Dojenje i Mamografija

0

Među majkama koje doje postoji nedoumica da li je mamografija bezbedna za bebu koja sisa.

Ovo pitanje je naročito važno za žene kod kojih postoji indikacija za redovnu mamografiju, a planiraju duže da doje bebu. Dojenje posle mamogafije je potpuno bezbedno.  X  zraci ne utiču na mleko i ne deluju na bebu.  Dojenje nikako ne sme da odloži planiranu mamografiju!!!

Problem sa mamomgrafijom u toku laktacije je što je interpretacija mamograma teška, zbog povećane gustine tkiva dojke. Savetuje se da snimak obavezno gleda iskusni radiolog, sa iskustvom sa dojkama u laktaciji. Dojke treba neposredno pre pregleda dobro isprazniti (pumpicom ili podojem), neko čak savetuje da majka bebu povede sa sobom na pregled i podoji je neposredno pre pregleda.

Da li su pregledi rutinski?

Pregled u ovom periodu se radi manuelnom palpacijom i ultrazvukom. Mamografija ima limitirajuće značenje iz razloga što je povećana gustina tkiva dojke i ne izdvajaju se jasno promene (osim eventualno mikrokalcifikacija), pa se rutinski ne sprovodi kod dojilja.

Poruka trudnicama i dojiljama je da se svakako obrate specijalisti za pregled ukoliko primete bilo koje simptome bolesti. Bez obzira na laktaciju ne treba podrazumevati da su promene u dojkama normalne i bezopasne, već  treba ići na pregled,  kako se ne bi izgubilo dragoceno vreme.

Kako izgleda pregled?

Mamografija je neinvazivna rentgenska metoda koja se radi pomoću specijalno građenog aparata sa konstruisanom cevi koja emituje zrake male energije, oko 20kV. Minimalno se rade 4 snimka / svaka dojka slika se u 2 projekcije. Najčešće predrasude su u vezi sa količinom zračenja, a one su kod modernih aparata izuzetno niske. Može se pojaviti neznatna bol prilikom pregleda.Kompresija je potrebna,  da bi se povećala vidljivost različitih eventualnih, patoloških procesa.

Informišite se pre porođaja o prednostima majčinog mleka i dojenja, kao i o problemima koji se mogu javiti;

  • To će Vam pomoći da lakše prebrodite poteškoće i da uživate u prvim danima sa Vašom bebom. Uključite tatu od početka.
  • Vi i Vaša beba morate da se naučite da radite kao efikasan tim. Za to je potrebno vreme; nemojte odustati ako u početku sve ne funkcioniše onako kako ste zamislili. Dojenje je specifična komunikacije sa bebom jer vam pomaže da razumete njen specifičan neverbalni jezik i da joj odgovorite ljubavlju i razumevanjem. Time se uspostavlja i razvija veza između Vas i Vaše bebe. Tokom dojenja oslobađa se hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, kod bebe kao i kod mame, on pomaže da se osobe osećaju da su voljene. Oksitocin (hormon ljubavi) podstiče osećaj altruizma; pomaže ženi ne samo fizički, već i emocionalno u procesu tranzicije ka materinstvu. Prolaktin kombinovan sa oksitocinom,što se događa brzo posle porođaja i tokom dojenja,podstiče euforiju i nesebičnu posvećenost detetu a time doprinosi majčinom zadovoljstvu, procesu vezivanja i bebinom fizičkom i emocionalnom zdravlju.
Share.

About Author

Comments are closed.