Emocije su Važne Još od Prvog Dana

Emocije su važne još od prvog dana

Emocije su važne još u prenatalnom periodu… Bebice osećaju šta se sa vama zbiva, još dok su u stomaku. Koliko je učenje emocija važno?

Dokazano je da bebe pored toga što  čuju one  osećaju i počinju da uče još u stomaku (tako su nastale prenatalne muzičke stimulacije bebe i drugi programi…). Optimizam je blagotvoran za zdravlje trudnice ali i za razvoj ploda… Pevajte svojoj bebi još u stomaku, pričajte sa njom, jer tada, upravo počinjete da gradite vaš jedinstveni emotivni odnos.

Kada su bebe mirnije kad se rode?

Bebe koje su imale pažnju i ljubav još u stomakusu uglavnom mirnije kad se rode. Ljubav i nežnost su sigurnost, neophodna bebi. Kada se beba rodi, pričajte sa njom , nastavite taj nežni emotivni kontakt, pevušite joj, pričajte dok je kupate i presvlačite, vaš glas je najlepša bebina muzika. Zato ih mazite, pevajte im, pokazujte im ljubav od prvog dana, jer deca od prvog dana uče ugledajući se na mamu i tatu, dete kopira vaše mimike, ponašanje, emocije. Deca uče po modelu, taj model u najranijem detinjstvu ste mu vi, roditelji.

Emocije su vazne jos od prvog dana 2
I prve reči uči tako što ponavlja za vama, isto je i sa emocijama, gleda vaš odnos, odnos prema njemu i to ponavlja.

Vi ste ogledalo

Potom dete pokazuje emocije bratu, sestri, ukućanima, zatim i vršnjacima.  Kakvo će dete biti prema drugima, i kako će se ponašati odraz je vašeg ponašanje prema drugima, jer roditelji su ti koji ga tome uče ličnim primerom. Učite svoje dete da poštuje starije, da ih uvažava, da deli sa drugarima, da nije sramota reći nekom “Volim te“, jer je to bitan deo emocionalnog odrastanja. Deca ne znaju šta je to u ponašanju poželjno, a šta ne i ukoliko im vi ličnim primerom pokazujete da vole i da budu voljenja, takav model ponašanja će i usvojiti.

Emocije su urođene?

Kroz odrastanje ćete videte, ukoliko mu pružite puno emocija,  koliko je vaše dete milo, puno ljubavi, koliko mu je prirodno da ljubav daje i da je prima i biće srećnije. Ljudima su emocije urođene, ali treba razvijati one dobre, pozitivne emocije. I u pubertetu, kad postane “sramota“ maziti se sa mamom, videćete koliko će i tad u tom burnom periodu dete biti otvoreno za ljubav i koliko vremenom postaje emocionalno zrelo.

Emocije su vazne od prvog dana
Emocionalna zrelostje bitan segment svake zrele ličnosti, koja raste u srećnu i zadovoljnu osobu.

Emocionalno nezrele osobe

Emocionalno nezrele osobe su večito nesrećne, nesigurne, nezadovoljne, a da i ne znaju otkud im takve emocije. Iz nesposobnosti da nekog vole i da dozvole drugima da ih vole proizilaze nezadovoljstvo, najpre sobom, potom i okolinom. Otud i ona fraza: “Mrzi ceo svet“, jer nisu naučili da nije slabost pokazati emocije, i vremenom kod takve osobe u ponašanju se manifestuju negativne emocije i pogled na svet.

Učenje emocija je važno

Dete kada poraste emocije usmerava ka svom partneru i svojoj deci, njih dalje uči emocijama i da vole. Zato napravite svojoj deci dobar emocionalni temelj. Ulažite u taj temelj od prvog dana, stvarajte osobu koja prepoznaje i širi ljubav, a dete će vam to vratiti. Videćete kolika je sreća  emocionalna povezanost sa detetom, kada odrastao čovek, vaše malo biće i sa 30 godina dođe i sedne vam u krilo ili sa vama podeli najdublje emocije ili zatraži savet sa punim poverenjem, ili se pojavi sa buketom cveća…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…