Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću

Ponašanje prvorođenog deteta

Sadržaj

Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju kada nova beba uđe u kuću.

Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je Vaše starije dete srećno kao školjka sa biserom, dobro za Vas! Uživajte! Blago Vama!

Ponašanje prvorođenog deteta

Uobičajena roditeljska mudrost bi Vam savetovala da se sa takvim nedoličnim ponašanjem nosite sa “tajm autima”  ili teškom ljubavlju. Na kraju krajeva, Vaše veliko dete će morati da nauči kako da napravi mesta za batu ili seku, zar ne? Ali, prvo, doza empatije. Univerzum Vašeg najstarijeg deteta je upravo preokrenut. Da li je toliko nerazumno da mu je možda teško da se prilagodi?   Njegovo „loše ponašanje” može biti samo njegov najbolji pokušaj da kaže da je zbunjen ili povređen.

Ponašanje prvorođenog deteta
Dete može biti zbunjeno promenom, poljuljano u svojoj sigurnosti…

Šta može pomoći u periodu prilagođavanja – 4 predloga

  • Provedite vreme jedan na jedan sa svojim starijim detetom – bez bebe. Može biti malo ali u idealnom slučaju uključuje nešto zabavno i redovno bi se dešavalo. Sastavljanje slagalice, crtanje, izlazak na sladoled, snimanje – čak i odlazak u prodavnicu. Još bolje ako je to nešto što možete napraviti kao svakodnevni ritual. Čak i ako posvetite nekoliko minuta samo svom starijem detetu, može mnogo pomoći u uveravanju da je ono i dalje prioritet. I da ste još uvek tu za njega. Što će, zauzvrat, pomoći da se smanji ljutnja ili ljubomora koju možda oseća prema   bebi.
  • Neka ovaj period bude sa što manje drugih promena. Deci supotrebna predvidljivost i doslednost da bi se osećala sigurno i napredovala. Novorođena beba ima potencijal da izazove pustoš u ovim stvarima, iz očiglednih razloga.   Budite sigurni da Vaše prvorođenče može pripisati bilo kakvu promenu ili neprijatnost nakon što beba stigne- bebi. Zato nemojte još više uzdrmati njegov svet tako što ćete menjati dečiju sobu, trenirati nošu…  Ili praviti velike izmene u svom rasporedu. Sačekajte da se stvari slegnu. Znamo da se to ponekad ne može zaobići. Ideja je samo da minimizirate promene u kojima imate neku kontrolu.
Ponašanje prvorođenog deteta
Nađite vreme samo za prvorođenče, neka to bude neki oblik rutine – vreme samo za vas dvoje!
  • O “Biti veliko dete”.  Ovde postoje dve suprotne strane medalje. Vi ćete najbolje znati koji od njih govori vašoj porodici…
    • Neka starija deca će potpuno primiti svoju novu oznaku „veliko dete“. Ako je Vaše dete u tome, bravo !
    • Drugi, međutim, mogu videti da je nova beba ta koja privlači svu pažnju i ne žele da imaju veze sa tim da su veliko dete. Možda se čak povuku na brbljanje, puzanje ili traže cuclu ili igračku. Ako je to slučaj, možda za sada ublažite govor o „velikom detetu“.
  • Zamolite svog prvenca za pomoć. Može da donese maramicu dok menjate bebi pelene ili da bude zadužen za bebine čarape/rukavice, bilo šta. Koji god poseban posao odredite za svog prvenca, on će biti uzbuđen kada sazna da je uključen u brigu o svom novom bratu ili sestri. Dajte mu do znanja da on pravi razliku i da ste mu zahvalni na pomoći.
Ponašanje prvorođenog deteta
Neka deca odmah prihvataju prinovu a nekoj deci potrebno je vreme.

Period prilagođavanja prvorođenog deteta na bebu, kao da se nije ni događao

Kako vreme bude prolazilo, ući ćete u ritam da imate dvoje dece. A sve što je u početku izgledalo nemoguće postaće Vaša nova druga priroda (obećavamo!).  Uskoro će biti suludo misliti da je Vaša porodica ikada postojala bez bebe broj 2.  Tako i vaše prvorođenče, zaboraviće period kada se prilagođavalo na dolazak bebe u kuću. I biće mu baš “potaman” ovako kako je – sa sekom ili batom.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....