenosi se preko posteljice u toku same trudnoće ili  preko mleka ako majka doji. Međutim, nakon godinu dana, pa i pre, ovaj imunitet slabi.  Upravo je to doba vreme kada dete treba da primi neke vakcine kako bi ostalo zaštićeno.

Veštački pasivni imunitet se stiče vakcinacijom

Dolazi do imunog odgovora  jer se organizmu daju već gotova antitela ili antitoksini. Recimo, upravo je spomenuta vakcina protiv diferije i tetanusa ovakva vakcina.

Da li Trudnice Smeju Da se  Vakcinišu

Da li su nam svi tipovi imuniteta važni?

Svi ovi tipovi imuniteta su nam važni i naše telo ih koristi. Vakcine su kontrolisani način stimulacije našeg organizma da se izbori sa nekim uzročnikom bolesti. Dok je sticanje imuniteta tako što se bolest preleži vrlo riskantan način sticanja imuniteta. Neke bolesti, poput dečije paralize ili difterije jednostavno ne možemo „tek preležati“.  Posledice, ako osoba preživi su trajne…

U zaključku možemo reći 

Vakcinisanje u trudnoći DA, ali u strogo indikovanim situacijama. Retko kada se zbog  vakcinisanja u trudnoći odluči na medicinski indikovan prekid trudnoće. Ali  ukoliko je vakcinisanje u trudnoći ipak obavljeno, potrebno je dalje trudnicu posebno nadzirati.  Takođe i novorođenče.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…