Kako izmeriti dijastazu trbušnih mišića i 7 važnih faktora

Kako izmeriti dijastazu trbušnih mišića

Sadržaj

Kako izmeriti dijastazu trbušnih mišića? Postoji 7 važnih faktora za rehabilitaciju dijastaze trbušnih mišića? Rehabilitacija dijastaze nije samo stvar estetike i ravnog stomaka, već i zdravlja žene.

Dijastaza trbušnih mišića

Dijastaza trbušnih mišića, Dijastaza rektusa abdominisa ili abdominalna separacija su sve nazivi za jedno te isto stanje. To je stanje kada se javi nefiziološka razmaknutost između pravog trbušnog mišića, rektusa abdominisa. Taj mišić je većini poznat po engleskom nazivu six pack.

Dijastaza konkretno predstavlja tanjenje tetive (linea alba), koja se nalazi uzdužno na sredini stomaka i koja spaja levu i desnu stranu pravog trbušnog mišića. Normalna razdvojenost između leve i desne strane pravog trbušnog mišića iznosi do 2 cm. Kod nekih osoba taj razmak skoro da ne postoji. Dok kod nekih može biti do 2 cm, a da u oba slučaja to bude normalno fiziološko stanje. Međutim, sve preko 2 cm bi trebalo proveriti.

Kako izmeriti dijastazu trbusnih misica
Dijastazu je moguće rehabilitovati i mnogo godina nakon njenog nastanka, ukoliko je tetiva zadržala određenu elastičnost.

Kako izmeriti dijastazu trbušnih mišića?

Zlatni standard za merenje dijastaze predstavlja ultrazvuk. Međutim, dijastaza se može izmeriti i prstima u kućnim uslovima. To nije pouzdana metoda, ali je vrlo korisna. Ona omogućava češće praćenje dijastaze i pruža nam informacije o njenom poboljšanju ili pogoršanju.

Kako možemo izmeriti dijastazu u kućnim uslovima?

Dijastazu merimo u ležećem položaju na leđima i sa savijenim kolenima sa stopalima na podu.  Stopala privučemo ka sebi. Glavu podignemo od poda, ali ne i ramena. To je otprilike pozicija kao kada radite klasične trbušnjake, samo sa manje podizanja.

Dijastaza se meri u predelu od grudne kosti ka pupku, oko pupka i u predelu ispod pupka ka pubičnoj kosti.

Širina i dubina dijastaze trbušnih mišića

Kada merimo dijastazu, bitno je da znamo da posebno merimo njenu širinu, a posebno dubinu. Širinu dijastaze merimo tako što šaku postavimo tako da nam unutrašnja strana dlana bude okrenuta ka licu. Zatim napipamo levu i desnu ivicu pravog trbušnog mišića. Nakon toga odredimo koliko prstiju horizontalno može da stane između leve i desne ivice mišića. Počnemo sa jednim, pa ukoliko ustanovimo da postoji još prostora, pokušamo da stavimo još jedan i tako redom. Na ovaj način ispitamo celu dužinu mišića.

Kako izmeriti dijastazu trbusnih misica

Kada merimo dubinu dijastaze, nežno guramo prst kroz udubljenje dok ne osetimo opnu. Dubinu merimo samo jednim prstom i merna jedinica je tada koliko dužina noktiju je udubljenje. Masno tkivo se ne računa, već se meri tek od početka ivice pravog trbušnog mišića, pa na dole kroz udubljenje. Dijastaza može biti veća uveče nego ujutru zbog zamora mišića u toku dana i njihove trenutno smanjene sposobnosti da generišu silu.

Ko sve može imati dijastazu?

Dijastazu može svako da ima. Od novorođenčeta, preko super-utreniranih sportista, porodilja, muškaraca, žena, mršavih, gojaznih – jednostavno, bilo ko.

Dijastaza je normalna pojava u trudnoći. Trbušni mišići se razmiču kako beba raste. Dijastaza je normalna pojava i nakon porođaja jer je telu potrebno vreme za oporavak. Međutim, nakon nekog vremena, koje je individualno, trbušni mišići bi trebalo da se vrate i da se dijastaza spontano zatvori. Međutim, kod jednog broja žena se to ne dogodi. Tada govorimo o dijastazi koja nije fiziološka.

Kako izmeriti dijastazu trbusnih misica

Dijastaza i zdravlje žene

Dijastazu bi trebalo rehabilitovati iz razloga što tako oslabljena tetiva linea alba, povećava mogućnost nastanka trbušne kile. Sama činjenica da dijastaza postoji, ukazuje i na problem nefunkcionisanja trbušne muskulature. To stanje povećava mogućnost za pojavu bola u leđima, kao i problemima sa mišićima karličnog dna.

Rehabilitacija dijastaze nije samo stvar estetike i ravnog stomaka. Trbušni mišići predstavljaju jezgro našeg tela. Bez njihovog funkcionisanja nije moguće imati zdravo telo bez bola. Ne odlažite rehabilitaciju i uvek je sprovodite sa stručnim licima.

Kako izmeriti dijastazu trbusnih misica

Kako se rešava problem dijastaze trbušnih mišića?

Dijastaza se prilično uspešno rehabilituje specifičnim vežbama. Međutim, kod nekih težih oblika gde je došlo do velikog istanjenja tetive i gde je ona u potpunosti izgubila elastičnost, operacija je jedino rešenje. Nakon operacije dijastaze, neophodna je rehabilitacija, koja je vrlo slična rehabilitaciji same dijastaze.

Dijastazu je najbolje rehabilitovati u prvoj godini nastanka jer tada telo ima najbolji odgovor na opterećenje (vežbe). Međutim, treba naglasiti da klasične vežbe poput trbušnjaka mogu naneti veliku štetu osobi koja ima dijastazu, posebno u ranom postpartumu.

Dijastazu je moguće rehabilitovati i mnogo godina nakon njenog nastanka, ukoliko je tetiva zadržala određenu elastičnost. U tom slučaju rehabilitacija će biti malo drugačija. Trajaće duže i biće potrebno više rada i truda.

Kako izmeriti dijastazu trbusnih misica

7 važnih faktora  i rehabilitacija dijastaze trbušnih mišića

Rehabilitacija dijastaze se može razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od sledećih faktora:

  • da li je dijastaza široka, a plitka
  • da li je dijastaza uska, a duboka
  • da li je dijastaza i široka i duboka
  • da li je dijastaza totalna (prisutna je duž cele dužine trbuha)
  • da li je dijastaza parcijalna (prisutna je samo oko pupka)
  • kada je nastala dijastaza
  • da li osim dijastaze postoje i udružene tegobe i stanja (bol u leđima, kile, problemi sa mišićima karličnog dna, prolapsi organa male karlice, loša postura itd.
avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...