Kako da dete odvikne od cucle varalice – 5 kreativnih načina

Kako da dete odvikne od cucle

Sadržaj

Kako da dete odvikne od cucle, česta je briga roditelja. Iako nema deteta koje se od cucle nije odviklo, roditelji žele što pre da svoje dete odviknu od ove navike.

Kako da dete odvikne od cucle, dude?

Sam proces odvikavanja može da bude vrlo težak. Kako za samo dete, jer želi da zadovoji svoju potrebu za cuclom, tako i za roditelje. Dete plače, nemoguće je uspavati ga bez cucle. Razdražljivo je, nervozno, baš tih dana kada ste odlučili da krene odvikavanja.

Kako da dete odvikne od cucle

Njemu kao da je potrebna cucla više nego ikad!

Roditelji tada posustaju kako bi smirili svoje dete. Daju cuclu/dudu ponovo i začarani krug se nastavlja. Zato, kada odlučite da je pravo vreme za odvikavanje od cucle, potrebno je da budete uporni i istrajni.  Pripremite se biće plakanja u početku i neće biti lako. Ali istrajnost je vrlo bitna, kako bi se dete zaista i odviklo od cucle.

Zašto je važno odvići dete od cucle?

Blagovremeno odvikavanje od cucle je važno i zbog rasta zubića i razvoja govora.

CUCLA VARALICA I RAZVOJ GOVORA POGLEDAJTE OVDE

Koje je pravo vreme za odvikavanje od cucle varalice?

Pre svega, treba znati kada je pravo vreme za odvikavanje od cucle. Nije pravo vreme ono kada roditelji to odluče. Svako dete je individua za sebe i treba pratiti razvoj svog deteta. Na osnovu toga krenuti sa odvikavanjem kada je dete razvojno zrelo za taj poduhvat.

Kako da dete odvikne od cucle

U kojoj fazi razvoja deteta treba odvikavati?

Pratite faze razvoja svog deteta, jer ukoliko je dete u Oralnoj fazi, koja traje do 3. godine, dete će se teže odvići. Upravo u toj fazi je zona zadovoljstva u ustima.  Dete u tom periodu sve što mu dođe pod ruku stavlja u usta! Jer, na ovaj način uči i upoznaje svet oko sebe, ali i zadovoljava svoje potrebe. Zato je najbolje sa odvikavanjem od cucle krenuti nakon druge godine. Tada je prosto lakše dete odvići od cucle. Međutim, ova faza može da se oduži i kod neke dece prosto traje duže. Treba napomenuti, da nakon ove faze većini dece, više neće biti zanimljivo da sve stvalja u usta. Tako će i cucla izgubiti svoju ulogu. Kod neke dece ova navika ostaje i nakon završene Oralne faze razvoja.  Potrebno je dete odvići od cucle, nakon 2. godine.

5 kreativnih načina kako da olakšate odvikavanje od cucle i olakšate ovaj proces svom detetu i sebi

Zamenski objekat

Kada dođe vreme za spavanje cucla je neophodna kako bi se dete uspavalo. Na to naviklo. Ili kada je dete u toku dana razdražljivo, plače i traži cuclu… Umesto cucle ponudite detetu medu, omiljeno ćebence ili neku drugu stvar koju dete voli i koja može da ga smiri. Na ovaj način će vremenom naučiti da se umiri ili uspava uz omiljenu igračku i ređe će tražiti cuclu.

Kako da dete odvikne od cucle

Metoda korak po korak

Dogovorite se sa detetom da cuclu ne nosite napolje kada krenete u šetnju. Recite mu da cucla tada mora da odmara i da vas čeka kod kuće. Umesto cucle u šetnju ponesite medu. Cuclu koristite samo kod kuće. Kada dete prestane da traži cuclu van kuće, krenite postepeno da smanjujete njenu upotrebu i u kući. Naprimer, koristite je samo pred spavanje, sve dok je potpuno ne izbacite iz upotrebe.

Pokvarena cucla

Izbušite cuclu iglom ili joj makazama odsecite vrh. Kada dete uvidi da cucla više nije ista, recite da se cucla pokvarila. Zatim je zajedno bacite i nemojte kupovati novu cuclu. Bitno je da dete učestvuje u bacanju, kako bi shvatilo da cucle više nema.

Balon metoda

Kada dođe vreme da ostavite cuclu, dopustite detetu da se sa cuclom pozdravi. Zatim je vežite za balon pun helijuma i zajedno sa detetom pustite da cucla i balon odlete uz vaše mahanje. Ovo je kreativan i slikovit način, prilagođen detetu, kako bi što lakše prihvatilo da cucle više nema. Zajedno ste je pustili da odleti.

Kako da dete odvikne od cucle

Zubić vila ili junak iz bajke

Omiljeni junaci iz bajke češto mogu da budu od velike pomoći. Kod deteta ova metoda budi maštu i lakše prihvataju da cucle više nema. Jer, odneo ju je omiljeni junak iz bajke… Dete čak konstruiše i celu priču kako se to odigralo. Zamišlja kako je cucla sada sa njegovim junakom u zamku ili u nedođiji. Zato ostavite cuclu uveče pored prozora, kako bi je preko noći odneo Petar Pan ili Zubić vila.

Ništa preko noći?

Roditelji, imajte na umu da se ništa ne može sprovesti na silu ili preko noći. Tako i sam proces odvikavanja od cucle može da potraje. Kod nekog deteta će to ići lakše i biće potrebna samo jedna od metoda kako bi dete prihvatilo da cucle više nema. Dok će kod drugog deteta biti potrebno upotrebiti više, ili pokušati sa svim metodama kako bi pronašli onu pravu. Budite uporni i istrajni kada dođe pravo vreme za odvikavanje od cucle i pratite razvoj i reakcije svog deteta.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...