Vakcinisanje protiv gripa u trudnoći i odgovori na vaša pitanja

Vakcinisanje Protiv Gripa u Trudnoći

Sadržaj

Vakcinisanje protiv gripa u trudnoći i odgovori na vaša pitanja. Mogu li se trudnice vakcinisati protiv gripa i kakav je uticaj na plod?

Vakcinisanje protiv gripa u trudnoći

Novim Pravilnikom Ministarstva zdravlja o imunizaciji, vakcina protiv gripa postaje obavezna za trudnice. Obaveznost vakcinacije jeste zapravo „obaveza države da obezbedi svima vakcine bez naknade i obavezu svih da se odazovu pozivu na vakcinaciju“.

Vakcinisanje Protiv Gripa u Trudnoći

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE

ZA STANOVNIŠTVo PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI (“Sl. glasnik RS”, br. 65/2020) https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik-o-programu-obavezne-i-preporucene-imunizacije-stanovnistva-protiv-odredjenih-zaraznih-bolesti.html Iste nedelje kada je objavljen novi Pravilnik o obaveznoj imunizaciji, promenjen je ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI, koji sada predviđa veće novčane kazne za osobe koje odbiju „imunizaciju lica određenog uzrasta“. Pod ovom formulacijom se zapravo podrazumeva vakcinacija dece, a zaprećena kazna ide u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara. Zakon međutim ne navodi eksplicitno nikakve kazne za osobe pod rizikom koje su obuhvaćene obaveznom imunizacijom, dakle starije od 65, trudnice, osobe sa nekim hroničnim oboljenjem, koje ne prime vakcine. To je partnerski odnos u kome svi potencijalni nesporazumi treba da se rešavaju komunikacijom, a ne prinudom.

Šta treba znati o gripu u trudnoći?

Imunološki sistem kod trudnica je promenjen što ih čini osetljivijima na mnoge bolesti. Virus obične prehlade te virus gripa, ako se ne leče pravilno i pravovremeno mogu uzrokovati pojave težih komplikacija. Grip  je vrlo česta i zarazna bolest koju uzrokuje virus influence. Simptomi i znakovi su puno teži od obične prehlade i mogu rezultirati boravkom 2-3 dana u krevetu. Obolevanje od gripa u trudnoći može dovesti do povećanih rizika za trudnicu i njenu bebu. Komplikacije gripa mogu dovesti do hospitalizacije, a u ređim slučajevima i do smrti.

Šta kada temperatura zbog gripa poraste?

Važe li za trudnice druga pravila kada je u pitanja lečenje prehlade i gripa, smeju li one koristiti sve lekove koji su dostupni ostatku populacije? Je li vakcinisanje sigurno za njih?

Zapravo nema značajne razlike u lečenju obične prehlade u trudnoći ili izvan nje. Uobičajenu prehladu zapravo nije potrebno lečiti osim  simptomatske terapije – pre svega snižavanja povišene temperature, a može se uticati i na vodenkasti iscedak iz nosa, suvi, nadražajni kašalj i osjećaj ”grebanja” u grlu. Terapije  je zapravo ista, radilo se o trudnoći ili ne.

Za snižavanje temperature se u trudnoći u pravilu koristi paracetamol (stručno ime leka koji se javlja i pod drugim komercijalnim). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5  C, a svaka četiri sata se, u slučaju potrebe, može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg.  Ukoliko je temperatura viša od 38,5 C, mogu se odjednom uzeti i dve tablete. Ukoliko je potrebno, tokom 24 sata se može uzeti šest do deset tableta što se retko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava. Alergijske manifestacije na paracetamol su jako retke.

Vakcinisanje Protiv Gripa u Trudnoći

Kakav je uticaj virusa i vakcine  protiv influence na plod?

Po pravilu se ne bi trebalo dogoditi ništa štetno  jer virusi koji uzrokuju običnu prehladu te virus influence nemaju teratogenog delovanja. Ova stanja mogu uticati na trudnoću ili plod jedino u slučaju pojave težih komplikacija, koje su pre svega moguće u slučaju gripa. No, to je na svu sreću vrlo retko.

Vezano za vakcinaciju protiv gripa aktualni  stav američkog CDC-a (centra za kontrolu bolesti) je da današnji sojevi gripa mogu potencijalno kod trudnice izazvati ozbiljniju bolesti i komplikacije nego kod žene koja nije trudna. Stoga se preporučuje vakcinisanje današnjim modernim vakcinama bez obzira na dob trudnoće  jer nije nađen nikakav povišen rizik ni za trudnicu niti za plod, a one su sastavljene od aktuelnih sezonskih sojeva koji su najčešće izolovani. U Evropi je dozvoljena primena kombinovane vakcine, koja sadrži virus sezonskog gripa, virus svinjskog gripa, i jedan virus iz grupe B.

Zaštita i preventiva od gripa

Pravila prevencije su ista za sve – potrebno je izbegavati direktni kontakt s obolelima, a za vreme epidemije, prvenstveno gripe, izbegavati masovnija okupljanja jer je onde i mogućnost infekcije veća.

Ključne činjenice o vakcini protiv gripa za trudnice

Vakcina protiv gripa dostupna je u jesenjem i zimskom dobu godine, a preporuka je da se trudnice vakcinišu  što ranije u sezoni. Postoje dokazi da trudnice imaju mnogo veći rizik od ozbiljnih bolesti kao posledicu gripa, u poređenju  s opštom populacijom. Rizici su najveći u poslednja tri meseca trudnoće. Vakcinisanjem protiv gripe smanjuje rizik od komplikacija koje virus izaziva kod žena i beba.

