Emocije su Važne Još od Prvog Dana

Emocije su važne još od prvog dana

Emocije su važne još u prenatalnom periodu… Bebice osećaju šta se sa vama zbiva, još dok su u stomaku. Koliko je učenje emocija važno?

Dokazano je da bebe pored toga što  čuju one  osećaju i počinju da uče još u stomaku (tako su nastale prenatalne muzičke stimulacije bebe i drugi programi…). Optimizam je blagotvoran za zdravlje trudnice ali i za razvoj ploda… Pevajte svojoj bebi još u stomaku, pričajte sa njom, jer tada, upravo počinjete da gradite vaš jedinstveni emotivni odnos.

Kada su bebe mirnije kad se rode?

Bebe koje su imale pažnju i ljubav još u stomakusu uglavnom mirnije kad se rode. Ljubav i nežnost su sigurnost, neophodna bebi. Kada se beba rodi, pričajte sa njom , nastavite taj nežni emotivni kontakt, pevušite joj, pričajte dok je kupate i presvlačite, vaš glas je najlepša bebina muzika. Zato ih mazite, pevajte im, pokazujte im ljubav od prvog dana, jer deca od prvog dana uče ugledajući se na mamu i tatu, dete kopira vaše mimike, ponašanje, emocije. Deca uče po modelu, taj model u najranijem detinjstvu ste mu vi, roditelji.

Emocije su vazne jos od prvog dana 2
I prve reči uči tako što ponavlja za vama, isto je i sa emocijama, gleda vaš odnos, odnos prema njemu i to ponavlja.

Vi ste ogledalo

Potom dete pokazuje emocije bratu, sestri, ukućanima, zatim i vršnjacima.  Kakvo će dete biti prema drugima, i kako će se ponašati odraz je vašeg ponašanje prema drugima, jer roditelji su ti koji ga tome uče ličnim primerom. Učite svoje dete da poštuje starije, da ih uvažava, da deli sa drugarima, da nije sramota reći nekom “Volim te“, jer je to bitan deo emocionalnog odrastanja. Deca ne znaju šta je to u ponašanju poželjno, a šta ne i ukoliko im vi ličnim primerom pokazujete da vole i da budu voljenja, takav model ponašanja će i usvojiti.

Emocije su urođene?

Kroz odrastanje ćete videte, ukoliko mu pružite puno emocija,  koliko je vaše dete milo, puno ljubavi, koliko mu je prirodno da ljubav daje i da je prima i biće srećnije. Ljudima su emocije urođene, ali treba razvijati one dobre, pozitivne emocije. I u pubertetu, kad postane “sramota“ maziti se sa mamom, videćete koliko će i tad u tom burnom periodu dete biti otvoreno za ljubav i koliko vremenom postaje emocionalno zrelo.

Emocije su vazne od prvog dana
Emocionalna zrelostje bitan segment svake zrele ličnosti, koja raste u srećnu i zadovoljnu osobu.

Emocionalno nezrele osobe

Emocionalno nezrele osobe su večito nesrećne, nesigurne, nezadovoljne, a da i ne znaju otkud im takve emocije. Iz nesposobnosti da nekog vole i da dozvole drugima da ih vole proizilaze nezadovoljstvo, najpre sobom, potom i okolinom. Otud i ona fraza: “Mrzi ceo svet“, jer nisu naučili da nije slabost pokazati emocije, i vremenom kod takve osobe u ponašanju se manifestuju negativne emocije i pogled na svet.

Učenje emocija je važno

Dete kada poraste emocije usmerava ka svom partneru i svojoj deci, njih dalje uči emocijama i da vole. Zato napravite svojoj deci dobar emocionalni temelj. Ulažite u taj temelj od prvog dana, stvarajte osobu koja prepoznaje i širi ljubav, a dete će vam to vratiti. Videćete kolika je sreća  emocionalna povezanost sa detetom, kada odrastao čovek, vaše malo biće i sa 30 godina dođe i sedne vam u krilo ili sa vama podeli najdublje emocije ili zatraži savet sa punim poverenjem, ili se pojavi sa buketom cveća…

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…