Stomak posle porođaja, trudnički stomak – proverite 2 stvari

stomak posle porođaja

Sadržaj

Stomak posle porođaja ili takozvani „trudnočki stomak“, često iritira mame. Svi bi želeli da im stomak bude kao pre trudnoće! Posle porođaja telu je potrebno vreme da se oporavi, vrati u funkciju i da se ponovo preoblikuje.

Stomak posle porođaja

Stomak je deo tela koji je pretrpeo najveće fizičke promene mnogostrukim uvećavanjem tokom trudnoće. Međutim, kod jednog broja žena, čak i godinama nakon porođaja, stomak i dalje izgleda kao da su trudne. To može da utiče na kvalitet života žene. Da stvara frustraciju zbog takvog izgleda. Pojavom društvenih mreža, nerealno se propagira savršeno telo vrlo brzo nakon porođaja. Posebno stomačne regije, pa je pritisak na porodilje je sve veći. Stomak koji i dalje ima izgled trudničkog mnogo godina nakon porođaja može da ukazuje na određene probleme i disfunkcije.

stomak posle porođaja
Kada stomak neće da se vrati na izgled pre trudnoće, proverite uzrok!

Zašto je stomak posle dužeg perioda i dalje trudnički stomak?

Razlozi su mnogobrojni i često udruženi. Proverite 2 razloga!

  • Prvi korak je proveriti da li postoji dijastaza rektusa. Kod jednog broja žena dijastaza je odgovorna za takav izgled stomaka. To je posebno slučaj kod težih oblika dijastaza, koje su veće i šire. Ukoliko dijastaza postoji, postoje specifične vežbe za njeno rešavanje. Ako vežbe ne daju nikakav rezultat, dijastazu je moguće rešiti hirurški. Posle operativnog rešavanja dijastaze, neophodna je ozbiljna rehabilitacija. Ona je vrlo slična postporođajnoj rehabilitaciji. Međutim, nije uvek dijastaza krivac za „trudnički stomak“. Neke žene nemaju dijastazu, a imaju „trudnički stomak“.
  • Jedan od razloga takvog izgleda stomaka može biti i disfunkcija trbušnih mišića. Posebno m. transversus abdominisa (poprečnog trbušnog mišića). Ovaj mišić ima ulogu glavnog horizontalnog stabilizatora našeg tela. Najčešća je njegova slabost u donjem delu. Takav stomak ima karakterističan izgled. Okrugao je i ispupčen u odnosu na gornji deo stomaka. Uvlačenje stomaka i povlačenje pupka ka kičmi doprinosi povećanju tenzije u toj regiji. Vremenom dovodi do sve većeg slabljenja poprečnog mišića. Specifičnim tehnikama disanja (takozvanim dijafragmalnim disanjem) moguće je raditi na jačanju poprečnog mišića. Ali i svih ostalih trbušnih mišića. Ovom tehnikom disanja se smanjuje i tenzija prouzrokovana stiskanjem stomaka i uvlačenjem pupka. Disfunkcija trbušnih mišića često ide zajedno sa disfunkcijom mišića karličnog dna. Zato je potrebno uporedo ispitati u kakvom je stanju karlično dno. Nabrojaću neke od simptoma disfunkcije mišića karličnog dna. To su nevoljno mokrenje, osećaj težine u vaginalnom predelu, prolaps organa karlice Takođe i bolni seksualni odnosi.
stomak posle porođaja
Ne radite sami vežbe. Samo obučeni trener ili fizioterapeut će znati da vam preporuči za vaše stanje, koje vežbe su primerene.

Stomak posle carskog reza

Ukoliko je porođaj završen carskim rezom, moguće je stvaranje priraslica. Tj. adhezija na mestu ožiljka. Priraslice mogu da se zakače bilo gde u predelu gde je bila operacija. Tako i na creva ili oko creva. To može dovesti do p oremećaja rada creva, nadimanja, bolova u stomaku. Loša peristaltika creva može rezultirati „naduvenim“ izgledom stomaka. U postporođajnom oporavku, kada se rana zasuši, preporučuje se masiranje ožiljka po određenom protokolu. Masaža ožiljka utiče da ožiljak bude mekši, da se tkiva ne slepe i da se omogući što brži oporavak te regije. Specijalne tehnike disanja utiču i na poboljšanje peristaltike (kretanje) creva. Jer, pri udahu se dijafragma spušta i potiskuje organe, a karlično dno se razvlači usled pritiska. Pri izdahu dijafragma se podiže. Mišići karličnog dna se vraćaju, što utiče i na same organe. Takvo disanje aktivira parasimpatički deo autonomnog nervnog sistema, što dovodi do povećane peristaltike (odn. pokreta) creva i opuštanju sfinktera.

stomak posle porođaja

Postura tela ili držanje tela

Postura (držanje) tela može uticati na celokupan izgled žene. Kada su ramena povijena ka napred a leđa pogrbljena, često je i stomak ispupčen. Takva postura je posledica slabih, disfunkcionalnih mišića stomaka. Takođe slabih i napetih leđa i skraćenih grudnih mišića. Radom na celokupnoj posturi, možete popraviti i izgled stomaka.

TRUDNIČKI STOMAK USLED SLABOSTI TRBUŠNIH MIŠIĆA – VEŽBEPROČITAJTE OVDE

Kako rešiti problem trudničkog stomaka?

Rešavanje problema „trudničkog“ stomaka zahteva prvo dobru dijagnostiku. Zatim adekvatan program vežbi rehabilitacije. Istovremeno, izbalansiranu ishranu i doslednost u rešavanju.  Nekada i potpuno ravan stomak, koji je lep na izgled, može biti disfunkcionalan. Zato se ne treba povoditi isključivo za izgledom, već za funkcionalnošću. Funkcionalno telo nam omogućava život bez bola i bavljenje svim aktivnostima bez posledica, što je i najbitnije.

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...