Kako dete traži pažnju od roditelja?

Kako dete trazi paznju

Sadržaj

Kako dete traži pažnju? Kada je to osnovna potreba deteta, a kako se ponašaju kada žele da budu u centru pažnje? Roditelji treba tu razliku dobro da prepoznaju.

Dečije traženje i potreba za pažnjom u smislu da budu vidjeni, potvrđeni i priznati takvi kakvi jestu, osnovna je potreba dece. U današnjoj porodici sa decom, gde su svi manje-više zauzeti raznim aktivnostima i obavezama, često se vodi žestoka borba za pažnju.

Kako dete trazi paznju
Tražeći pažnju, deca mogu reagovati tako što će postati agresivna, zahtevna, samodestruktivna.

Pažnja je detetu jako važna

Ponekad koristimo reč ´´pažnja´´ u pozitivnom smislu, a drugi put u negativnom smislu. Šta zapravo mislimo? Kada je detetov apel za pažnjom izraz utemeljene egzistencijalne potrebe? A kada nezdrav izraz želje da bude u centru?

Svi se prepoznajemo u jednoj ili više sledećih izjava:

– Deci je potrebno puno pažnje.

– Verovatno samo želi pažnju.

– To radi samo da privuče pažnju

– Deca u današnje vreme dobijaju previše pažnje.

Kako dete traži pažnju

Između ostalog, deca mogu reagovati tako što će postati agresivna, zahtevna, samodestruktivna. U onim slučajevima, ako njihova potreba da budu „viđeni” nije shvaćena i zadovoljena.

Kako dete trazi paznju
Dečije traženje i potreba za pažnjom u smislu da budu vidjeni, potvrđeni i priznati takvi kakvi jestu, osnovna je potreba dece.

Deca, a naročito mlađa deca koja ne govore, komuniciraju kroz svoje ponašanje.
Kada dete traži pažnju, na navedeni, negativan način (agresija, vrištanje, valjanje po podu, ujedanje, udaranje, samopovredjivanje, negodovanje, plakanje…. ) to je zapravo detetov poziv u pomoć.

Šta je pozitivno traženje pažnje deteta?

Pozitivno tražanje pažnje je zapravo pažnja koja zahteva da se vi stalno odusevljavate vasem detetu. Da ga hvalite kako je nešto dobro uradilo, a dete se konstantno trudi da radi razne stvari. Složi igračke, obuče se sam, trči najbrže što moze…  Sve u cilju kako bi bilo viđeno i primećeno i dobilo pohvalu od svojih roditelja.

Koji je razlog traženja pažnje deteta?

Razlog traženja pažnje, negativne i pozitivne je zapravo potpuno isti.
A to je koncept potvrde koji je usko povezan sa pažnjom kako sa pozitivnom, tako i sa negativnom. Primećenost je ono što deca zapravo traže kroz pozitivnu i negativnu pažnju, samo na na različite načine.

Dakle, kroz obe pažnje traže naše : ’’ČUJEM TE, VIDIM TE, RAZUMEM TE.’’  Pažnja, bilo da je negativna ili pozitivna, je pravi razlog zašto je toliko vazno odvojiti vreme za igru sa detetom.

Kako dete trazi paznju
Pažnja, bilo da je negativna ili pozitivna, je pravi razlog zašto je toliko važno odvojiti vreme za igru sa detetom.

Šta je kvalitetno vreme sa roditeljem, mereno dečijim merilom?

Upravo u igri deca imaju priliku da se pokažu po svom nahođenju, po svom osećaju. Samim tim to je prilika roditeljima da upoznaju svoju decu. Deca, kao i odrasli, trebaju da pričaju o tome šta rade, o čemu su razmišljala i šta su iskusila. To ne znači da roditelji moraju nužno misliti da je sve podjednako uzbudljivo. Ali je važno da slušaju i shvate šta dete priča o sebi.

To je vreme koje se ne troši na odgajanje ili podučavanje. Već na to da odrasli slušaju i da se zainteresuju. Ovo je “kvalitetno vreme” mereno dečijim merilom.

IGRA I SPOZNAJA SVETA DETETA, KAKO SE IGRATI SA DECOM

Kako dete trazi paznju
Naučite dete da izražava soje misli i osećanja. Tako što ćete vi biti primer za to, pričajući o svojim emocijama i mislima. Slušajte pažljivo i uvažavajte detetove reči i emocije.

Pokažite detetu kako da izrazi svoja osećanja

Ukoliko češce proživljavate negativno traženje pažnje sa vašom decom i nemate rešenje za to kako da promenite to, smislite jedno ’’mirno mesto’’. Tamo gde odlazite kada se osećate tužno, usamljeno, razočarano. Objasnite detetu šta to znači. Pokažite detetu kako da pokaže svoja osećanja i kako da razgovara sa vama o problemu koji smatra da ima.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....