Izgled novorođenčeta – Kako će izgledati beba na rođenju?

Izgled novorođenčeta

Izgled novorođenčeta često može da iznenadi mamu. Često beba izgleda ili se ponaša drugačije nego što ste očekivali, a najčešće su u pitanju prolazne ili bezazlene pojave. Trenutak rođenja vašeg deteta istovremeno je i čaroban i stresan. Prvi pogled na tek rođenu bebu može vas prilično iznenaditi…

Veličina i težina novorođenčeta    

Na osnovu očekivanog termina porođaja i ultrazvučnih merenja može se proceniti težina na rođenju. Ipak, iznenađenja su tu uvek moguća i novorođenče može biti znatno manje i lakše nego što ste očekivali. Neke bebe budu izrazito mršave, potpuna suprotnost bucmastoj, jedroj bebi koju ste očekivali i zamišljali. Razloga za sekiraciju zapravo nema, sitne i mršave bebe napreduju krupnim koracimabrzo nakon rođenja, a najbolje na maminom mleku.

izgled novorođenčeta
Nerealna očekivanja od prvog susreta sa bebom nisu tako retka.

Izgled novorođenčeta – Promene na koži 

Važne promene se događaju kada  dete iznenada stigne iz zaštićene, tihe i tople sredine u spoljašnji svet. Zato je uobičajeno da novorođenče bude  modro ili ljubičasto u prvim minutima nakon rođenja; ako dobro diše, ako je utopljeno i suvo, a naročito ako je postavljeno koža-na-kožu i ušuškano kod svoje mame, koža će postepeno postati ružičasta u narednih 7 do 10 minuta. Modra boja šaka i stopala može se zadržati i 24 sata.

Koža beba pre rođenja pokrivena je belom masnom skramom koja se zove sirasti maz ili verniks. Prevremeno rođene bebe obično imaju debeo sloj verniksa, naročito u pregibima kože. Ne preporučuje se da se verniks skida nakon rođenja, jer ima zaštitnu ulogu.

Koža novorođenčeta može da se peruta ili čak ljušti. Ovo se najčešće događa bebama rođenim posle očekivanog termina porođaja. Ove bebe mogu imati i vrlo duge nokte, kojima se mogu iznenađujuće izgrebati po licu. Koža i nokti mogu biti zeleno prebojeni, ako je plodova voda bila zelena (što znači da je došlo do izbacivanja bebine stolice- mekonijuma pre rođenja).

Mekane dlačice (lanugo) koje prekrivaju bebino telo, naročito u predelu ramena, leđa, čela i obraza, vremenom će nestati. Izraženije su kod prevremeno rođenih beba.

Lice novorođenčeta može biti modro, nekada sa otečenim očnim kapcima. Ovo se obično javlja ako je pupčanik bio obmotan oko vrata, što dovodi do pucanja sitnih kapilara u koži; polako se povlači u narednim danima, ali može prouzrokovati intenzivniju žuticu.

Na koži čela između očiju, na očnim kapcima i korenu nosa mogu biti vidljivi „belezi“ u vidu crvenkastih mrlja. To su kapilarni hemangiomi (prošireni krvni sudovi). Oni su bezazlena i prolazna pojava; hemangiomi u toj regiji postepeno blede i nestaju tokom prve godine.

Izgled novorodjenceta
Normalno je da neposredno posle rođenja glava bude izdužena.

Oblik glave novorođenčeta

Novorođena deca imaju srazmerno veću glavu u odnosu na telo nego starija deca i odrasli. Ova nesrazmera posebno je izražena kod prevremeno rođenih beba i mršavih beba.

Normalno je da neposredno posle rođenja  glava bude izdužena. Kosti lobanje novorođenčeta  su mekane, što je potrebno da bi što lakše prošla kroz porođajni kanal. Često je prisutan porođajni naduv, najčešće na zadnjem delu temena, nekada više levo ili desno. Naduv nekada može biti jako veliki, kao šubara na bebinoj glavici. Posebno ako je beba rođena uz pomoć vakuma, ali se povlači neverovatno brzo, već posle nekoliko sati. Od drugog dana života kod nekih beba može se zapaziti kefalhematom, „čvoruga“ koja je locirana bočno na temenu, sa jedne strane ili obostrano. Kefalhematom se ubraja u porođajne povrede, ali je i to bezazlen problem i postepeno se povlači tokom narednih nedelja, zavisno od veličine.

Na oblik glave na rođenju mogu da utiču i brojni drugi faktori, kao što su prevremeni porođaj, blizanačka ili višeplodna trudnoća, manjak plodove vode. Bebe koje su tokom trudnoće bile u karličnom položaju imaju specifičan oblik glavice na rođenju i sve liče jedna na drugu. Lice je okruglo, teme zaravnjeno, a glava izdužena u pravcu potiljka.

U svakom slučaju oblik glave će se već u prvih nekoliko nedelja promeniti i ona će postati pravilnijeg oblika i polako poprimati oblik koje je bebi „zadat“ genima.

Izgled novorodjenceta
Vaš najvažniji zadatak kao roditelja je da prihvatite vašu bebu kao posebnu ličnost sa svim njenim karakteristikama.

Ljubav će pobediti svako početno iznenađenje

Dok iščekujete rođenje svoje bebe zamišljate kako će ona izgledati, da li će imati kosicu, na koga će ličiti. Kada je prvi put ugledate možda ćete za trenutak biti iznenađeni jer izgleda sasvim drugačije nego što ste očekivali. Brzo ćete osetiti kako vas preplavljuje ljubav prema tom divnom i jedinstvenom biću koje ste doneli na svet. Vaš najvažniji zadatak kao roditelja je da prihvatite vašu bebu kao posebnu ličnost.  Sa svim njenim karakteristikama, karakterom i temperamentom. I da joj podsticajnom negom omogućite da razvija i u potpunosti ostvari sve svoje potencijale.

Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…