Zašto je Važno da Svako Pitanje Mališana Ima i Odgovor?

Svako Pitanje Mališana Ima i Odgovor

Svako pitanje mališana ima i odgovor. Kod dece, faza postavljanja pitanja ukazuje na intenzivni govorno-jezički razvoj. Postaviti pitanje, znači probuditi interesovanje i pokrenuti misljenje o svetu koji nas okružuju.

Zašto je Važno da Svako Pitanje Mališana Ima i Odgovor?

Svet u nama je poput lavirinta u kome se prepliću različite psihičke pojave. Većinu dilema sa kojima se susrećemo pokušavamo da odgonentemo pitanjima i preispitivanjem. Taj kompleksan unutrašnji svet ili psiha su kreirani: opažanjem, pažnjom, mišljenjem, maštom, pamćenjem, emocijama i motivacijom.

Svako Pitanje Mališana Ima i Odgovor

 

Kada dete postavlja prva pitanja?

Deca uzrasta od 24 meseca,  kada se intenzivno razvija rečnik postavljaju prva pitanja o predmetima koji ih interesuju. Prvo pitanje koje se javlja je “ta je to” tj. ” šta je to” i odnosi se na predmete i bića iz neposrednog okruženja koji su pobudili dečiju pažnju.

Već sedmomesečni plod čuje zvuke i reaguje na svetlost da bi do godinu dana stalnim preplavljivanjem različitih draži gradio svoje neuronske mreže i uočavao granice stvarnosti koja se nalazi oko njega. Na kraju prve godine životasvi nejasni zvuci i obojene mrlje postepeno postaju jasni i stabilni i svet se pretvara u sveukupnost predmeta, pojava, bića. Istraživači su dokazali da što se češće deci izlaže neki objekat manje mu vremena treba za prepoznavanje. Kada opažanje postaje jasno i pažnja usmerena počinju prva pitanja.

Pitanjima se gradi interesovanje i individualni jezički sistem kojim možemo  otkriti interesovanje deteta u odnosu na svet koji ga okružuje.

Koja pitanja postavljaju deca oko treće godine?

Javlja se pitanje “gde je” a tek sa četvrtom godinom javiće se pitanja koja se odnose na interesovanje šta neko radi, kako i zašto i time se širi rečnik i rečenica. Rečenica u ovom uzrastu doseže dužinu i do 4-5 reči.

Svako pitanje traži odgovor?

Da. Dete stiče emocijonalnu i socijalnu stabilnost u komunikaciji sa svojim okruženjem. Razvojem pitanja, dete dobija veliki broj novih reči što utiče na saznajni razvoj i mišljenje. Svako pitanje traži odgovor i objašnjenje, jer na taj način deca stiču sigurnost da će njihova znatiželja biti zadovoljena adekvatnim odgovorom i primerom.

Da li se tako gradi odnos prema znanju i saznanju?

Na taj način se gradi odnos prema znanju, saznanju i malim koracima se razvija pozitivan odnos prema učenju. Davanjem odgovora na pitanja deca se podstiču da se izražavaju o svemu što opažaju, osećaju, rade i misle. Razvija se veština praćenja govora i veština slušanja kao i dvosmernost u dijalogu. Ja pitam a ti odgovaraš dok te ja slušam. Deca uče da slušanjem dobijaju informacije koje ih interesuju. Podstiče se tečnost i fluentnost izražavanja kod dece, sigurnost o izlaganju o pojavama sa kojima se susreću u svakodnevnom okruženju i razvija se pozitivan stav prema novim i nepoznatim pojavama i predmetima.

Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…