Devičansko Bundevino Ulje – Zeleno Zlato za Dobro Zdravlje

0

Zeleno zlato ili devičansko bundevino ulje, zaslužuje da se nađe na trpezi svakog domaćinstva. Šta sve korisno sadrži devičansko bundevino ulje, kao i koje su koristi ovog ulja za zdravlje, ne može se ni nabrojati!

Bundeva i njene semenke su korišćene u ishrani, kao i u lekovite svrhe, još od doba Asteka. Pripada grupi ulja visoke nutritivne vrednosti zbog povoljnog sastava, izobilja vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i aktivnih supstanci koje su lekovite. 

Zbog svojih lekovitih svojstava, ulje bundeve se i kapsulira!

Devičansko lii hladno ceđeno bundevino ulje je nerafinisano ulje, dobijeno mehaničkim ceđenjem semena bundeve. Prijatnog je i karakterističnog ukusa i mirisa. Farmaceutska indrustrija kapsulira bundevino ulje i prodaje kao važan i dragocen preparat… U kulinarstvu ima široku primenu.

 

 

 

Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa naročito B1, B2 i B6, Zbog visokog nivoa esencijalnih nezasićenih Omega-3, Omega-6 masnih kiselina, ulje semena bundeve igra važnu ulogu u održavanju zdravlja celog organizma. Sadrži mnogo raznih minerala: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, u tragovima gvožđe, bakar, selen, mangan. Bogat je izvor cinka. Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala i učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja. Podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida

Ulje bundeve sadrži lecitin, karotenoide, belančevine i salicilnu kiselinu, kao i visok nivo antioksidativnih materija zeaksantina koji štiti mrežnjaču od UV zračenja. Antioksidansi koje sadrži, smanjuju aktivnost slobodnih radikala. Ovo ulje čak i olakšava varenje i ublažava nadimanje stomaka nakon jela.

U kulinarstvu ima široku primenu

Bundevino ulje sadrži triptofan koji se u ljudskom telu lako pretvara u serotonin, pa tako nam i pomaže da imamo miran san i odlična je  podrška za podizanje raspoloženja, protiv anksioznosti i depresije.

Zbog jakog protivupalnog efekta, ima pozitivan uticaj na razne upalne procese u našem telu. Tako i na urinarne infekcije, probleme kod uvećane prostate, reguliše holesterol, efikasan za negu kose i kože.

 

Bundevino ulje ima široku primenu u kulinarstvu i kozmetici. Sa kulinarskog stanovišta, ulje bundevinog semena je najbolje koristiti hladno – za salatne prelive, marinade, kao dodatak kuvanim jelima, na kraju kuvanja….  Zbog svojih hranljivih osobina idealan je sastojak u preparatima za negu lica, tela i kose.

Čuva se na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj flaši ili tegli. Nakon otvaranja najbolje ga je čuvati u frižideru. Nije dobro da predugo stoji, jer vremenom gubi svoje lekovite moći i hranljivi sastav.

Share.

About Author

Comments are closed.