Društvene Mreže kao Klopka i Lažna Predstava – Neke Mame na Društvenim Mrežama: „Šta Vam je Važnije, Vaše Dete ili posao?“ i Drugi Neumesni Komentari… – Trudnoća i Zdravlje

0

Mnoge mame, komentarišući na društvenim mrežama i forumima, mogu biti meta nedobronamernih i loših uzvratnih komentara.

Već sama,  lažna slika „idealnih odnosa“ i „idealnog izgleda“, koja se promoviše često na fb, Vajberu ili Instagramu može joj doneti neprijatnost…

Mnogo se priča o sajber nasilju među decom, o tome kako preko društvenih mreža vršnjaci maltretiraju neko dete, komentarišu njegov izgled i ličnost poganim komentarima, zloupotrebljavaju njegov profil, dele poverljive informacije koje je dete nekome reklo itd.

Priča se i o opasnostima od pedofila, lažnih ljubavnih susreta i o drugim zamkama u koje možemo upasti na društvenim mrežama.

Ali šta je sa onim najizgled malim, naizgled beznačajnim zamkama na društvenim mrežama u koje svakodnevno upadamo?

Mnoge majke se na društvenim mrežama svakodnevno osećaju kao loše mame, sumnjaju u svoje roditeljske veštine, bivaju postiđivane zbog nekih svojih odluka i postupaka, neretko i prestravljene nekim informacijama na koje nailaze. To su zamke zbog kojih nećemo doći u smrtnu opasnost, niko neće fizički nastradati, „samo“ ćemo se osećati veoma, veoma loše.

Psihoterapeut član stručnog tima portala Trudnoća i zdravlje o mnogim  zamkama društvenih mreža i neumesnim, nedobronamernim komentarima komentatora…

Neke mame se osećaju loše kada vide fotografije koje druge mame postavljaju na Instagram ili Fejsbuk, na primer sa proslave prvog rođendana svog deteta, gde je sve savršeno iskontrolisano: savršeno lepa torta, savršeno lepe salvete, rođendanske kapice na glavama srećnih gostiju, prelepo obučen mali slavljenik, savršeno lepi prijatelji, savršeno lep muž. Možda zamišljaju kako je prošlo to savršeno lepo slavlje i porede ga sa sasvim običnim prvim rođendanom svog deteta, gde ništa nije bilo toliko lepo, gde se neko posvađao, baka se previše mešala, muž morao da radi taj dan itd.

Neke mame se osećaju loše kada vide fotografije drugih mama na fejsbuku, sve lepe bez trudničkog stomaka, bez viška kilograma, sa nekim jednostavnim, možda čak ne mnogo skupim, ali veoma lepo ukombinovanim komadima odeće na sebi, lepih boja.

Neke mame se osećaju veoma, veoma loše kada na grupama na Vajberu iznesu neki svoj stav i budu surovo izvređane, omalovažene i postiđene. Kada kažu da, recimo, ponekad fizički kazne svoje dete i druge mame odreaguju preneraženo, kriminalizujući ih, satanizujući ih, predstavljajući ih kao nekoga ko je u najboljem slučaju loše informisan i neznalica, a u najgorem neko kome nije stalo do svog deteta i ko mu čini zlo. Isto je i ako kažete da ste za vakcinisanje, ili da ste protiv vakcinisanja, za davanje u vrtić ili protiv, za veronauku ili protiv, i tako dalje.

Teško da će neko ostati ravnodušan kada mu upute rečenice poput:

„Šta je vama važnije – posao ili zdravlje vašeg deteta?“

„Zašto pravite nesposobnjakovića od svog deteta?“

„Zar ne shvatate da mu time činite medveđu uslugu? Da će biti nesrećno kasnije u životu?“

„Ja to nikada ne bih dozvolila svom detetu“

„Moje dete to nikada ne bi uradilo“

A to su rečenice koje se vrlo često vide na raznoraznim forumima i u komentarima.

Sve majke žele da budu najbolje majke za svoje dete. Zato ih je lako uplašiti, povrediti i postideti. Ali jako je mala verovatnoća da će bilo šta od toga što radite u svom roditeljevanju ostaviti neke katastrofalne posledice po dete.

Psihoterapeut član stručnog tima portala Trudnoća i zdravlje o mnogim  zamkama društvenih mreža i neumesnim, nedobronamernim komentarima komentatora…

Ovakvi komentari će vam samo napraviti štetu u vidu nesigurnosti, umanjene vere u sebe i upropastiće vam uživanje u svom roditeljstvu. Kada odlučujete šta da radite, informišite se kod stručnjaka koji su vama od poverenja, pitajte za savet lekare, psihologe i druge stručnjake koji vam se čine da znaju šta rade.

Razmotrite različita mišljenja i onda odlučite šta po vama ima najviše smisla. I onda tako postupite. Vaša odluka je prava za vas i vaše dete. Možda postoji brži, lakši ili praktičniji način da se nešto postigne, ali za vas je pravi onaj u koji vi čvrsto verujete.

Zato nemojte slušati zajednljive i agresivne komentare drugih mama na društvenim mrežama. Pravi, dobronamerni saveti se nikada ne izgovaraju tako da povrede i postide onoga kome su upućeni!

Share.

About Author

Comments are closed.