Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Ožiljci  od epiziotomije i carskog reza su najčešći ožiljci posle porođaja koji prave problem. Po zarastanju rane, ožiljak može biti nepravilan, zadebljao i bolan, praćen svrabom…

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza nekada nisu samo estetski problem, koji vam smeta.

Da li rana od epiziotomije brzo zarasta?

Najpre, da spomenemo ranu od epiziotomije, koja u najvećem broju slučajeva brzo i lako zarasta, bez ikakvih problema. Ali kada to nije tako, kome se obratiti za pomoć? Ukoliko rana ne zaraste u predviđenom i očekivanom vremenskom periodu, ili su prisutni znaci infekcije, ili je došlo do prevremenog popuštanja nekog šava potrebno je javiti se nadležnom ginekologu.

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Posle zarastanja rane od carskog reza

Po zarastanju rane, ožiljak može biti nepravilan, zadebljao i bolan, praćen svrabom, asimetrijom polnih usana, ulaza vagine. Mogu se javiti smetnje u kasnom periodu oporavka nakon porođaja koji je završen prirodnim, vaginalnim putem prilikom mokrenja, intimnog odnosa, ili bilo koja druga tegoba.

Ožiljci od carskog reza

Možete se obratiti plastičnom hirurgu. Hirurgija intimne regije je polje plastične, rekonstruktvine i estetske hirurgije koje je poslednjih godina u ekspanziji i bavi se ne samo urodjenim anomalijama genitalne regije već i nekim stečenim nepravilnostima, ožiljcima, korekcijama ožiljaka, smanjenjem malih polnih usana (labioplastika), pa do vaginoplastike. Američko udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga navodi podatak da se procenat izvedenih procedura iz domena hirurgije intimne regije povećao za 200% u poslednjih pet godina.

Što se tiče ožiljka posle carskog reza, za početak, treba strpljenja, jer kada govorimo o ožiljku potrebno je da prodje određeno vreme, od 6 meseci do godinu dana za sazrevanje ožiljka, to je takođe dobar period za oporavak od porođaja. Ako problem postoji i nakon tog perioda moguće je primeniti neku od metoda konzervativnog lečenja ili hiruršku korekciju ožiljka koja se može izvesti samostalno ili u kombinaciji sa nekom od operacija za uklanjanje viška kože i masnog tkiva iz regije stomaka (minidermolipektomija, liposukcija i dermolipektomija i abdominoplastika).

Ožiljci od epiziotomije i carskog reza

Ponekad je prisutan i problem strija?

One se potpuno mogu ukloniti samo operacijom tačnije uklanjanjem viška kože na stomaku i samim tim i uklanjanje strija. Grudi takođe prolaze kroz svoje fiziološke promene u toku trudnoće i dojenja. Ovde želim da napomene da dojke tokom trudnoće i dojenja završavaju svoj normalan evolutivni put rasta i razvoja i funkcije te dojenje treba snažno podržati kako zbog zdravlja i blagodeti bebe tako i majke. Nakon trudnoće i dojenja dojke mogu imati neke od promene ali rešenje za sve postoji. Kada se govori o operaciji grudi uvek se misli na uvećanje grudi, ali ne treba zaboraviti da ima pacijentkinja kojima je potrebno i smanjenje, ili podizanje grudi kao i simetralizacija dojki u slučaju asimetrije. Danas je moguće dojke uvećati ili ima vratiti prirodni volumen i jedrinu i sopstvenim masnim tkivom na potpuno prirodan način.

Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…