Genitalni problemi kod beba – 6 najčešćih

Genitalni problrmi kod beba

Sadržaj

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi sa bilo kakvim nedoumicama koje imate.

Genitalni problemi kod beba

Dobili smo od stručnjaka odgovore o nekim od najčešćih genitalnih problema beba.

1. Nespušteni testisi

Testisi se razvijaju u abdomenu i spuštaju se u skrotum u poslednjih nekoliko nedelјa pre rođenja ili ubrzo nakon rođenja. Ponekad, međutim, jedan ili oba testisa ne padaju na svoje mesto, što je poznato kao nespušteni testisi“.

Genitalni problrmi kod beba

Drugi put se testisi mogu spustiti, ali ingvinalni kanal (prolaz između stomaka i prepona) se ne zatvara u potpunosti. Tako testisi nastavlјaju da se pomeraju napred-nazad između stomaka i skrotuma. Ovo stanje se naziva retraktilni testisi. Objašnjava Vilijam Rajner, MD, profesor pedijatrijske urologije na Centru zdravstvenih nauka Univerziteta Oklahoma. Nespušteni testis se javlјa kod skoro 1 od 100 muških beba pri rođenju i češći je kod nedonoščadi.

U većini slučajeva, testisi se pomeraju na svoje mesto u roku od šest do 12 meseci od rođenja, kaže dr Rajner. Ako to ne urade, vaš pedijatar može predložiti jednostavnu operaciju.

2. Preposna kila – Inguinal Hernia

Ingvinalni kanal može dovesti do druge zabrinutosti: ingvinalne kile. Trbušno tkivo, kao što je omča creva, može da se pomeri u otvor. Tako uzrokujući bezbolno izbočenje u predelu prepona bebe koje možete videti tokom promene pelena. Inguinalne kile se mogu pojaviti u bilo kom uzrastu i češće su kod dečaka nego kod devojčica.

Genitalni problrmi kod beba

Vašoj bebi će biti potrebna manja operacija kako bi se zatvorio otvoreni prolaz. Tako bi se izbegla zadavlјena kila. To je stanje koje se javlјa kada se deo crevnog sadržaja zaglavi u kanalu i prekine dotok krvi u taj deo creva. Ako se to dogodi, ispupčenje će izgledati natečeno i izazvati jaku bol. Vaša beba može da povraća, da neutešno plače, da se slabo hrani ili da ima temperaturu. Trebalo bi da je odmah odvezete u hitnu pomoć.

3. Hidrokela

Hidrokela je još jedan problem ingvinalnog kanala. On pogađa samo mušku bebu. „Kada dečakov ingvinalni kanal ne uspe da se zatvori, tečnost iz abdomena može da se skupi u skrotalnoj kesi“. Kaže, Steven Tennenbaum, MD, pedijatrijski urolog u Dečjoj bolnici Morgan Stenli u Nјujorku. Nije bolno, ali testisi vaše bebe mogu izgledati natečeni.

Hidrocela nosi isti rizik kao i hernija. Ako nije nestalo samo od sebe, lekari preporučuju operaciju nakon prvog rođendana. I to, kako bi se tečnost ispustila i zatvorio prolaz.

Genitalni problrmi kod beba

4. Infekcija urinarnog trakta (UTI)

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je prekomerni rast bakterija u urinarnom traktu. U prvoj godini života. verovatnije su kod muških beba, posebno neobrezanih penisa. Ali ženske bebe takođe mogu dobiti UTI, jer su uretra i anus tako bliski u ženskoj anatomiji.

Mnogo puta je neobjašnjiva visoka temperatura jedini simptom UTI kod novorođenčeta. Ali takođe možete primetiti urin čudnog mirisa. Takođe,  neobjašnjivu razdražlјivost, loše hranjenje ili povraćanje. Obavestite svog pedijatra jer, ako se ne leči, UTI može izazvati infekcije bubrega. Ove infekcije mogu dovesti do trajnog oštećenja. Srećom, kurs antibiotika (obično 10 dana) lako leči.

5. Labijalne adhezije

Nabori kože ispred vagine, poznati kao usne, mogu se spojiti. Ova fuzija može da se desi nakon što koža postane sirova i iritirana. Verovatno kao rezultat teškog pelenskog osipa), kaže Monik Regard, MD, pedijatrijski ginekolog u Dečjoj bolnici Marija Fareri. Adhezije mogu biti različite veličine, retko su bolne i obično ne zaustavlјaju protok urina.

U većini slučajeva, labijalne adhezije ne zahtevaju lečenje. Ne bi trebalo da pokušavate da sami odlepite kožu. Oni se uglavnom sami povlače i sigurno će nestati kada proizvodnja estrogena počne tokom puberteta. Ako vaša beba ima problema sa mokrenjem vaš pedijatar može preporučiti steroidnu ili estrogensku kremu na recept. Ili, u retkim slučajevima, operaciju za odvajanje adhezija.

Genitalni problrmi kod beba

6. Adhezije penisa

Adhezije penisa su moguća komplikacija obrezivanja. Kad god se tkivo tela iseče, ivice se mogu zalepiti za okolna područja. Nakon hirurškog uklanjanja prepucija, neobrađeni delovi labave kožice mogu se zalepiti za glavu penisa. Može izgledati kao da je glava prekrivena tankim filmom ili kao da nikada nije bila obrezana.

Adhezije penisa su obično bezbolne i vremenom se oslobađaju kako penis raste. Često nije potrebno lečenje. Kada su adhezije opsežne, lekar može propisati blagu steroidnu kremu za lečenje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....