Kada je vreme da beba jede sama?

Kada je Vreme Da Beba Jede Sama

Sadržaj

Kada je vreme da  beba jede sama? Roditelji nekad i duže hrane svoje dete nego što je to potrebno.

Često se dešava da su oni zapravo u strahu da li će dete pojesti dovoljno hrane ako bude jelo samo, a tu je i faktor da je lakše i brže ako ga mama ili tata nahrane, nego ako se bude hranilo samo.  Međutim, dete neće trpeti glad već će jesti koliko im je potrebno. Deca pored toga što uče po modelu, uče putem pokušaja i pogrešaka, kako će naučiti i znati ako ne bude pokušalo i jelo samo?

Kada je vreme da beba jede sama

Važno je za razvoj deteta  

Kada vaše dete sedi stabilno i rukicom hvata i drži stvari spremno je da se hrani samo. Što se najčešće dešava oko godinu dana. Takođe, ukoliko dete kreće samo ka hrani, hvata je dok ga hranite, slobodno mu dajte da jede samostalno. Ukoliko dete svojom rukom vadi hranu iz usta dok ga hranite, ne mora da znači da mu se hrana ne dopada ili da nije gladno, već vam pokazuje da je spremno da se samo hrani.

Deca hranu najpre unose rukom, hvataju je i prinose ustima, što nije veliki problem, jer je dete u tom period, u fazi kada sve što vidi pred sobom stavlja u usta, pa će isto biti i sa hranom. U početku detetu usitnite hranu na sitne komadiće i dajte mu svega par komada, kako bi izbegli da rukicom zgrabi sve koliko može, učite ga da uzima komadić po komadić i sve vreme budite pored njega i gledajte šta i kako radi.

Kada je vreme da beba jede sama

Moja beba jede sama

Ova aktivnost jako bitna za razvoj deteta. A zašto? Pre svega dete na ovaj način razvija motoričke sposobnosti i usavršava pokrete. Naročito oko  15 meseci kada krene i upotreba kašike. Detetu će u početku dosta hrane ispadati, biće vrlo nevešto, ali vremenom će biti sve bolje, zato ga podržite u ovoj vežbi. Kada krene upotreba kašike, pokažite mu kako da je drži, uhvatite svojom rukom njegovu i pomozite mu da pokrene ovu aktivnost, jer mu je za kašiku potrebno više vežbe nego kada jede rukom.

Da će nered biti veći, hoće. Ali da li je uglancan pod važniji od osmeha vaše radoznale bebice?

Biće malo više hrane na podu za čišćenje, ali vaša beba će vremenom naučiti da jede sama, biće veštija, steći će samopouzdanje a vi ćete biti ponosni roditelji, jer je vaše čedo savladalo novu aktivnost!

Dete od godinu dana treba da sedi u svojoj stoličici za stolom i jede sa ostalim ukućanima. Lepe manire i navike za trpezom dete će najlakše usvojiti od 2. do 4. godine. Ugasite  televizor da mu ne odvraća pažnju. Za vreme obroka pričajte sa detetom. Ne požurujte ga, deca jedu sporije od odraslih. Poštujte potrebu deteta da izabere šta će, kada i koliko da pojede.

Kada je vreme da beba jede sama

Pored toga biće vrlo zanimljivo pratiti i gledati sve one medene pokušaje vaše bebice koja pokušava da savlada hranu, promašivanje ustiju i ponovna upornost da u tome uspe, nekada će vas i slatko nasmejati, a beba će biti srećna.

Roditelji su posebno bitni, budite pored svog deteta, učestvujte svi i svojim primerom mu pokažite kako da savlada ovu aktivnost, jer dete uči tako što gleda i ponavlja ono što vi radite. Vremenom će dete biti sve veštije i pokreti će mu biti sve uvežbaniji, što će mu pomoći da kasnije lakše savlada crtanje i pisanje.

Kada je vreme da beba jede sama

Budite uporni

Pored veštine koju će savladati, deci je zanimljivo da rade sve što rade i njihovi roditelji, jer od njih uče, zato počnite sa ovom aktivnošću na vreme, sa strpljenjem, dok vaš mališan ne savlada ovu veštinu i ne usavrši pokrete.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...