Kako je imati troje dece? Nedoumice roditelja i 4 prednosti

Kako je imati troje dece

Sadržaj

Imati troje dece izgleda kao da je teško ovih dana. Kako je imati troje dece? Mnoge majke koje poznajem rekle su mi da kad su izrazile želju da rode treće dete svojoj porodici, izazvale  šokne reakcije  kod svojih prijatelja. Mnogi od njih brinu da imaju treće dete.

Kako je imati troje dece?

Ali kada osetite sreću da držite drugu bebu u naručju, ne možete je samo ignorisati. Zaslužujete da istražite svoja osećanja u vezi i sa trećom bebom. Dakle, ako ste u nedoumici, evo nekoliko prednosti i nedostataka koje treba razmotriti pre nego što odlučite.

Kako je imati troje dece
Ne postoji lista prednosti i nedostataka koju možete napraviti da biste dobili konačan odgovor o trećoj bebi.

Mogući problemi o kojima roditelji razmišljaju

  1. Roditelji su zvanično nadbrojani. Biće ih više od vas. Jedan od najvećih strahova prilikom dodavanja trećeg deteta Vašoj porodici, posebno  ako su Vaša prva dva bila mlađa od 5 godina, bio je da ćete imati više dece nego ruku. Zvuči tako glupo, ali kada ste mama sa malom decom, male stvari poput trčanja u prodavnici postaju borba.
  2. Ako ste iz male porodice, troje dece Vam možda neće izgledati normalno/poznato. Troje dece Vam možda neće biti „normalno“.  Troje dece postaje pomalo haotično, pa procenite sopstvene nivoe tolerancije za sva žongliranja koja će neizbežno doći sa trećom bebom.
  3. Istraživanja su pokazala je da je troje dece zapravo najstresniji broj za roditelje. Ovo je loša vest ako razmišljate da se zaustavite kod troje dece. Ali to je dobra vest ako planirate da imate još više dece. Prema studiji, više dece je na neki način jednako manje stresa. Ovo nazivamo efektom „odustajanja“.
Kako je imati troje dece
Vaša deca će imati više od jednog brata i sestre.

Prednosti rađanja treće bebe 

  1. I dalje ćete moći lako da izađete kao petočlana porodica.
  2. Vaša deca će imati više od jednog brata i sestre. Više braće i sestara znači više opcija za Vašu decu. To su jedinstvene veze koje imaju sa svakim od svojih braće ili sestara.
  3. Imati troje dece može biti lakša tranzicija nego što mislite. Troje dece je najlakši prelaz koji ćete ikada napraviti. Ovde neću davati nikakva obećanja. Ali želim da budem glas razuma u ​​moru ljudi koji će Vas upozoriti da je imati treće dete biti najteža prepreka sa kojom ćete se ikada suočiti. Prelazak sa nule na jedan je promenio život, prelazak sa jedan na dva se činio gotovo nemogućim. Ali ta treća beba se osećala kao povetarac. Uklopio se i krenuli ste u tok. Kada dođete do treće bebe, osećaćete se mnogo sigurnije u svoje sposobnosti i ograničenja kao roditelj. To zaista olakšava prilagođavanje na život sa novorođenčetom.
  4. Petočlana porodica je i dalje kompaktna. Čini se da je svet izgrađen za četvoročlane porodice. Separei restorana, većina vozila i svi oni besplatni konkursi za poklone na odmoru na koje učestvujete, ali nikada ne pobedite, dizajnirani su za četiri osobe. Ali mogu Vam reći da sa trećim detetom i dalje spadate u „normalni“ porodični opseg. Možete da stavite tri autosedišta u većinu automobila, možete se ugurati u te separee restorana, a ionako verovatno nećete osvojiti taj odmor. Zaključak: Ako ste porodica koja voli da bude u pokretu, treće dete vas neće usporiti.

Iskustva mama sa troje dece

Ne postoji lista prednosti i nedostataka koju možete napraviti da biste dobili konačan odgovor o trećoj bebi. Na kraju dana, trebalo bi da sakupite svoju listu i razgovarate sa drugim mamama koje su donele istu odluku. Ne zaboravite da smatrate da ste srećni ako ste u mogućnosti da izaberete koliko ćete dece imati. “Idi za onim što ti srce kaže da uradiš”. U svakom slučaju, Vaša porodica će biti Vaša.

Kako je imati troje dece
“Idi za onim što ti srce kaže da uradiš”

Prava majke sa troje dece u Srbiji –  Podrška porodicama sa više dece u Republici Srbiji

Nekoliko dana pred istek 2021. Skupština Srbije usvojila je Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojima se jednokratno izdvajanje za prvo dete u porodici sa 100.000 dinara povećava na 300.000, a za drugo i treće dete dobija se po 100.000 dinara. Osim  jednokratne pomoći za drugo dete već postoji roditelјski dodatak koji je trenutno 255.391 dinar, a isplaćuje se u 24 rate po 10.641 dinar mesečno. Za treće dete iznos od 1,5 miliona dinara porodice dobijaju u 120 rata, po 12.769 dinara mesečno, dok se za četvrto dete izdvaja 2,29 miliona dinara u 120 rata.

Roditelјski dodatak za četvrto dete je, prema poslednjim informacijama sa sajta Ministarstva za brigu o deci i demografiju, 19.154 dinara mesečno. Osim toga, iz republičkog budžeta se izdvaja i paušalni iznos od 5.000 dinara za nabavku bebi opreme. Postoje i dodatne naknade za porodilje od strane gradova i lokalnih samopurava.

Kada se podnosi zahtev za roditeljski dodatak?

Zahtev se podnosi u porodilištu u sklopu e-prijave novorođenčeta. Rok za dostavu rešenja o novčanim primanjima se dostavlja na kućnu adresu majke u roku od dva meseca. Ako se zahtev podnosi nezavisno od prijave rođenja, podnosi ga majka lično u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu (za Beograd). Ili u Vašoj Opštini, kod predstavnika za socijalna pitanja. Rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak je šest meseci od dana rođenja deteta.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...