Vaspitavanje dece bez kazne

Kažnjeno dete se oseća poniženo

Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.

Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST roditelja

Život funkcioniše po principu akcije i reakcije. Odluke i posledice. Zadatak roditelja je da OBUČI dete za život. To znači da unutar vaspitanja intenzivno radimo na razvijanju samokontrole kod dece, kao i prepoznavanju i verbalizaciji emocija, te korisnom pokazivanju isth.

Kada roditelj razume i prepoznaje faze razvoja deteta i šta može očekivati unutar svake faze, neće dolaziti do uverenja da je trogodišnjak koji odbija da posluša – „manipulativan“ ili „nevaljao“, čime nedvosmisleno etiketiramo decu i usađujemo im uverenje da je njihova ličnost određena našim viđenjem njihovog ponašanja. To je pogrešno i dovodi do niza problema kroz odrastanje, naročito unutar razvoja samopercepcije i sagledavanja sebe naspram drugih.

Vaspitavanje dece bez kazne
Trogodišnjak još uvek ne razume uzroke i posledice zabrana

Samim tim, trogodišnjak koji odbija da posluša neće biti kažnjen, već USMEREN kroz priču, prilagođena objašnjenja, ali i distrakciju tj. promenu fokusa sa onoga što za njega nije trenutno korisno, ka onome što jeste.

Kada dete osnovnoškolskog uzrasta odbija da uči, ili ispunjava školske obaveze, kazna je poslednje što će ga dovesti u stanje prepoznavanja odgovornosti. Odbijanje je u ovoj situaciji znak da detetu nešto nije jasno. Zato je neophodno pribeći suptilnom razgovoru u kojem ćemo saznati šta je detetu najteže, šta mu predstavlja problem, zašto mu se neki predmet ne dopada, šta očekuje od učiteljice ili drugara.

Roditeljski zadatak je da NAUČIMO decu kako se uči. Ne da verujemo da je to veština sa kojom se rađaš, samo zato što su neki od nas bili primorani da je samostalno steknu. Učiniti učenje zabavnim za dete, ponuditi mu interesantne informacije preko kojih će lakše zapamtiti sadržaj i uspostaviti strukturu dana, u potpunosti će izbrisati potrebu da dete kaznite. Poenta je da ono razume koncept škole, sebe u datim okolnostima i činjenicu da nije samo. Sve ovo podrazumeva roditeljsku ANGAŽOVANOST.

Vaspitavanje dece bez kazne
Vi ste ogledalo u kome se vaše dete ogleda

Deca “sve čuju i vide”

Ukoliko vodimo računa o tome kako se ponašamo i razgovaramo pred detetom i sa detetom, male su šanse da dete ode u krajnost i praktikuje neprihvatljivu komunikaciju koja bi mnoge podstakla na kaznu.

Sopstvena samokontrola na višem nivou i usmeravanje deteta

Kazna je znak da je naš emocionalni odgovor preteran, odnosno, da nismo u poziciji da razmišljamo racionalno i pragmatično. Kazni pribegavamo u nemoći i frustraciji. Zato je važno podići sopstvenu samokontrolu na viši nivo, sagledati okolnosti i dete USMERITI, objasniti moguće ishode njegovog ponašanja ali i podsetiti na jasna pravila vaše porodice. Ona su sačinjena od vrednosti i uverenja.

Kazna je odlika lenjosti, jer je najlakše kazniti dete po nekom od poznatih principa i verovati da imamo uspeha ako se dete uplaši. Niko, nikada ništa nije naučio zahvaljujući strahu.

Kako se oseća kažnjavano dete

Kažnjavana deca imaju nižu empatiju i samodisciplinu, jer nisu uspela da razviju veštine za donošenje sopstvenih odluka, preuzimanje odgovornosti i razliku između dobrog i lošeg.

Kažnjeno dete se oseća poniženo, ljuto, buntovnički, inatno i uplašeno. Poruka koju roditelj šalje kaznom, nije „Naučiću te zašto ovo nije korisno za tebe, već: Kada pogrešiš, poenta nije da naučiš već da se osećaš loše!“ Osim nekorisnog uverenja o sebi, greškama i životu, dete uz ovaj stav izlazi i uz skoro izvesnu mogućnost da će ponoviti ono zbog čega je kažnjeno.

Nekoristan autoritet jednako je loš kao i izostanak autoriteta i okolnost u kojoj dete vodi proces vaspitanja, a ne roditelj. Struktura, definisane uloge, pozitivna disciplina i empatija, neki su od najvažnijih preduslova za korisno vaspitanje dece.
Kažnjavanje nije edukacija. Dete se uči konceptu odgovornosti i posledice van situacija u kojima je uradilo nešto loše.

Vaspitavanje dece bez kazne
Ako vi znate da budete srećni i zadovoljni, znaće i vaše dete

Prvi korak je prevaspitavanje sebe

Ukoliko želite da decu vaspitavate bez kazne, a u duhu razumevanja ponašanja korisnog po njih, prvi korak je prevaspitanje sebe – istančanije veštine komunukacije i emocionalne inteligencije, razvoj strpljenja i asertivnosti, samokontrola, kreativnost, prisutnost i angažovanje.

Stabilno, funkcionalno dete nije ono koje uvek posluša iz prve, već ono koje dobija podršku unutar svih faza razvoja kroz koje prolazi; dete koje ima kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima i koje je sposobno da razume i odreaguje na adekvatna objašnjenja spornih ponašanja.

Kreator pravca ličnog razvoja “Bez šećera“. Završila je Kognitivno-bihejvioralni koučing, Generativni koučing i Neuro-Lingvističko programiranje.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…