Svakoj ženi je potrebna rehabilitacija posle porođaja!

Rehabilitacija posle porodjaja

Sadržaj

Ako se pitate da li je svakoj ženi potrebna rehabilitacija posle porođaja odgovor je: Apsolutno da! Svakoj ženi je potrebna.

Rehabilitacija posle porođaja

Svaka žena ima drugačiji doživljaj trudnoće i porođaja. Ali promene koje se dešavaju u organizmu trudnice, zatim porodilje, neminovne su i evidentne. Da bi se stvorili uslovi za rast, razvoj i na kraju rađanje novog života, žena prolazi kroz neverovatne promene na svim nivoima. Kroz fiziološke, fizičke, psihološke, sociološke, itd.

Rehabilitacija posle porodjaja

Neke od promena kod trudnice i porodilje

  • Razne hormonske promene počev od začeća pa do kraja dojenja.
  • Adaptacija tela na rast ploda. Rast ploda dovodi do pomeranja težišta tela ka napred. Takođe do razmicanja trbušnih mišića, pomeranja organa, podizanja i širenja rebara. Do povećanja lumbalne krivine i pomeranja njenog centra naviše, povećanja pogrbljenosti. Kao i promena ugla karlice ka napred, itd.
  • Stvaranje potpuno novog organa (placente). Placenta bebi obezbeđuje kiseonik i esencijalne hranjive materije.
  • Nespavanje, meseci i godine dojenja, nošenje, itd.

Koje probleme mogu imati porodilje

Telo ima sopstvene mehanizme zaceljivanja, ali to ponekad nije dovoljno. Zato neke žene ostanu sa određenim posledicama. Navešću neke od problema koji zahtevaju rehabilitaciju posle porođaja.

Rehabilitacija posle porodjaja

Dijastaza  pravog trbušnog mišića

Diastasis recti, predstavlja razmicanje desnog i levog mišića rektusa, koje je veće od fiziološkog. I istanjenje tetivne tvorevine koja ih spaja (linea alba). Dijastaza se manifestuje u središnjem delu trbuha iznad, ispod i u predelu pupka. Može da ima izgled udubljenja, poput rupe u središnjem delu stomaka. Ili izgled ispupčenja, kao kupa koja se javlja prilikom naprezanja trbuha.

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Urinarne inkontinencije, odn. pojave puštanja urina bez kontrole, pri aktivnostima. Kao što su: kijanje, kašljanje, trčanje, skakanje, hodanje, pevanje ili podizanje teškog tereta. Ova pojava je češća kod žena koje su već rađale i ovaj problem se pogoršava sa godinama.

Rehabilitacija posle porodjaja

Prolaps organa karlice

Do pojave kada neki od organa (npr. materica ili bešika) počnu da se spuštaju kroz vaginalni ili rektalni kanal. Istraživanja ukazuju da oko 50% žena ima neki stepen prolapsa. Čak i one koje nisu rađale. Prema jednoj studiji, prolaps materice je imalo 8,9% žena koje nisu rađale. Isto, 8,5% žena koje su imale carski rez, odnosno 48,8% žena koje su rodile vaginalno. I 52,6% žena čiji se porođaj završio forcepsom. Prvi korak u rehabilitaciji jeste kontrola intraabdominalnog pritiska. Zatim i otklanjanje obrazaca kretanja i disanja koji dovode do previše guranja pritiska ka karličnom dnu.

Hronični bolovi u predelu ožiljka od carskog reza ili epiziotomije

Ovaj problem imaju žene i mnogo godina nakon porođaja. Ožiljak predstavlja nefunkcionalno tkivo koje je rigidnije od okoline i zato je važno ožiljak masirati. Kada se ožiljak masira po određenom protokolu, on postaje mekši. To tkivo postaje funkcionalnije, i samim tim se stvaraju i bolji uslovi za mišićni rad.

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima su česta pojava koja prati trudnice i porodilje. Nastaju zbog preaktiviranih i umornih mišića leđa. Takođe i zbog slabih, isključenih mišića trbuha.

Rehabilitacija posle porodjaja

Veći obim grudnog koša nego pre trudnoće

Kako beba raste, tako se grudni koš širi u stranu i gore. Kod jednog broja žena i nakon porođaja grudni koš ostaje u tom položaju. Ovo se dešava najčešće zbog slabosti određenih mišića. Zato neke žene, po prestanku dojenja, kažu da su im se grudi vratile na prvobitnu veličinu. Ali, i dalje nose veći brushalter zbog širine grudnog koša, koji se nije vratio.

Stomak koji i dalje izgleda kao da je trudnički

Ova pojava može ukazivati ili da postoji dijastaza rektusa ili disfunkcija trbušnih mišića.

Nezadovoljstvo zbog svog tela nakon trudnoće

Ovo nezadovoljstvo može uticati na psihu žene i njen kvalitet života.

rehabilitacija posle porođaja

Kako rešiti probleme nastale posle trudnoće i porođaja?

Probleme koji mogu nastati posle porođaja moguće je rešiti ili bar umanjiti specifičnim vežbama rehabilitacije. One uključuju pravilno dijafragmalno disanje, kontrolu intraabdominalnog pritiska, specifične vežbe trbušnih mišića.

Budite zahvalne svom telu za čudo koje se odigralo u njemu. Ali mu omogućite oporavak. Jer je potrebno da vas služi i da se u njemu lepo osećate, još mnogo godina.

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...

Prolaps organa male karlice je pojava kada dođe do spuštanja nekih od organa koji se nalaze u maloj karlici, kroz vaginalni ili  analni kanal. Od organa to su materica, bešika,...