Ozbiljne komplikacije gripa uključuju: bronhitis, upalu pluća, septički šok (teška i po život opasna infekcija celog tela), meningitis (upala moždanih ovojnica) i encefalitis (upala mozga). Postoje dokazi da zaraza gripom u trudnoći utiče na nerođeno dete. Bebe rođene od žena koje su bolovale od gripa imaju: i do četiri puta veću verovatnoću da će se prerano roditi  i imati malu porođajnu težinu. To može biti zato što infekcija gripom proizvodi upalni odgovor u telu što može potaknuti prevremeni porođaj. Grip  u trudnoći može čak dovesti do mrtvorođenčeta ili smrti u prvoj nedelji života.

Šta kažu novija ispitivanja o vakcinaciji trudnica protiv gripa?

Postoji uverenje da trudnice nikako ne treba vakcinisati protiv gripa jer to može štetiti bebi.  Međutim, novo istraživanje pokazuje suprotno.

New England Journal of Medicine. DOI:10.1056/NEJMoa1207210. Studija je imala tri cilja: istražiti rizik fetalne smrti nakon izlaganja pandemiji, nakon kliničke dijagnoze influence, i rizik nakon vakcinisanja u trudnoći. Vakcinacija tokom trudnoće reducirala je rizik od kliničke dijagnoze influence. U analizi referentne grupe žena koje su bile trudne izvan pandemijskog vala pokazalo se da su trudnice izložene pandemiji pod povećanim rizikom fetalne smrti. Sveukupno, rezultati pokazuju da postoji štetan uticaj pandemijskog influenca virusa na fetalno preživljavanje.Upravo zbog prepoznate opasnosti koju majčin influenca virus nosi za fetus, ova studija doprinosi sverastućem dokazu da vakcinacija trudnica tokom pandemije influence ne šteti, a može i koristiti fetusu. Nije nađena osnova za ustezanje od vakcinisanja trudnica u drugom i trećem trimestru, uzimajući u obzir da ove žene mogu individualno biti posebno osetljive na posledice infleunce virusa.

Vakcinisanje protiv gripa u trudnoći znači i da se antitela protiv gripa preko placente prenose na dete. To detetu pruža određenu zaštitu protiv gripa prvih nekoliko meseci života. Vakcinisanje protiv gripa preporučuje se u trudnoći već nekoliko godina u mnogim zemljama. Sve veći broj istraživanja dokazuje da je sigurno u svim fazama trudnoće, uključujući prva tri meseca, te da ima važnu ulogu u smanjenju ozbiljnih komplikacija za majku i dete.

Jedno američko istraživanje objavljeno 2017. proučavalo je učinke vakcinisanja protiv gripa u prva tri meseca trudnoće. Ispitali su urođene mane kod više od 52 000 beba koje su bile izložene vakcini protiv gripa u prva tri meseca trudnoće. Poređenje ove grupe  s preko 370 000 beba koje nisu bile izložene vakcini protiv gripa, istraživanje je pokazalo da vakcina protiv gripa u ranoj trudnoći nije povezana s povećanim rizikom od urođenih malformacija.

vakcinisanje protiv gripa u trudnoci
Posavetujete se sa svojim ginekologom o tome da li na osnovu vašeg celokupnog zdravstvenog stanja treba da se vakcinišete i kada.

Koje su nuspojave vakcine protiv gripa?

Najčešće uočene nuspojave vakcine protiv gripa su: bol, oteklina, modrice, tvrdoća ili crvenilo na mestu ubrizgavanja ; lagano povišena temperatura (groznica); glavobolja; znojenje; bolovi u zglobovima ili mišićima; drhtanje; umor, opštaa slabost i malaksalos. Nuspojave obično traju 1-2 dana.  Ni jedna od inaktivnih vakcina protiv gripa ne sadrži žive viruse i ne može Vas zaraziti gripom.

Treba se vakcinisati i time zaštititi i sebe i bebu?

Prema istraživanju, bebe mlađe od 6 meseci čije su majke vakcinisane od gripa, imale su od 70% do 80% manje šanse za grip u odnosu na bebe čije majke nisu vakcinisane. Istraživanje navodi da su bebe mlađe od 6 meseci premale za vakcinu protiv gripa, pa se imunizacijom trudnica obezbeđuje imunitet bebe preko placente, a i sama trudnica ostaje zaštićena. Dodatni razlog za vakcinaciju jeste i taj što trudnoća izaziva promene kod žena, što ih čini osetljivijim na grip i moguće komplikacije od gripa.

Od 2014. godine do danas ginekolozi i akušeri preporučuju trudnicama vakcinaciju od gripa u bilo kom tromesečju trudnoće. Doskorašnji najnoviji pokazatelji su da je 97% potvrđenih slučajeva gripa bilo kod beba čije majke nisu vakcinisane protiv gripa u trudnoći.

Da li beba stiče imunitet na grip po rođenju ako se majka vakcinisala?

Vakcinacija trudnice obezbeđuje pasivni imunitet za bebu, što u slučaju novorođončadi može biti ključno u toku sezone gripa. Ukoliko majka-trudnica nije vakcinacinisana, rizikuje se grip za bebu, čije lečenje tada najčešće zahteva hospitalizaciju. Imuni sistem bebe mlađih od 6 meseci ne može reagovati na vakcinu i razviti dovoljno zaštitnih antitela, dok kod beba starijih od 6 meseci organizam može reagovati na vakcinu i razviti zaštitna antitela. Sa druge strane, bebe se osetljivije na infekcije i lako mogu biti inficirane virusom gripa ako nisu vakcinisane. Istraživači apeluju na sve trudnice da se vakcinišu protiv gripa i time zaštite i sebe i bebu od nepotrebnog rizika i komplikacija.

Ipak, posavetujete se sa svojim ginekologom o tome da li na osnovu vašeg celokupnog zdravstvenog stanja treba da se vakcinišete i kada.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...